Landfort

MIJN Droomhuis – De grandeur van Huis Landfort in Megchelen

Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een prettige sfeer. De Achterhoek is een fijne streek om te wonen. De gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Aalten tellen ruim 300.000 inwoners. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder huis. Met deze keer Huis Landfort in Megchelen.

“We willen deze waardevolle plek bewaren voor de toekomst. Dat zien we als onze missie.” Aan het woord is René Dessing. Hij bewoont samen met zijn partner Wim Dröge het imposante landhuis op de historische buitenplaats Huis Landfort te Megchelen. Iedereen die het gezien heeft, kan beamen dat het om een zeer fraaie historische buitenplaats gaat. “Natuurlijk is het een droomhuis, maar met een gemengd genoegen”, zegt René Dessing er gelijk achteraan. “Je woont wel boven de winkel. Het kost veel energie om alles draaiende te houden. Er is altijd wat te doen, zowel binnen als buiten. Natuurlijk krijg je er ook energie van, anders houd je het niet vol. De reacties van enthousiaste bezoekers zorgen daarbij voor een goed gevoel.”

Geschiedenis

De Achterhoekse buitenplaats bestaat uit een riant neoclassicistisch landhuis, een Ottomaanse duiventoren, een koetshuis met orangerie, een moestuin en een groot landschapspark met vijver. Het domein wordt in 1434 voor het eerst in een verkoopacte genoemd. In de lange geschiedenis van bijna 600 jaar vormen geldzorgen rond de instandhouding de rode draad. Toch heeft het telkens weten te overleven. De locatie wordt aan drie zijden door Duitsland omringd en grenst aan de Issel en de Oude IJssel. Het park en het landhuis verkregen rond 1825 hun huidige vorm na een ingrijpende renovatie in opdracht van Johann Albert Luyken. Eerder beschikte het huis nog over hoektorens met ‘uienbollen’.

Ze werden rond 1800 vervangen door twee zijvleugels. “Een landhuis met twee volwassen zijvleugels is uitzonderlijk, dat zie je zelden in ons land. Buiten Landfort tref je het eigenlijk alleen aan bij Kasteel Groeneveld in Baarn”, legt Dessing uit. De bevrijding in 1945 speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de buitenplaats. De oorlogsgevechten begonnen op deze plek. Het huis raakte zwaar beschadigd, het koetshuis brandde af en het park bleef ook zeker niet ongedeerd. “De familie Luyken was door de oorlog in financiële problemen geraakt en kon het gebouw alleen redden door een noodrestauratie uit te voeren.

Uiteindelijk besloten ze de buitenplaats in 1970 te verkopen aan Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen.” Een beperkte cascorenovatie volgde. Huis Landfort raakt daarna verder in verval en komt in 1998 in handen van een restauratiearchitect voor het symbolische bedrag van 1 gulden. Hij laat een grootscheepse opknapbeurt uitvoeren, daarna wordt het door een volgende bewoner gemoderniseerd. In 2017 verwerft stichting Erfgoed Landfort de buitenplaats in erfpacht. Directeur van de stichting is René Dessing. Hij woont sinds februari 2022 met partner Wim Dröge in Huis Landfort. Hoe is dat? “Het is beslist een droomhuis, waar je de seizoenen heel intens beleeft. Toch noem ik het dienstbaar wonen. Alles gebeurt ten dienste van het huis.”

Opknapbeurt

De bewoners wilden het monumentale pand weer de historische uitstraling en sfeer geven. Een omvangrijke restauratie die vier jaar duurde heeft voor een verantwoord herstel gezorgd. Ook het park kreeg een opknapbeurt. Daarnaast is het koetshuis in de oorspronkelijke stijl herbouwd. Dessing is erg tevreden over het resultaat. “Je voelt hier de historie van de plek, de schoonheid van het huis en de harmonie met de natuur. Als kunsthistoricus ben ik het gaan omarmen. Het is echt genieten.

Daar kan geen stadswoning tegenop.” Met de hulp van medewerkers en zo’n tachtig vrijwilligers is er genoeg werk aan de winkel. Maar alle inspanningen zijn het waard. Huis Landfort wil bezoekers ‘bekoren’, vandaar de oorspronkelijke grandeur. De bewoners en allen die er werken willen de mooie ervaringen graag delen met belangstellenden. Vandaar dat het huis en het omringende terrein regelmatig wordt opengesteld voor publiek.

Vanaf vrijdag 29 maart tot en met eind oktober is de buitenplaats iedere vrijdag en zaterdag toegankelijk. Men kan zich via de website www.erfgoedland.nl aanmelden voor een rondleiding. “Er valt hier vanwege de cultuurhistorische waarde en het natuurschoon een rijk verhaal te vertellen. Buitenplaatsen zoals Huis Landfort zijn echte kunstwerken. Die moeten gekoesterd worden en bewaard blijven. Niet als een museum, maar door de verbinding te zoeken. Daarom is het belangrijk om naar buiten te treden en al dat moois te laten zien, zodat veel mensen ze gaan omarmen. Dat zie ik als mijn opdracht.”   

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Brouwersnös
Erop uit
Online

’t Brouwersnös HopFeest!

Uniek eerste hopfeest in Groenlo. Kom gezellig hop plukken bij Brouwerij Brouwersnös! Aanstaande zaterdag 14 september is iedereen vanaf 15:00 uur welkom om getuige te zijn van de Brouwersnös hopoogst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *