Opel GT van Gerrit ten Dolle

De Achterhoek telt opvallend veel oldtimerliefhebbers. Ze rijden graag in hun ‘troetelkindjes’, maar het sleutelen eraan vinden ze vaak minstens zo leuk. Het gaat veelal om bijzondere auto’s met een interessant verhaal. Iedere maand staat op deze plek een ander voertuig in de schijnwerpers. Met deze keer de Opel GT van Gerrit ten Dolle.

Een icoon, zo wordt de Opel GT wel omschreven. Het eerste sportieve model van het Duitse merk was baanbrekend. Laag bij de grond, fraai gestroomlijnd met rond afgewerkte vormen en de typerende lange neus. Velen herkennen de GT gelijk. Het model werd gemaakt tussen 1968 en 1973. Er rolden in die periode ruim 100.000 exemplaren van de band.

Trouwauto

Gerrit ten Dolle (66) uit Ulft was 15 jaar toen hij voor het eerst kennismaakte met de Opel GT. “Ik had vakantiewerk bij de Opel garage in Winterswijk, in 1969. Tijdens een autoshow stond een rode GT als blikvanger bij de ingang. De auto maakte grote indruk op me. Deze prachtige wagen wil ik ooit rijden, zei ik tegen mezelf.” Een paar jaar later was het al zover. Gerrit had zijn rijbewijs op zak en kon een rode GT uit 1974 kopen. Maar het model werd toch tot 1973 geproduceerd? “Dat klopt, maar deze was pas later op kenteken gezet, vandaar. Ik heb er drie jaar over gedaan om de wagen op te knappen. Hij is helemaal uit elkaar geweest.” Als automonteur vormde dat geen probleem voor Ten Dolle. Het was de bedoeling de GT te gebruiken als trouwauto. Maar door de hoepel in de bruidsjurk van zijn toekomstige vrouw viel dat plan in duigen. “Het paste niet, haha. Dat vond ik wel erg jammer.” Hij reed nog drie jaar in de wagen, maar verkocht hem toen. “Daar kreeg ik al snel spijt van, had het nooit moeten doen.

Originele staat

Vroeg of laat komt er een GT terug, hield ik mezelf voor.” En zo geschiedde. Vorig jaar zag hij een mooi exemplaar uit 1969 op Marktplaats, opnieuw rood van kleur en in originele staat. “Hij stond in Winterswijk, mijn geboortedorp. De eigenaar moest hem vanwege ziekte met pijn in zijn hart verkopen. Hij zocht een echte liefhebber. Nou dat zat wel goed.” Zijn grote wens was na zoveel jaren uitgekomen. “Ja ik voelde me de koning te rijk, net als een klein kind.” Hij rijdt er af en toe in, soms met dochter Niké die ook erg enthousiast is. Maar alleen bij mooi weer. “Als ik op Buienradar zie dat er een druppel kan vallen, blijft hij binnen. Ja ik ben er heel zuinig op. Alles moet ook in originele staat blijven, dat vind ik heel belangrijk.” De GT heeft de uitstraling van een sportauto en laat zich vergelijken met de Chevrolet Corvette. “Maar het is met een B Kadett onderstel technisch bepaald geen racewagen en inmiddels al 55 jaar oud. Rustig rijden dus, zonder stuurbekrachtiging is dat ook wel zo prettig.”

___________________________________________________________________

Oproep
Heeft u een bijzondere auto of kent u iemand met een fraai voertuig? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en misschien staat uw oldtimer een volgende keer in de schijnwerpers.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *