hypotheek

De hypotheekrente stijgt, moet ik nu ‘oversluiten’?

Je hoort het vast in je omgeving, dat mensen vanwege de lage rente op het moment hun hypotheek hebben ‘overgesloten’. Maar wat betekent dat eigenlijk, een hypotheek oversluiten? En hoe doe je dat?

Oversluiten

Het oversluiten van een hypotheek houdt in dat je de huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit (met een lagere rente). Dat kan bij je huidige of een andere bank zijn. Mensen sluiten hun hypotheek over omdat ze daar hun maandlasten mee kunnen verlagen. Bij een spaarhypotheek krijg je niet altijd lagere maandlasten door die over te sluiten, laat je daarom goed voorlichten door een hypotheekadviseur.

Kosten

Er hangt wel een kostenplaatje aan het oversluiten van een hypotheek. Meestal moet je een boeterente betalen, tenzij je aan het einde van een rentevaste periode zit, dan kun je mogelijk zonder boeterente overstappen. Naast de boeterente zijn er nog andere kosten, zoals kosten hypotheekadviseur, taxatiekosten, en notariskosten. Het is verstandig om eerst alle kosten in beeld te brengen.

Andere mogelijkheden

Er zijn ook andere mogelijkheden om je maandlasten te verlagen. Je kunt elk jaar een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Dit is meestal 10 tot 20 procent. Is je woning in waarde gestegen? Dan kun je misschien in een lagere risicoklasse komen waaraan een lager rentepercentage is gekoppeld. De bank kan je informeren over deze mogelijkheden.

Polis

Als je je weer in je hypotheek gaat verdiepen, is het verstandig om te kijken of de begunstiging op de polis nog in orde is. Dat degene die de uitkering na jouw overlijden moet krijgen, ook op de polis als begunstigde staat. Vanuit hier kun je meteen ook een verband leggen met de vraag wie jouw huis erft als je overlijdt. Dat hangt af van of je een testament hebt of niet, een samenlevingscontract en huwelijkse voorwaarden.

Notaris

Wij helpen je graag met je vragen over de begunstiging van de polis, de erfbelasting over de uitkering daarvan en de vraag wie er van je erft. Een hypotheek wordt overgesloten met een nieuwe hypotheekakte, dus we zien je dan sowieso en kunnen je dan adviseren over de bijkomende zaken, zoals testamenten. Het gaat om best veel geld en het is dus belangrijk dat het juridische allemaal goed in elkaar steekt. Wij zorgen daarvoor.

Heb je behoefte aan meer informatie en advies? Maak dan vrijblijvend een afspraak. U bent van harte welkom in Groenlo of Eibergen!

Edwin Roerdink en Mardine Grijsen

Notarissen in Groenlo en Eibergen

Roerdink Grijsen Netwerk Notarissen

Winterswijkseweg 23     Nijverheidsstraat 8-02

7141 DM  Groenlo          7151 HN Eibergen

T             0544 46 19 25   0545 726 199

E             info@rgnotarissen.nl

I              www.rgnotarissen.nl

hypotheek

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *