Rondvaarten en rivieren in de Achterhoek

De mooiste rondvaarten en rivieren in de Achterhoek!

Door de Achterhoek stromen verschillende rivieren heen. Zo heb je de (oude) IJssel, de Berkel en de Slinge. Rondom deze rivieren is er van alles te beleven. Zo kan je bij verschillende organisaties en bedrijven een rondvaart maken waar je een heel ander perspectief van de rivieren te zien krijgt. Vanaf het water zie je de allermooiste dingen.

Oude IJssel

De Oude IJssel is een zijrivier van de rivier de IJssel. De Oude IJssel begint in Duitsland onder de naam Issel en loopt daarna via de gemeenten Oude IJsselstreek, Doetinchem en Bronckhorst, waarna ze bij Doesburg in de IJssel uitmondt. In het Nedersaksisch heet de rivier de Olde Iessel of kortweg Iessel.

De Oude IJssel is in een ver verleden de hoofdstroom van de Rijn geweest, en daarna nog geruime tijd een zijtak. Vroeger lag de Oude IJssel aan de zuidwestelijke kant van de huidige rivier. Ze heeft zich beetje bij beetje in noordoostelijke richting verplaatst. In het gebied ten westen van de Oude IJssel vindt men nog diverse restanten van oude rivierlopen. De Oude IJssel voert tegenwoordig vooral regenwater uit het stroomgebied in Duitsland en de Achterhoek af.

De Berkel

De Berkel is een rivier die in Duitsland ontspringt, in Nederland door de Achterhoek stroomt en bij Zutphen in de IJssel uitmondt. De eerste tientallen kilometers slingert de Berkel sterk en oogt ze als niet veel meer dan een beek. In het dorp Rekken, enkele honderden meters op Nederlands grondgebied, is een zandvang gerealiseerd. Dat is een verbreding, waar het door het snelstromende riviertje meegevoerde sediment kan bezinken. Vanaf daar is de Berkel gekanaliseerd.

De kanalisatie van de Berkel heeft de natuur beïnvloed. Door het plaatsen van de stuwen zijn diverse vissoorten verdwenen. Ook het maaien van de oevers heeft een duidelijk effect gehad op de biodiversiteit. De laatste jaren wordt er weer geprobeerd de natuur en de rivier weer de ruimte te geven.

De Slinge

De Slinge (of Groenlose Slinge) is een laaglandbeek die ontspringt achter Winterswijk. Zoals de naam aangeeft loopt de beek langs Groenlo en mondt tussen Lochem en Borculo uit in de Berkel. De Slinge heeft niet altijd dezelfde loop gehad. Zo was het een slingerend riviertje dat in vroeger tijden Slinck of Slingen heette, en door de stadsgracht van de vestingstad Groenlo liep. Later is hij verlegd langs het noorden van Groenlo en in de 20ste eeuw is hij grotendeels gekanaliseerd voor een efficiëntere waterafvoer. De Slinge heeft ook een zuidelijke tak die uit Duitsland komt en bij Winterswijk Nederland binnen stroomt, de Ratumse Beek.

Meer informatie

Meer informatie en foto’s over de rondvaarten in de Achterhoek vind je op https://achterhoek.nl/rondvaarten!

___________________________________________________________________

Achterhoek Toerisme

Ontdek de Achterhoek via Achterhoek Toerisme! De leukste uitjes in de Achterhoek, spectaculaire activiteiten, heerlijk overnachten, lekker uit eten, talloze evenementen, fietsen & wandelen én de mooiste routes, je vindt het allemaal op de website van Achterhoek Toerisme. Ontdek de prachtige Achterhoek via https://achterhoek.nl/.  

achterhoek toerisme

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor de leukste uitjes in de Achterhoek naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *