Dé kerstgroepententoonstelling van het jaar; Heiligenbeeldenmuseum Kranenburg

Voor de 22e keer is het Kerst op de Kranenburg in het Heiligenbeeldenmuseum. In de periode na het Sinterklaasfeest tot en met het weekeinde van Driekoningen is er een unieke tentoonstelling opgezet met honderden groepen van Joop Arends uit Zutphen en Riet Rutting uit Vorden, alsmede enkele nieuwe aanwinsten uit de eigen museumcollectie.

Het heiligenbeeldenmuseum, ondergebracht in de voormalige H. Antonius van Paduakerk in Kranenburg – tussen Vorden en Ruurlo – is iedere dag open van 11.00 tot 17.00 uur vanaf maandag 6 december 2021 tot en met zondag 9 januari 2022. Het museum is op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

De toegangsprijs voor het museum bedraagt € 6,00 per persoon. Gratis toegang met geldige Museumkaart, pinbetaling is mogelijk. Begeleiders van rolstoelgebruikers en kinderen tot en met 12 jaar onder begeleiding van ene volwassene,  hebben  eveneens gratis toegang. Voor groepen kleiner dan 20 personen geldt een toeslag van €15,00 voor gidsbegeleiding. Vermijd zo veel mogelijk de drukte rondom de kerstdagen.

Eigen vrijwilligers Riet Rutting en Joop Arends
Vorden-Kranenburg- Zowel Joop Arends als Riet Rutting zijn verzamelaars van kerstgroepen. Zij zijn beiden lid van de Vereniging van de Vrienden van de Kerstgroep maar ook vrijwilliger bij het Heiligenbeeldenmuseum. Zowel als gastheer/gastvrouw en als lid van de inrichtingsgroep van de tentoonstellingen zijn zij al jaren nauw bij het museum betrokken. In de voorgaande jaren zijn steeds andere leden van de Vereniging Vrienden van de Kerstgroep hen voorgegaan bij het tentoonstellen van hun mooiste kerstgroepen, maar nu zijn zij aan de beurt.

Riet Rutting

Riet Rutting is rond het jaar 2000 aangestoken door het verzamelvirus toen zij een mooie houten kerstgroep uit Kevelaer cadeau kreeg. In de daarop volgende jaren kreeg zij via haar man, die veel buitenlandse reizen voor zijn werk maakte en via hun gezamenlijke vakanties in het buitenland regelmatig aanvulling, zodat zij nu ruim 300 kerstgroepen uit de hele wereld in haar verzameling heeft.

De nadruk ligt bij groepen uit landen met een rijke kersttraditie, zoals Duitsland, Italië en Oostenrijk, maar uit alle werelddelen zijn wel kerstgroepen en -groepjes aanwezig in deze tentoonstelling. De materialen hout, glas, porselein, tin,  terra cotta en gips komen veel voor en enkele groepen worden ieder jaar met één of meer nieuwe beeldjes uitgebreid. Omdat de verzameling veel ruimte inneemt en een flinke administratie vraagt die moet worden bijgehouden, wordt de verzamelwoede de laatste tijd wat getemperd, maar een hele mooie kerstgroep die haar verzameling echt verrijkt, laat zij natuurlijk niet staan!

Joop Arends

Joop kwam in 1979 in Zutphen wonen en kreeg daar een eigen flat. “Voor de kerstdagen wilde ik  geen  boom, maar een kerstgroep, bij een bloemist in Zutphen zag ik een Italiaanse groep, 20-delig en kleurrijk én er was direct een klik” Het verzamelvirus kreeg hem pas goed te pakken, toen hij via een Wereldwinkel  verschillende groepen zag en kon kopen of cadeau kreeg. Zijn meeste belangstelling gaat uit naar afbeeldingen van de Heilige Familie, voorstellende,  Jozef en de zwangere Maria, de rustende Maria met Jozef, die het kindje Jezus vasthoudt, Jozef en Maria-met-Jezus-op-haar-rug en Maria en Jozef, liggend bij Kindje Jezus in de kribbe.

Diverse kleine groepjes kreeg hij bijvoorbeeld  na zomervakanties van de kinderen en kleinkinderen. Een van zijn dierbaarste exemplaren is  een drieluik  naar  ‘Pieter Coecke van Aelst’, bemachtigd en gekregen op een markt in Barcelona,  evenals  twee andere kleine drieluiken. “Vaste prik is  om tijdens (voorjaars- of zomer-)vakanties op Gran Canaria  het kunnen bemachtigen van aparte groepen, zoals een houten eendelige groep (Jozef-Jezus-Maria), afkomstig uit Indonesië  of een kerststal / -groep van olijfboom-hout uit Israël; ook tijdens bezoeken aan (Europese) hoofdsteden trof ik mooie groepen aan, zoals  tijdens bezoeken aan Lourdes,  tijdens een Paas-markt in Wenen  of op een markt in Boedapest.”

Joop heeft een grote verscheidenheid aan groepen, bv het grootste drieluik is 58 cm; het grootste beeld (Maria met Kind en Jozef) is 47 cm; het  kleinste is slechts 2 cm;  bijzonder zijn de 13-delige Franse Santons-groep van 4 cm  én  een 11-delige Engelse porseleinen beeldengroep van 4 cm  ( ‘ la Galette des Rois ‘ , de uitgebreidste groep die Joop bezit is 37 delig (van 4 cm grootte).

Contact

Adres: Ruurloseweg 101, 7251 LD Kranenburg/Vorden.

Telefoon: 0575-556488, alleen tijdens openingstijden.

Meer informatie op www.heiligenbeeldenmuseum.nl

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van het afgelopen jaar

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *