De dood hoort bij het leven. Toch zetten we onze sterfelijkheid het liefst buitenspel. Hoewel er al meer over wordt gesproken dan voorheen, blijft overlijden een groot taboe. De dood is nou eenmaal een onderwerp waar we niet graag over praten of nadenken. Toch krijgen we er vroeg of laat allemaal mee te maken. Als je de regie wilt houden, is het is zaak om tijdens je leven alles goed te regelen. Anders laat je nabestaanden aan hun lot over. Ze worden dan opgezadeld met tal van moeilijke keuzes. En dat tijdens een periode dat ze in diepe rouw zijn. Dat wil je toch niet?! Nadenken over later, is prettig voor nu.
Bij een uitvaart komen best veel zaken kijken. Een goede verzekering biedt houvast, het zorgt voor een belangrijke basis. Dat geldt ook voor een testament. Maar er zijn meer aandachtspunten. Wil je bijvoorbeeld begraven of gecremeerd worden? Welke kist wil je? En is er een voorkeur voor een bepaalde steen? Welke muziek moet er gespeeld worden? En hoe wordt de afscheidsbijeenkomst ingevuld? Kortom, er valt bij leven genoeg te regelen. In deze uitvaartspecial krijg je meer informatie over het onderwerp en geven verschillende partijen aan hoe ze u kunnen helpen. Maatwerk is vereist. Want ieder mens is anders en iedereen verdient een waardig en passend afscheid.
Geen krimp in de Achterhoek
Ruim 21 procent van de bevolking in de Achterhoek is 65 jaar of ouder. Er is dus sprake van een sterke vergrijzing. Met Zeeland heeft de Achterhoek het hoogste percentage senioren van het land. De vergrijzing is dus groter dan elders in het land. Dat komt omdat een grote groep tussen 20 en 40 jaar ontbreekt. Het zijn de jonge mensen die tijdens of gelijk na hun studie verhuizen naar een plek buiten de regio. Er overlijden in de Achterhoek iedere maand meer mensen dan er worden geboren.
De afgelopen 9 maanden stierven er maandelijks gemiddeld 363 Achterhoekers, terwijl er gemiddeld 265 werden geboren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daar staat tegenover dat er zich meer mensen vestigen dan er vertrekken, zowel uit andere delen van het land als het buitenland. Daardoor is er geen sprake van krimp. Het inwonertal stijgt zelfs nog, al is het in lichte mate.
Innovaties
Uitvaartverzorging is geen traditionele sector, al lijkt dat misschien wel zo. De branche mag gerust innovatief genoemd worden. Een ontwikkeling waarop in verschillende vormen al gretig wordt ingespeeld is duurzaamheid. Dat geldt ook voor een nieuwe vorm van uitvaart. Nu zijn er na het overlijden in ons land nog drie uitvaartmethodes: begraven, cremeren of je lichaam afstaan aan de wetenschap. Maar er komt iets nieuws bij. Het gaat om resomeren, ook wel het nieuwe cremeren genoemd. Resomeren is het vloeibaar maken van een lichaam. Het betreft een milieuvriendelijke methode waarbij het lichaam van de overledene in water en loogzout onder hoge temperatuur en luchtdruk wordt afgebroken. Na dat proces resteert alleen een schoon, wit poeder. Dit is vergelijkbaar met asresten na een crematie. Resomeren is goedkoper en vooral veel milieuvriendelijker dan cremeren of begraven. Een aanpassing van de Wet op de Lijkbezorging, om deze vorm toe te staan, is in de maak.
Enkele ontwikkelingen:
- Steeds meer Nederlanders laten zich na hun overlijden cremeren. Uit de laatste cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria blijkt dat inmiddels meer dan twee derde van de mensen voor een crematie kiest.
- Het CBS berekende dat er veel beweging zit in de uitvaartbranche. Het aantal bedrijven in de sector groeide van 985 in 2008 naar ongeveer 2.050 dit jaar, een toename van ruim 100 procent in ruim tien jaar.
- Begraven worden op een natuurbegraafplaats stijgt in populariteit.
- Er wordt steeds vaker gekozen voor een milieuvriendelijke kist.
- Het toepassen van videotechnologie tijdens uitvaarten geeft meer mogelijkheden. Zo kan een uitvaart op afstand te volgen zijn. Handig tijdens de coronacrisis. Een persoonlijke boodschap van de overledene op beeld gebeurt nog niet vaak, maar het is al mogelijk.
- Uitvaarten worden informeler en persoonlijker. Standaard is niet langer de norm. De voorkeur gaat uit naar een eigen invulling, waarin de persoon duidelijk wordt herkend.
___________________________________________________________________
MIJN Special
In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Dit keer ging MIJN Special over het buitenleven. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/