Derk Jan Eppink, lid van het Europees Parlement

Op een uitgestorven Het Plein in zijn woonplaats Den Haag zit de 61-jarige Derk Jan Eppink ontspannen op een bankje, zijn opoe fiets staat achter hem. Hij is een veel bereisd man, heeft twaalf boeken op zijn naam staan, was journalist, columnist en politicus en is momenteel lid van het Europees Parlement.

Voor Forum voor Democratie was Eppink lijsttrekker voorafgaand aan de Europese parlementsverkiezingen van 2019, waar FvD vier zetels wist te behalen. Eppink spreekt veel talen waaronder Russisch en Chinees en is het Achterhoeks dialect niet vergeten. “We kunnen het interview wel in het Achterhoeks doen”, glimlacht hij.

Kinderen

Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus blijven we buiten, de persvoorlichter van Eppink zorgt voor bekertjes koffie. “Morgen ga ik weer naar Brussel, er staan deze week stemmingen en vergaderingen gepland. Het is best lastig in deze tijd, veel collega’s mogen niet reizen, dat maakt vergaderen niet makkelijk”, vertelt Derk Jan Eppink. “Ik werk ook wel vanuit huis, het is een totaal ander leven voor mij. Ik ben gewend om veel onderweg te zijn, soms weet ik niet eens wat voor dag het is…” Eppink is getrouwd met een Russische vrouw, ze hebben samen drie kinderen. “De keuze om ons te settelen in Den Haag is een bewuste. We vinden dat onze kinderen ‘wortel moeten schieten’, anders voelen ze zich nergens echt thuis. Ze zijn nu veertien, tien en drie jaar. Hoe ik mijn vrouw heb leren kennen? Ze was mijn lerares Russisch in Brussel! We trouwden in Zuid Afrika in 2003.”

Derk Jan Eppink is geboren en getogen in Steenderen, hij heeft twee zussen en twee broers. “Ik ging naar de School met de Bijbel, daarna fietste ik zes jaar lang elke dag op en neer naar het Ulenhof Atheneum in Doetinchem, zo’n dertig kilometer per dag”, herinnert hij zich, “de grootste cultuurshock beleefde ik toen ik op kamers ging in Amsterdam en begon met studeren aan de Vrije Universiteit.” De politiek heeft hem van jongs af aan geboeid, hij ging regelmatig met zijn vader, PvdA-man, mee naar raadsvergaderingen. Grote politieke gebeurtenissen staan op zijn netvlies geschreven zoals de vrijlating van Nelson Mandela. De Val van de Muur maakte hij van dichtbij mee. Eppink werkte in diverse landen, onder andere in België, Polen, Afrika en de Verenigde Staten. Hij legt uit: “Zo leerde ik zowel de taal als de landen behoorlijk goed kennen.”

‘Nederland is meer dan alleen de Randstad’

Twintig jaar lang bekleedde de Achterhoeker diverse functies, hij werkte als journalist, columnist, bij de Europese Unie en het Europees Parlement. Van 2011 tot 2014 was Derk Jan Eppink vice fractievoorzitter van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECH). Hij vertelt: “In 2018 vroeg Thierry Baudet me om lijsttrekker te worden van Forum voor Democratie voor de Europese parlementsverkiezingen van 2019. Ik aarzelde geen moment, al woonden we op dat moment nog in New York. We zouden moeten verhuizen en mijn vrouw zou haar baan bij de VN moeten opzeggen… Maar we gingen ervoor. We haalden vier zetels, eentje ervan raakten we helaas kwijt. Sinds die tijd ben ik weer lid van het Europees Parlement, opnieuw als vicevoorzitter van de ECH. We vormen met meer dan tien nationaliteiten een soort oppositie in de EU.”

De Achterhoek wordt regelmatig bezocht door Eppink en zijn gezin. “Vaak zoek ik dan de plekjes op die ik nog ken van vroeger. Steenderen en Doetinchem, de Slangenburg waar ik zo vaak heb gefietst! Met onze kinderen ben ik een paar keer bij het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten geweest, mijn vader komt uit Aalten en vertelde vaak verhalen. Mijn oom Gerrit had er vroeger een slagerij.” Het valt Eppink op dat het vrij ‘kaal’ wordt in de Achterhoek. “Ik vind dat we een minimum aantal diensten, voorzieningen, voor de leefbaarheid van het platteland moeten garanderen, ook al kost het geld. Als faciliteiten wegvloeien, trekken mensen ook weg op den duur. Dat moeten we voorkomen, Nederland is meer dan alleen de Randstad.”

MIJN Verhaal – juni 2020
Uitgever – MIJN Magazine
Auteur – Karin Stronks
Fotografie – PR en Karin Stronks

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *