achterhoekse kastelen

Waan je in een sprookje: 9 x Achterhoekse kastelen

De Achterhoek telt veel prachtige kastelen. Bekend is bijvoorbeeld de Acht Kastelenroute in de omgeving van Vorden. Maar er zijn meer pareltjes.

Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg

Sprookjesachtig. Kasteel Huis Bergh is één van de grootste en mooiste kastelen van Nederland. Het kasteel in ‘s-Heerenberg uit de 12e eeuw beschikt over een befaamde kunstverzameling, een munt- en wapenkamer en natuurlijk de imposante gracht.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Slangenburg in Doetinchem

Cultuur en natuur gaan samen bij Kasteel Slangenburg. Je vindt er prachtige stijl- en torenkamers en suites met muur- en plafondschilderingen, ornamenten en stucwerk van zeer hoog niveau. Maar ook het landgoed met de omliggende bossen zijn een bezoek meer dan waard.

Meer weten? Kijk hier.

Kasteel Slangenburg. Foto: Kelly Heerink

Kasteel Huize Ruurlo

Museum MORE is sinds 2017 gevestigd in Kasteel Ruurlo. Het 14e eeuwse kasteel is hét monumentale thuis van Carel Willink, één van de grootste Nederlandse schilders van de vorige eeuw. Kasteel Ruurlo was eeuwenlang eigendom van de adellijke familie Van Heeckeren.

Meer informatie lees je hier.

Kasteel Hackfort Vorden

Te midden van uitgestrekte landerijen ligt kasteel Hackfort centraal op het gelijknamige landgoed in het fraaie buitengebied van Vorden. De bezoeker vindt hier talrijke bezienswaardigheden, prachtig bewaard cultuur erfgoed omringd door natuurlijk landschap, onlosmakelijk met elkaar verbonden.  In de loop der eeuwen is de bebouwing zeker acht keer uitgebreid.

Uitgebreide info vind je hier.

Kasteel Hackfort. Foto: Natuurmonumenten/Laurence Delderfield)

Kasteel Keppel in Laag Keppel

Kasteel Keppel in Laag-Keppel dateert van omstreeks 1350. Het behoort tot de historische buitenplaats Keppel en is van bijzonder cultuurhistorisch en architectonisch belang. Vanaf 1962 is het charmante kasteel in bezit van de Pallandt van Keppel Stichting, zodat het door de familie bewoond kan worden.

Meer bijzonderheden vind je hier.

Kasteel de Kelder Doetinchem

Kasteel de Kelder geniet bekendheid als het kleinste kasteel van ons land. Het heeft een rijke historie die teruggaat naar omstreeks 1500. Het landgoed en de markante gebouwen zijn op afspraak te bezoeken. Er worden rondleidingen gegeven en De Kelder wordt gebruikt voor huwelijksvoltrekkingen, feesten en partijen en vergaderingen.

Hier meer informatie.

Kasteel De Kelder. Foto: Kasteel De Kelder

Kasteel Vorden

Kasteel Vorden werd bewoond vanaf 1315 en is sinds 2004 in particuliere handen. Het romantische kasteel fungeerde daarvoor jarenlang als gemeentehuis van Vorden. Het doet nu dienst als trouwlocatie en kan worden geboekt voor overnachtingen. De groene omgeving leent zich voor een lekkere wandeling.

Wil je meer weten, klik hier.

Kasteel De Wiersse in Vorden

De tuinen van Kasteel De Wiersse tussen Ruurlo en Vorden mogen zich ieder jaar weer in een grote belangstelling verheugen. De tuinen die regelmatig worden opengesteld beslaan een gebied van 16 hectare. De oudste vermelding van het kasteel gaat terug naar 1288. In de 17e eeuw werd de eerste formele tuin op het landgoed aangelegd.

Meer weten, klik hier.

Kasteel De Wiersse. Foto: Kasteel De Wiersse

Kasteel Ampsen bij Lochem

Kasteel Ampsen bij Lochem dateert uit de 17e eeuw. Bezoekers zijn welkom op het landgoed van maar liefst 680 hectare. Het kasteel is niet van binnen te bezichtigen. Het Sterrenbos is beslist de moeite waard. Het is een verzameling van lanen die volgens een bepaald patroon met elkaar verbonden zijn. 

Meer informatie vind je hier.

Dit is slechts een deel van alle kastelen in de Achterhoek.

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. 
https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *