Robert Gesink

De gouden toekomst van Robert Gesink

Uit de oude doos: september 2008

Wielrenner Robert Gesink geldt als een grote belofte voor de komende jaren. De Achterhoeker verrast in zijn tweede profjaar bij Rabobank vriend en vijand. Nu al lijkt hij moeiteloos mee te kunnen met klassementsrijders als Evans, Sastre, Menchov en Valverde. Als superklimtalent heeft Gesink een gouden toekomst voor zich.

Robert Gesink is net een paar dagen terug van de Olympische Spelen in Peking. Daar waar hij onder moeilijke omstandigheden als beste Nederlander op de tiende plaats eindigde tijdens zowel de wegwedstrijd als de tijdrit. “Daar ben ik best tevreden over”, luidt het commentaar aan de keukentafel van zijn fraaie woning in Aalten. “De Olympische Spelen waren prachtig, een hoogtepunt in mijn carrière. Ik heb er als sporter, maar ook als mens mijn ogen uitgekeken. Alleen de eetzaal in het Olympisch dorp was al zo groot als drie voetbalvelden. Maar ook het Holland Heineken House was een belevenis op zich.” Hij had niet al te lang tijd om te genieten van de fantastische sfeer, want het seizoen is nog niet ten einde. Toch heeft het talent ondanks het drukke programma tijd gevonden voor een interview. De trainingen slokken veel tijd op. De Ronde van Spanje. en het Wereldkampioenschap staan immers voor de deur “ik hoop tijdens de Vuelta bij de eerste tien in het klassement te rijden en misschien kan ik op het WK voor een verrassing zorgen.”

Doorzettingsvermogen

De Nederlandse wielrenfans hebben de komende tijd hun hoop gevestigd op Robert Gesink. Ze werden de afgelopen jaren niet echt verwend met puike prestaties. Gesink, geboren en opgegroeid in Varsseveld, geldt als klimmer, maar kan ook een prima tijdrit neerzetten. Zijn ploeg Rabobank gaat zuinig om met de renner die zichzelf dit seizoen op de kaart zette. De ploegleiders Erik Dekker en Erik Breukink vonden het niet verstandig hem dit jaar al te laten starten in de Tour de France en willen de Achterhoeker geleidelijk brengen. De kanshebbers voor de Tourzege waren daar niet ongelukkig mee. Ze hadden immers een concurrent minder. De verrichtingen van Robert Gesink zijn niet onopgemerkt gebleven. De 22-jarige renner, die sinds vorig jaar in Aalten woont, beleefde een prachtig voorseizoen. De vierde plaats in het eindklassement van de loodzware Dauphiné libéré was het hoogtepunt. Net achter Valverde, Evans en Leipheimer, maar nog voor Zubeldia en Dessel. Gesink baarde verder opzien met uitstekende vierde plaatsen in de bekende koersen Parijs-Nice en de Waalse Pijl. “Het gaat inderdaad lekker”, zegt de hoofdpersoon zelf op een bescheiden toon. Want nuchterheid en bescheidenheid zijn kenmerkende eigenschappen van de sympathieke wielrenner. Zijn doorzettingsvermogen is een andere opvallende karaktertrek. Ik wil absoluut het maximale uit mezelf halen. Ik leef voor mijn sport en doe er alles voor. Gelukkig krijg ik daarbij alle steun van mijn vriendin en mijn familie”

Progressie

Hij begon op twaalf jarige leeftijd met wielrennen. Het melkveebedrijf van mijn ouders ligt in het buitengebied van Varsseveld in de bossen. Daar leefde ik me eerst uit met een mountainbike. Later werd het een racefiets” Samen met wat vrienden sloot hij zich aan bij De Peddelaars in Aalten. Plezier was zijn drijfveer. “Ik kwam in het begin net mee met de andere jongens. Meer niet. Pas later maakte ik flink progressie. Het leidde tot een plek bij de Nederlandse selectie en amateurclub Lowik. Totdat Rabobank het talent ontdekte en hem een contract aanbood voor de opleidingsploeg. “Ik weet nog goed dat ik het kledingpakket ontving Uitpakken en gelijk op de fiets. Dat voelde geweldig” in zijn debuutjaar voor de profploeg waren er etappeoverwinningen in de Ronde van België en goede eindklasseringen in  de Ronde van Duitsland en de Ronde van Polen. En in zijn tweede profjaar volgde zijn definitieve doorbraak.

Ultieme wens

Wat heeft Gesink zich eigenlijk ten doel gesteld? “Door de prestaties dit seizoen, zal de druk voor het komend seizoen toenemen. Dat maakt het minder makkelijk, maar dat weet je. Volgend jaar zou ik graag de Tour rijden, toch het hoogst haalbare. Die kans is erg groot. Verder hoop ik de komende vijf jaar uit te groeien tot een echt klassementsrenner met hopelijk een keer podiumplaats in de Tour of misschien zelfs de eindoverwinning. Dat laatste is mijn ultieme wens” En dat alles zonder doping. “Er wordt hard gewerkt aan een schone sport. Er zijn veel controles en de zondaars krijgen forse straffen. Een goede zaak. Ik ben voor gelijke, eerlijke kansen. Dat is voor jonge renners zoals ik van groot belang. Gelukkig heerst er nu een andere moraal in het peloton.” Resteert de vraag hoe het toch komt dat Gesink zo goed in de bergen mee kan. De Achterhoek staat immers niet bekend om zijn heuvels “Ik denk dat het gewoon aanleg is. Daar kun je niet op trainen. Dat doe ik trouwens vooral op hoogtestages met de ploeg. Individueel train ik veelal in deze streek Winterswijk, Aalten, Ruurlo, Zeddam, Elten en de Posbank hebben daarbij mijn voorkeur. De Achterhoek is een prachtige streek, ik woon er graag. Heb hier al mijn vrienden en familie en kom er heerlijk tot rust.”

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *