Wientjesvoort

De ongekende charme van De Korenhorst

Aan mooie locaties in de Achterhoek geen gebrek. Maar de plek van De Korenhorst in Lengel valt helemaal in de smaak. Het riante landhuis bevindt zich in landelijk gebied aan de voet van de Montferlandse heuvelrug en het Bergerbos. Wat een uitzicht! Je ervaart er een vrij en ruimtelijk gevoel. Maar ook de woning zelf beschikt over een ongekende charme.

Het luxe landhuis met een romantische uitstraling kent een lange historie. De naam Korenhorst kwam al voor rond 1400, toen als versterkte nederzetting. De adellijke familie Van der Cornhorst woonde er vele jaren. Het geslacht stierf uit. Rentmeesters van Kasteel Bergh waren daarna de nieuwe bewoners. Omstreeks 1854 zwaaide de familie Reintjes de scepter op De Korenhorst. De bijbehorende boerderij brandde in 1870 af. Vanaf 1895 kwam het in handen van de familie Bus. “Het waren mijn opa en oma die hier gingen wonen”, vertelt Willie Bus. “Ik ben hier zelf ook opgegroeid en heb er warme herinneringen aan.”

Avontuur

In 1995 kreeg Willie de vraag of hij De Korenhorst samen met zijn partner Pim Davids wilde kopen. Zijn neef, melkveehouder, emigreerde naar Frankrijk waar hij verder ging boeren. “Het zou mooi zijn als het in de familie bleef, zo was de achterliggende gedachte. Verder had niemand interesse. Mijn vader vond het mooi als wij het kochten en dat het familiebezit niet in vreemde handen zou vallen.” Het stel woonde destijds net in Nijmegen, maar besloot toch toe te happen. “Willy heeft op deze plek zijn wortels en wij zagen het avontuur wel zitten. Dat had zeker ook met de fantastische plek en de vele mogelijkheden van het pand en het terrein te maken”, legt Pim uit. Samen kochten ze De Korenhorst, een perceel van 6.800 vierkante meter met bedrijfswoning en opstallen. De nieuwe eigenaren kozen niet voor voortzetting van de agrarische activiteiten. Een recreatieve functie lag meer voor de hand. De locatie met rust, ruimte en de rijke historie van het adellijke landgoed boden daartoe alle kansen.

Riant en fraai gelegen landhuis met rijke historie

Karakteristiek

Willie en Pim hadden vijf jaar nodig om het onderkomen te verbouwen. Ze toverden De Korenhorst om in een sfeervolle woning met veel authentieke elementen. De hoge fraai vormgegeven plafonds zorgen voor allure. De royale hal met een majestueuze bordestrap en de vestibule mogen zeker niet onvermeld blijven. Maar ook de karakteristieke Amsterdamse schuiframen zijn de moeite meer dan waard. Verder zijn de oude deurpanelen en marmeren vensterbanken bijzonder te noemen. Het markante huis met een aantrekkelijke indeling was te groot voor het stel. Ze besloten al snel om ruimtes te gaan verhuren. De zolder met gebinten werd geschikt gemaakt voor zakelijke bijeenkomsten. Verder kwamen er een gastenverblijf en kamers voor Bed & Breakfast.

Frankrijk

Daar bleef het niet bij. De voormalige ligboxenstal, waar voorheen zestig koeien werden ondergebracht, kreeg de functie van luxe paardenstal met tien boxen. “Daarmee spelen we in op het groeiende paardentoerisme. Maar ook de B & B en het gastenverblijf zijn gewild en lopen erg goed. Dat heeft de afgelopen twintig jaar geresulteerd in duizenden overnachtingen. We konden en kunnen er een prima boterham aan verdienen.” Met dank ook aan de prachtige omgeving met allerlei bezienswaardigheden en activiteiten in de onmiddellijke nabijheid. De fraai aangelegde tuin werd al meerdere malen gebruikt als trouwlocatie. Voor feesten en partijen is de aan de achterzijde van het pand gesitueerde grote overdekte ruimte met een kapschuur voorzien van keuken en toiletten zeer geschikt. Kortom, de mogelijkheden zijn legio. De Korenhorst staat te koop. “Het was een moeilijke beslissing, maar het lijkt ons toch het beste. Het is een druk bestaan en we worden toch een dagje ouder.” Ze hebben ook in Frankrijk een huis, daar zien ze hun toekomst. “Het zal een afscheid worden met pijn in hart, want we kijken hier terug op een prachtige tijd. Die herinneringen zullen we altijd koesteren.”

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *