je

MIJN Droombaan – ‘De installatiebranche is DE branche, je kunt jezelf ontwikkelen’

De installatiebranche in de Achterhoek floreert als nooit tevoren en daarbij staan innovatie en duurzaamheid centraal. In een tijd waarin technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, hebben lokale installatiebedrijven zich weten aan te passen aan de huidige eisen. Het werk in de branche is bovendien heel afwisselend. Ricco te Kaat en Rens Liebrand vertellen je waarom hun baan als installateur zo aantrekkelijk is.

Ricco te Kaat (27 jaar)

Installateur bij Porskamp Installatietechniek in Lichtenvoorde

Rens Liebrand (66,5 jaar)

Projectleider bij Kanters Installatietechniek in Terborg

Ricco te Kaat (27) werkt sinds 2017 bij Porskamp Installatietechniek in Lichtenvoorde, maar was daarvoor al enige jaren werkzaam bij een installatiebedrijf in Eibergen dat destijds door Porskamp is overgenomen. “Bij Porskamp houd ik me bezig met  zowel  loodgieterswerk  als elektra werkzaamheden. Ik ben begonnen als elektricien, maar om me verder te oriënteren op installatietechniek ben ik er ook loodgieterswerk bij gaan doen. De variatie in het werk is leuk en we doen veelzijdige projecten in zowel de utiliteit als particuliere sector.

Het mooiste is om zichtwerk te maken, dat geeft mij meer voldoening. Dan heb je meer eer van je werk  dan wanneer je werk allemaal wordt weggewerkt, zichtwerk is echt een uitdaging. Bij Porskamp heb ik het prima naar mijn zin. Het werk dat ik doe vind ik super leuk,  maar ik wil me nog wel verder ontwikkelen, met name in verduurzaming.”

Rens Liebrand (66,5) is al 25 jaar actief in de installatiebranche en is nu vijf jaar bij Kanters installatietechniek in Terborg werkzaam als projectleider. Hij is bijna toe aan zijn pensioen, maar kijkt daar nog niet naar uit. “Kanters is een installatiebedrijf met 20 medewerkers en dat zorgt ervoor dat  installateurs niet in een vakje worden gestopt, maar dat ze de kans krijgen om allerlei facetten van het installatiewerk te leren. Als je de intentie hebt om jezelf te ontwikkelen, uitdagingen aan te gaan, dan kan dat. Ik heb dat zelf ook gedaan.

Dat maakt het werk uitdagend. Als installateurs bij mij komen die aangeven dat ze geïnteresseerd zijn in warmtepompen, dan moedig ik ze aan een cursus in die richting te gaan volgen en hun talenten te gebruiken. Want de installatiebranche is DE branche waarin je jezelf kunt ontwikkelen.”

Feiten en cijfers:

  • In de periodiek door het UWV verspreidde lijst van kansrijke beroepen in 2023 behoort monteurs industriële machines en installaties tot de top tien.
  • Een deel van de krapte kan worden opgevangen door jongeren die voor het eerst gaan werken. Voor de komende jaren is de instroom van jongeren echter niet voldoende om het aantal inwoners van de Achterhoek dat met pensioen gaat te vervangen.
  • In de Achterhoek is vooral behoefte aan loodgieters/installateurs/monteurs gas, water, sanitair, verwarming, elektriciens/installateurs/monteurs elektrische installaties (incl. zonnepanelen en laadpalen, installateurs/monteurs luchtbehandeling en koeltechniek, monteurs beveiligingsinstallaties, medewerkers technische dienst (elektrotechnisch), monteurs meet- en regeltechniek en medische elektronica, tekenaars elektro- en installatietechniek en werkvoorbereiders en calculators elektrotechniek.
  • Als het gaat om regionale verschillen, valt het op dat qua omvang relatief veel mensen in technische sectoren werken in het zuiden en het oosten van Nederland, met name in de regio’s Zuidoost-Brabant, Helmond-De Peel en de Achterhoek.
  • Het aandeel werknemers in de technische sectoren (FTE) is in de Achterhoek hoog, meer dan 25%.
  • Het aandeel hoger opgeleiden in de technische sector (FTE) is daarentegen met minder dan 30% dan weer aan de lage kant.
  • Het aandeel vrouwen in de technische sector (FTE) is in de Achterhoek gemiddeld: tussen de 15 en 17%. Dat is overigens wel een flinke toename ten opzichte van 2010, toen het aandeel vrouwen minder dan 15% was.

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *