‘Deze Thunderbird convertible was een buitenkansje’

‘Deze Thunderbird convertible was een buitenkansje’

Thunderbird oftewel dondervogel is een symbool voor de indianen. Het staat voor eeuwigheid en geluk. Het mythologische krachtdier is een gigantische vogel die lijkt op een adelaar. Ford Thunderbird heeft ook royale afmetingen, waarbij vooral de lengte van maar liefst 5 meter 20 het verschil maakt.

Oldtimer-alert: Ford Thunderbird

Ford Thunderbird convertible zie je niet veel in ons land. Dick ten Brinke (59) uit Zelhem heeft een model uit 1959. Daarvan zijn er slechts vier in Nederland. Twee zijn er rijdend en twee staan er te koop. Onze fotograaf was dan ook danig onder de indruk toen hij in Doetinchem de zeer bijzondere Ford Thunderbird van Ten Brinke zag rijden. Bij een verkeerslicht zette hij zijn auto naast de stijlvolle wagen en zocht contact met de eigenaar. “Hij vroeg of hij even verderop bij McDonald’s foto’s mocht maken en of ik interesse had om met een artikel in Mijn Magazine te staan. Natuurlijk reageerde ik enthousiast. Leuk toch!”

Dick ten Brinke geniet met volle teugen van zijn fraaie Amerikaanse Thunderbird

Duimpjes omhoog

Na de fotosessie volgde de afspraak voor het interview met de redacteur bij wie de klassieker eveneens in de smaak viel. En dat is niet zo gek. De Amerikaan mag gerust imposant worden genoemd. “Het is inderdaad een opvallende verschijning”, beaamt Ten Brinke. “Hij trekt veel bekijks. Ik krijg regelmatig duimpjes. Het zorgt vaak voor een glimlach op het gezicht.”

Heerlijk rijden in een unieke auto

Ook bij de eigenaar zelf. Hij geniet met volle teugen van de wagen. “De kleur en het gestroomlijnde model spreken me enorm aan. Ik houd van de ouderwetse techniek. Daarom ben ik ook gek op flipperkasten en jukeboxen. Met een 5.8 liter V8 motor met 300 pk heb je voldoende power, haha.” Je moet zo’n auto niet stil laten staan, is hij van mening. “Het is heerlijk rijden. Rustig toeren over binnenwegen, heel ontspannend na een drukke werkdag.”

Restaureren als project

Ten Brinke heeft de donkerblauwe Thunderbird ruim een jaar. Het exemplaar verkeert vrijwel in originele staat. De Achterhoeker had eigenlijk een andere Thunderbird uit 1960 gekocht bij Nick Wolsink in Ruurlo. “Nick zou hem voor mij restaureren. Een project van zo’n twee jaar.” Zover kwam het niet. “Hij vertelde me dat hij een mooie Thunderbird uit 1959 te koop had zien staan op Marktplaats. We hebben gelijk gebeld en zijn er dezelde dag naartoe gereden.”

Een buitenkansje

De cabrio met een elektrisch dak was van een 75-jarige man uit Loosdrecht. Een echte liefhebber van oldtimers die er geen ruimte meer voor had vanwege zijn grote verzameling. “Ik kon hem voor een zeer interessant bedrag kopen. Hij gunde mij de wagen. Een buitenkans dus en de deal was dan ook snel beklonken.” De klassieker hoefde alleen nog maar nagekeken te worden. Na een kleine beurt kon de ondernemer uit Zelhem er snel mee de weg op. “Het was wel even wennen, het is toch een heel slagschip met een lange neus. Vooral rotondes en bochten vergen stuurmanskunst. Maar het went snel en ik hoop de wagen nog lang rijdend te houden.”

___________________________________________________________________

Oproep
Heeft u een bijzondere auto of kent u iemand met een fraai voertuig? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en misschien staat uw oldtimer een volgende keer in de schijnwerpers.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *