De rivieren in de Achterhoek

De Achterhoek, gelegen in het oosten van Nederland, is een prachtige regio met een rijke natuur en landschap. Een van de kenmerken van deze regio zijn de verschillende rivieren die erdoorheen stromen. In dit artikel zullen we wat meer vertellen over deze rivieren en waarom ze zo bijzonder zijn.

De Oude IJssel

Een van de bekendste rivieren in de Achterhoek is de Oude IJssel. Deze rivier heeft een lange geschiedenis en speelt een belangrijke rol in het landschap en de economie van de regio. De Oude IJssel ontspringt in Duitsland en stroomt vervolgens Nederland binnen, waar het uiteindelijk uitmondt in de Gelderse IJssel.

Wat deze rivier zo bijzonder maakt, is het feit dat het lange tijd gebruikt werd voor transport en handel. Vroeger werden hier schepen geladen met ijzererts, dat vervolgens naar verschillende fabrieken werd vervoerd om verwerkt te worden tot ijzerproducten. Tegenwoordig is dit historische karakter nog steeds te zien langs delen van de Oude IJssel.

Bovendien biedt de Oude IJssel ook volop mogelijkheden voor recreatie. Je kunt er prachtige wandelingen maken langs haar oevers of genieten van een ontspannen fietstocht op de vele fietspaden die langs de rivier lopen.

Bron: www.achterhoek.nl

De Berkel

Een andere belangrijke rivier in de Achterhoek is de Berkel. Deze rivier ontspringt eveneens in Duitsland en stroomt vervolgens Nederland binnen. De Berkel loopt dwars door de regio en heeft een uniek karakter.

Wat de Berkel zo bijzonder maakt, zijn de vele meanders en kronkelende bochten die je langs haar loop kunt vinden. Deze bochten hebben ervoor gezorgd dat er prachtige natuurgebieden zijn ontstaan, zoals het Zwillbrocker Venn en het Grote Veld.

Bovendien is de Berkel ook geliefd onder kanoliefhebbers. Je kunt hier namelijk genieten van een ontspannen kano- of kayaktocht over de rustige wateren van de rivier. Het is een geweldige manier om de natuurlijke schoonheid van deze regio te verkennen.

De Aa-strang

Een minder bekende, maar zeker niet minder mooie rivier in de Achterhoek is de Aa-strang. Deze rivier vormt een belangrijke schakel tussen verschillende watergebieden in dit gebied.

Wat deze rivier zo bijzonder maakt, is dat het een thuis biedt aan diverse vogelsoorten. Vooral tijdens het voorjaar kun je hier genieten van het gekwetter en gefluit van talloze vogels die zich nestelen in het riet langs de oevers.

Bovendien kun je langs delen van de Aa-strang heerlijk wandelen en fietsen. Het is een ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en te genieten van de rust en stilte van de natuur.

Bron: www.nds-nl.wikipedia.org

Volop mogelijkheden

De rivieren die door de Achterhoek lopen, zoals de Oude IJssel, Berkel en Aa-strang, zijn niet alleen prachtige natuurgebieden, maar ook belangrijke historische en recreatieve plekken. Ze bieden volop mogelijkheden voor wandelaars, fietsers, kanoliefhebbers en natuurliefhebbers om te genieten van al het moois dat deze regio te bieden heeft.

Dus waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan of huur een kano en ontdek zelf de schoonheid van deze bijzondere rivieren in de Achterhoek!

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. 
https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *