Sander Boschker

Doelman uit Lichtenvoorde al 17 jaar op het hoogste niveau

Uit de oude doos: januari 2007

Hij speelt al 17 jaar op het hoogste niveau. Keeper Sander Boschker verdedigde al meer dan 430 keer het doel van zijn club FC Twente in de eredivisie. Aan stoppen denkt de 36- jarige inwoner van Lichtenvoorde nog niet. Waarom zou ik. Ik voel me erg fit en heb er nog veel plezier in.

Keepers gaan in het betaalde voetbal veel langer mee dan veldspelers. Sander Boschker is daar het ultieme voorbeeld van. De betrouwbare sluitpost debuteerde in het seizoen 1989-1990 voor de club uit Enschede en staat nog steeds iedere week onder de lat bij FC Twente. Het hoogtepunt in zijn carrière? ‘De bekerfinale in 2001 tegen PSV, volgt gelijk het antwoord. Na een heroïsch duel winnen de Tukkers de zinderende strafschoppenserie van PSV. Boschker is de grote held, hij stopt drie penalty’s. ‘Een heerlijke wedstrijd met een prachtig slot. Het spontane feest na afloop kan ik me nog goed herinneren.’ Het dieptepunt was een jaar eerder. Op de dag van de vuurwerkramp in Enschede moest FC Twente in Rotterdam aantreden tegen Feyenoord. “We wilden eigenlijk niet spelen, maar werden gedwongen door de KNVB. Na afloop van het duel heb ik staan huilen. En dat gebeurt me niet snel.’

Kippenvel

Emotioneel werd Sander ook toen hij werd gehuldigd voor het begin van zijn 424e duel voor FC Twente. Hij is nu de speler met de meest gespeelde competitieduels voor FC Twente. Een enorm spandoek met zijn afbeelding op de tribune bezorgde Boschker een brok in de keel. ‘Toen ik het zag, kreeg ik kippenvel.’ Het spandoek ligt inmiddels opgeborgen in het tuinhuisje bij de woning van de familie Boschker in Lichtenvoorde. “Misschien kan het worden opgehangen in het vangnet bij Longa’, oppert hij.

Longa 30

De naam is gevallen: Longa ’30, de club waar het allemaal begon ik kom uit een echte voetbalfamilie. We woonden op honderd meter van het sportpark en waren er veel te vinden. Hij bleef Lichtenvoorde altijd trouw Ook toen de jonge Boschker werd uitgenodigd om bij FC Twente te komen spelen. De afstand Lichtenvoorde – Enschede is goed te doen. Onze familie en vrienden wonen in Lichtenvoorde en we hebben het er goed naar onze zin, waarom zou je dan verhuizen, vraagt hij zich hardop af. Zo af en toe bezoekt hij een wedstrijd van het eerste van Longa of een keeperstraining. ‘Doe ik graag, maar het komt
er door tijdgebrek steeds minder van.’ Met drie jonge kinderen is het namelijk best druk in huize Boschker. In de Achterhoek woont en leeft de doelman met zijn vrouw en drie kinderen met veel plezier. ‘Het is een mooie streek waar ik me gezien de nuchtere mentaliteit, thuis voel. Je kunt er ook lekker ouwehoeren en plat praten’. Sterallures zijn hem dan ook vreemd. Als jonge vader loopt hij niet weg voor huishoudelijke taken. Zijn vrouw staat er niet alleen voor. Koken, wassen, tuinieren. Sander kan en doet van alles. ‘Alleen poetsen is er niet bij’. Zijn zelfgemaakte gehaktballetjes vinden op verjaardagen gretig aftrek. ‘Hoe ik ze zo lekker maak? Het recept verklap ik natuurlijk niet’, merkt hij met een brede grijns op.

Voorselectie

Dit jaar wil Boschker met FC Twente Europees voetbal afdwingen. De club staat er goed voor. De allround keeper is ambitieus, ik wil elke wedstrijd winnen en kan slecht tegen mijn verlies. Dat is, denk ik, de juiste instelling In november zat de Achterhoeker in de voorselectie van het Nederlands Elftal. Het geeft aan dat hij momenteel bij de beste vijf keepers van ons land behoort. ‘Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat de voorselectie nog een vervolg krijgt. Al loop ik er niet voor weg. Het is een hele eer bij Oranje te zitten.’

Gezonde spanning

In 2003 verkaste Boschker voor één seizoen naar Ajax. Hij speelde weinig en keerde na een jaar terug naar FC Twente. Toch heb ik er veel geleerd. Zowel speltechnisch als op het persoonlijke vlak. We zijn dat jaar ook kampioen geworden. Al gaf dat minder vreugde dan bijvoorbeeld de bekenwinst met FC Twente.’ Gemotiveerd keerde Sander terug in Enschede. Ik heb geleerd om te genieten van mijn vak. Als jonge
speler is het soms moeilijk om met de druk om te gaan. Nu is er voor de wedstrijd alleen nog een gezonde spanning. Als je rust uitstraalt, heeft dat een positieve invloed op het hele elftal. Hij beseft dat hij een bevoorrecht persoon is. ‘Voetbal heeft me alles gegeven. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Wat wil je nog meer. Ik hoop het nog lang onder de lat vol te houden en daarna misschien als keeperstrainer aan de slag te gaan.

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *