Silo Art Tour

De Silo Art Tour door de Achterhoek

Suzanne Reusink, mede-eigenaar van Aalten’s boerderij ’t Westendorp, maakte tijdens een reis naar Australië kennis met de Silo Art Trail. Een verzameling beschilderde silo’s en watertorens door heel Australië. Beschilderde silo’s zijn niet alleen mooi, ze zijn ook functioneel: ze vertellen het verhaal van de regio. Hierdoor kwam Suzanne op en idee, namelijk dat wij dit in de Achterhoek ook kunnen! Aangemoedigd door Stichting Pak An, werkten Achterhoek Toerisme en Cultuur Oost haar initiatief uit tot een plan om door de hele Achterhoek agrarische gebouwen om te toveren tot mooie kunstwerken. En dat is met succes gelukt! Het eerste kunstwerk van de Silo Art Tour is te vinden op het eigen trein van de iniatiefneemster.

Met de Silo Art Tour hopen we impact te maken en te laten zien dat de Achterhoek innovatief, vooruitstrevend en creatief is! De zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van de Achterhoek vergroten en identiteit en trots van deze streek versterken. We delen de verhalen van onze streek door objecten die een link hebben met de agrarische sector tot leven te wekken. De gebouwen die vaak als lelijk of saai worden genoemd, worden nu veranderd tot ware kunstwerken. Het boerenbedrijf van toen en nu is hierin het verbindende thema. Onderwerpen die terugkomen in de kunstwerken zijn natuur en landschap, agro en food, naoberschap, ambacht en traditie en de intenties van een duurzame en circulaire Achterhoek.

In 2020 werd het eerste kunstwerk gerealiseerd in Aalten, waar plezier, doorzettingsvermogen, wilskracht, naoberschap en ondernemersdrang centraal staat op de vier graansilo’s met Achterhoekse portretten. In 2021 volgden maar liefst 5 kunstwerken in Winterswijk, Lochem, Bronckhorst, Doetinchem en Oude IJsselstreek. Allen met een geheel uniek uiterlijk en indrukwekkende verhalen. In 2022 zullen de overige 4 kunstwerken gerealiseerd worden. Door het onderling verbinden van de kunstwerken creëert de organisatie een inspirerende route met een boodschap.

Silo arts

Doetinchem

In Doetinchem is op het bedrijfspand van PPF, de specialist in huisdiervoeding een hyperrealistisch kunstwerk te bewonderen wat het bedrijfspand onherkenbaar maakt. Het kunstwerk heeft het gebouw een complete make over gegeven en ziet er schitterend uit. De ‘reizende hond’ is geschilderd door Belgische street-art-kunstenaar Smates. Bart Smeets staat bekend om zijn talent voor fotografische tekeningen. De locatie maakt een mooie verbintenis tussen de omgeving en functie van het bedrijf.         Het kunstwerk van de Silo Art Tour in Doetinchem is op ieder gewenst moment te bekijken.

Bronckhorst

Ook een locatie van de Silo Art Tour Achterhoek is de recreatie- en kinderboerderij Feltsigt in Bekveld. Op de boerderij staat een losse silo voor de oude varkensstal en dit vormt de basis van een nieuwe toevoeging aan de Silo Art Tour. De omgeving waar je kan genieten, spelen, knuffelen met de dieren en meer is daarmee de perfecte plek voor het kunstwerk. Bij het maken van het ontwerp heeft de kunstenaar Dopie de wereld bekeken door de ogen van een kind. Het resultaat is een vrolijke beestenboel, waar onder andere het lievelingsdier van de eigenaren: de pauw. 

Lochem

Lochem is ook een van de locaties waar je een kunstwerk van de Silo Art Tour Achterhoek kan bewonderen. Namelijk op de zijwanden van de opslagsilo’s van Op- & Overslag Coöperatie Oost Nederland (OOCON), ze zijn voorzien van een fantastische muurschildering van TelmoMiel, een kunstenaarduo uit Rotterdam. Met een indrukwekkende oppervlakte van 1300 m2 heeft Miel Krutzmann in Lochem een van Nederlands zijn grootste streetart kunstwerken gerealiseerd. Het kunstwerk is vanuit de wijde omtrek van Lochem te zien. Aan de rechterkant van de muurschildering is er een verwijzing gegaan naar Landgoed Verwolde opgenomen en op de achtergrond speelt zich het verhaal van de Lochemse Hooiplukkers.

Oude IJsselstreek

In de gemeente Oude IJsselstreek, in het dorpje Sinderen vindt zich ook een kunstwerk van de Silo Art Tour Achterhoek aan. Het kunstwerk is op de wanden van voerfabrikant Voerwaarts B.V. daar door kunstenaar Paul Wiegers gerealiseerd. Voerwaarts ontwikkelt, produceert en vermarkt biggenvoer en supplementen voor zeugen. Belangrijke pijlers van deze ondernemers zijn het leven van de dieren en passie.

Winterswijk

De steengroeve van het bedrijf Sibelco in Winterswijk is ook een van de locaties waar een kunstwerk zich bevindt van de Silo Art Tour Achterhoek. De Steengroeve is een uniek stukje cultuur die jaarlijks wel 2.500 bezoekers krijgt uit West-Europa. De natuur is zo ontstaan door tientalen jaren van industriële kalkwinning. Twee 40 meter hoge silo’s vormen het decor voor het kunstwerk. Het kunstwerk is gemaakt door Robin Nas, ook bekend als Zenk One. Hij verwijst met zijn kunstwerk naar het Achterhoekse landschap en naar wat dit landschap voortbrengt: voedsel, gezondheid, landbouw, een mooie plek om in te recreëren.

Aalten

Het allereerst kunstwerk van de Silo Art Tour Achterhoek staat in Aalten bij de boerderij ’t Westendorp. Op de boerderij van de familie Ruesink worden schapen, vleesvarkens, melkkoeien, kalfjes en bijzondere kippenrassen gehouden. Ook wordt op de boerderij elk jaar de Farm- en Country fair georganiseerd. Plezier, doorzettingsvermogen, wilskracht, noaberschap en ondernemersdrang. Dat drukken de vier graansilo’s uit aan de hand van de Achterhoekse mentaliteit. De silo’s zijn beschilderd door kunstenares RoosArt. Rosalie de Graaf haar streetart is niet alleen in Nederland te bewonderen, maar ook in Bangkok en Kuala Lumpur.

Meer

En wees voorbereid want binnenkort worden er nog meer nieuwe silo arts gepresenteerd!

___________________________________________________________________

Achterhoek Toerisme

Ontdek de Achterhoek via Achterhoek Toerisme! De leukste uitjes in de Achterhoek, spectaculaire activiteiten, heerlijk overnachten, lekker uit eten, talloze evenementen, fietsen & wandelen én de mooiste routes, je vindt het allemaal op de website van Achterhoek Toerisme. Ontdek de prachtige Achterhoek via https://achterhoek.nl/.  

achterhoek toerisme

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor de leukste uitjes in de Achterhoek naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *