Wish de specialist

De Jeep Nekaf van Derk Wissink

De Jeep Nekaf werd vroeger gebruikt in het leger. Vooral ouderen hebben er tijdens hun militaire diensttijd in gereden. Er zijn ook liefhebbers van oldtimers die er gek op zijn. Derk Wissink uit Stokkum is daarvan een goed voorbeeld. Hij heeft een Jeep MA38 A1 uit 1957 in bezit. “Het is en blijft een bijzondere auto.”

De Jeep Nekaf van Derk Wissink is belastingvrij en vrijgesteld van APK. Bijna 25 jaar geleden kwam hij ermee in aanraking. “Ik reed met mijn vriendinnetje richting Didam om naar een braderie te gaan. Plots viel mijn oog op een originele Jeep Nekaf aan de kant van de weg met een bord te koop erop. Als jongen van 19 was ik gek op alles op wielen en wat herrie maakt.” Derk bezocht de braderie maar zijn gedachten bleven bij het voertuig dat een enorme aantrekkingskracht op hem uitoefende. Op de terugweg reed het stel langzaam voorbij de Jeep. “Ik glunderde van oor tot oor. Mijn vriendin vond het ook wel een leuke auto. Dus toch maar omgedraaid en gaan kijken. We waren gelijk verkocht. Na de proefrit wilde ik maar één ding: die Jeep!”

‘Je voelt je echt vrij’
De Nekaf werd gekocht en de nieuwe eigenaar was zo trots als een pauw. “Ik voelde me echt the king of the road. Heerlijk de hele zomer erin gereden. De kap eraf, deuren eruit en volop genoten met de wind door mijn haren. Dan voel je je echt vrij!” De oude eigenaar had ook een nieuwer type Jeep, deze was hoger, breder en had meer vermogen. “Dat wilde ik ook wel. Die winter paste ik de auto compleet aan. Ik
had een oude Chevrolet Camaro gekocht waar ik de motor en automaat van gebruikte.” De originele 4 cilinder met 3 versnellingen maakte plaats voor een 6 cilinder met automaat. Daarnaast werd de 24 Volt installatie aangepast naar 12 Volt en de kleur wijzigde van rood naar zwart. Ook werden er gelijk andere assen met schrijfremmen en stuurbekrachtiging ingebouwd. “Dat zorgde voor een enorm verschil in vermogen, het geluid en natuurlijk het rijden! Later heb ik nog meer zaken aangepast, zoals het vervangen van de bladveren voor schroefveren. Dat zorgde voor meer comfort op de weg en meer uitslag van de wielen in het terrein.”

25 jaar sleutelen
Derk rijdt regelmatig met de Original Jeep Owners Club (OJOC) tijdens terreindagen in binnen- en buitenland. De auto werd door het terreinrijden er niet altijd mooier op en daardoor moest de originele body/chassis worden vervangen voor een body van polyester. “Je blijft met zo’n klassieker altijd bezig. Zo ben ik al bijna 25 jaar aan het sleutelen, rijden en geniet ik van de weekendjes weg. Of je vindt deze wagen niets en je zult hem binnen de kortste tijd weer verkopen of je wordt besmet met het virus, het Jeep virus. Je snapt, dat laatste is bij mij het geval. Geen twijfel mogelijk!”

Oproep
Heeft u een bijzondere klassieker of kent u iemand met een fraai voertuig? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en misschien staat uw oldtimer een volgende keer in de schijnwerpers.

Meer MIJN Auto? Klik dan hier!

MIJN Auto – december 2020
Uitgever – MIJN Magazine
Auteur – Richard Stegers
Fotografie – Robin Sommers

Verder lezen

Obbink
Bedrijfspresentaties

Beleef elektronica bij Obbink

Obbink bestaat dit jaar negentig jaar. De Achterhoekse ster in elektronica begon in 1934 met een winkel in Winterswijk, waar zelf gebouwde radio’s werden verkocht en huizen werden aangesloten op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *