Guus Hiddink

De imposante carrière van Guus Hiddink: van modale voetballer tot toptrainer

Twee jaar geleden stopte Guus Hiddink als voetbaltrainer. Een imposante carrière kwam daarmee ten einde. De 76-jarige Achterhoeker vierde als oefenmeester successen met onder andere PSV, Oranje, Zuid-Korea, Australië en Rusland. Het leverde hem de bijnaam Guus Geluk op. Een overzicht:

Voetballer

Guus Hiddink werd geboren in Varsseveld en groeide daar ook op. Zijn talent als voetballer kwam naar voren bij de plaatselijke SC Varsseveld. Daar debuteerde hij op 15-jarige leeftijd in het eerste elftal. De linksbenige middenvelder werd opgepikt door De Graafschap. Daar groeide hij uit tot een vaste waarde. Hiddink maakte vervolgens een transfer naar PSV, maar slaagde er niet in om basisspeler te worden. De Graafschap-supporters startten de actie ‘een tientje voor Guus’ om hem terug te kopen. Zo keerde hij terug op het oude nest. Na avonturen bij NEC, Washington Diplomats en San José Earthquakes werd hij assistent-trainer van De Graafschap. Maar al snel combineerde hij die functie met die van speler. Hier wat beelden van hem.

Toptrainer

Hiddink beëindigde zijn actieve carrière in 1983 en ging verder als trainer. Hij werd in 1987 aangesteld als hoofdcoach van PSV. In Eindhoven won de succesvolle oefenmeester in twee periodes zes keer de landstitel en de Europa Cup 1 in 1988, een prestatie van formaat. Hier een samenvatting van de gewonnen finale tegen Benfica.

Zijn naam was gevestigd, Hiddink kon aan de slag bij grote clubs en landenteams. Het leidde tot contracten bij Fenerbahce, Valencia, Real Madrid, Real Betis Sevilla en Chelsea. Harry Vermeegen bezocht hem toen hij bij het grote Real Madrid was aangesteld.

Bondscoach was hij van Nederland, Zuid-Korea, Rusland, Australië en Turkije, meestal met verdienstelijke resultaten. Hiddink ging al snel door het leven als people manager.

Foto: Mijn Magazine

Oranje

Met het Nederlands Elftal bereikte Hiddink in 1998 de halve finale van het WK in Frankrijk. In de kwartfinale was Oranje te sterk voor Argentinië met de prachtige beslissende goal van Dennis Bergkamp.

Daarna volgde een krachtmeting met Brazilië. Het duel eindigde in 1-1  waarna de Goddelijke Kanaries de strafschoppen beter namen en daardoor de finale bereikten.

Het volgende WK in 2002 was Hiddink opnieuw van de partij. Hij fungeerde als bondscoach van Zuid-Korea. Met het thuisland bereikte de Achterhoeker sensationeel de halve finale. Duitsland verspert de weg naar de finale, maar Hiddink kan er niet meer stuk. Andere Tijden Sport maakte er een mooie reportage over.

Het succes bezorgt hem een heldenstatus en een standbeeld. Varsseveld wordt zelfs een bedevaartsoord voor Zuid-Koreanen, ze bezoeken massaal een museum over de trainer.

Daarna was het de beurt aan Australië. Met dat land overleefde Hiddink voor het eerst de groepsronde van het WK. Tijdens het EK van 2008 schakelde hij als bondscoach van Rusland het Nederlands Elftal uit in de kwartfinale.

Later volgden nog klussen in Turkije, China en Curaçao.

De Graafschap

De naam van Guus Hiddink circuleerde de afgelopen jaren veelvuldig bij De Graafschap. Zou hij zich nog laten verleiden tot een rol bij zijn oude liefde? Zover kwam het niet, hij stopte twee jaar geleden definitief als coach. Analisten van ESPN namen daarna zijn carrière onder de loep.

Geen officiële taak bij De Graafschap dus. Toch is Hiddink op de achtergrond actief voor de Zebra’s, vooral financieel. Hij zorgde er met andere geldschieters voor dat de jeugdopleiding overeind bleef en dat onlangs het tekort van ruim een miljoen euro gedicht werd. Daardoor kan de club de komende zomer de transfermarkt op om zich te voorzien van de nodige versterkingen.

_____________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *