Diet Gerritsen

Diet gerritsen hoofdrolspeelster in ‘Van Jonge Leu en Oale Groond’

Uit de oude doos: maart 2007

Ze groeide op in Aalten en Borculo. Na haar jeugd besloot Diet Gerritsen haar vleugels uit te slaan en haar blikveld te verruimen. Ze acteert sinds het Conservatorium in muziekproducties en werkt al jaren als sopraan voor de Nationale Reisopera. En toen was er… de Twentse soapserie “Van Jonge Leu en Oale Groond’.

Diet Gerritsen (46) bezoekt regelmatig haar moeder in Borculo. In de ouderlijke woning liggen nog heel wat herinneringen aan haar jeugd. Zoals de foto van de optocht in 1967, toen Diet met haar vriendinnen de eerste prijs won met het thema kinderpostzegels. Het was een creatie van haar vader, de bekende kunstenaar Jan Gerritsen, die in 2003 overleed. “Mijn vader is heel belangrijk voor me geweest”, vertelt Diet Gerritsen aan de koffietafel, terwijl haar moeder bevestigend knikt. “Ik had twee oudere broers, maar mijn vader betrok me overal bij. Zorgde ervoor dat ik niet ondersneeuwde. Hij leerde me ook ‘kijken’,
dan liet hij me bijvoorbeeld zien hoe speenkruid groeide. Op kunstgebied leerde hij me de technische vaardigheden. Hij was inspirerend, zonder dwingend te zijn.” Ze woont inmiddels in Enschede maar komt nog graag in de Achterhoek. Favoriete plekjes zijn toch wel het orchideeënveld bij De Lebbenbrugge en de watermolen in Borculo. Heerlijk een terrasje pikken op een prachtige locatie. Ik sta van jongsafaan dicht bij de natuur” Haar muzikale broers hadden ook invloed op de jonge Diet. Ze raakte geïnteresseerd in muziek en werd lid van vereniging De volharding, waar ze dwarsfluit speelde. “Muziek heeft altijd een centrale rol in mijn leven ingenomen. Dat zal ook wel niet meer veranderen.”

Herman Finkers

Toch werd ze voor het grote publiek bekend door een andere rol. In de televisieserie ‘Van Jonge Leu en Oale Groond’ speelt Diet Gerritsen het personage Fenna Wildspieker. De populaire reeks is een ongekend succes, wekelijks kijken honderdduizenden mensen naar de familie Wildspieker in het Twentse plaatsje Dinkelo. Vader Wildspieker komt te overlijden en moeder Minie staat er op de boerderij alleen voor. Dochter Fenna besluit na een gebroken relatie om, in eerste instantie met gepaste tegenzin, bij haar moeder in te trekken. Fenna ontdekt waarom ze Twente in haar jeugd de rug toe heeft gekeerd. Inmiddels worden de afleveringen uit het tweede seizoen Van Jonge Leu en Oale Groond uitgezonden
door RTV Oost en TV Gelderland. De eindredactie van de dialogen in het Twents was in handen van cabaretier Herman Finkers, die zelf ook meespeelde. Diet Gerritsen heeft haar rol in ‘Van Jonge Leu’ enigszins te danken aan Finkers. In eerste instantie was ik niet in beeld bij de audities. Herman Finkers vroeg me om een screentest te doen voor de rol van Fenna. Hij zag het in me zitten en zo kreeg ik de rol.” Daar bleef het niet bij, want Finkers en Gerritsen speelden ook samen. “Dat was een waardevolle ervaring, het klikte heel goed.” Haar Achterhoeks dialect was soms moeilijk bij te schaven. “Sommige woorden in het Twents zijn toch weer heel anders. Dat ging herhaaldelijk mis. Maar daar konden we dan hartelijk om lachen.”

Beretrots

De enorme belangstelling -ook van de landelijke media- voor de serie had de inwoonster van Enschede niet verwacht. “Ik ging er heel blanco in. Maar het succes is prachtig. Het dialect speelt daar een belangrijke rol in.” Moeder Gerda is trots op haar dochter Diet. “Ik ben beretrots, maar dat ben ik ook op mijn twee zonen”, klink het oprecht. Ze kijkt alle afleveringen. “Met het zweet in de handen, dat wel”

Druk bestaan

Gerritsen moest wel even wennen. “Met je gezicht op televisie is toch vreemd. Mensen herkennen je op straat, daar had ik eigenlijk geen rekening mee houden.” Maar ze is blij met de kans die ze heeft gekregen “Muziekproducties zijn toch iets heel anders dan een soap. Het was voor mij een ontdekking dat ik ook zonder muziek kan. Zo kon ik een andere kant van mezelf laten zien. “Wat de serie betreft is
het nu even rustig. De tweede reeks is een tijd geleden opgenomen en wordt nu uitgezonden. “Er zijn wel plannen om deze zomer een derde serie programma’s op te nemen. Ik wacht het rustig af”. Diet Gerritsen heeft toch wel genoeg te doen. Haar vaste baan voor gemiddeld 32 uur in de week als sopraan bij de Nationale Reisopera slokt veel tijd op. Daarnaast doet ze veel muziekproducties en is ze als dirigente actief in een koor.” Het is best hectisch maar wat ik erg prettig vind is mijn vrijheid & ik heb vrijwel niet te
maken met vaste schema’s, dat maakt het verrassend en afwisselend. Het is een druk bestaan, maar je kunt ook zo maar doordeweeks lekker een dag vrij zijn. Wat mijn plannen zijn? Doorgaan met de dingen die ik doe. Dat bevalt uitstekend. Het lijkt me trouwens wel erg leuk om ooit een keer een rol te spelen in een Twentse speelfilm.”

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *