Douanehuis in kotten uit 1895

Douanehuis in Kotten uit 1895

Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een prettige sfeer. De Achterhoek is een fijne streek om te wonen. De gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Aalten tellen ruim 300.000 inwoners. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder droomhuis. Met deze keer het voormalige douanehuis in Kotten bij Winterswijk.

Prettige woning met een verhaal

De ingelijste zwart-wit foto boven de schouw schetst een beeld van vervlogen tijden. De plaat zal omstreeks 1920 geschoten zijn. Het toont het douanehuis met daarvoor een brede onverharde weg en een klassiek voertuig. “Leuk hè. We zijn heel bij met de foto, kregen het van de vorige eigenaar. Vandaar de prominente plek”, vertellen Jos (70) en Janny (68) de Vries. Zij zijn de huidige bewoners van het douanehuis in de Winterswijkse buurtschap Kotten. De woning uit 1895 is nog vrijwel identiek en heeft de tand des tijds prima doorstaan. Het echtpaar De Vries is er maar wat blij mee. “Het is een prettig huis met een grote tuin én een verhaal.”

Oosten

Jos en Janny voelen zich bevoorrecht. Het stel woonde lange tijd in het midden van het land, in Zeist om precies te zijn. Bijna vijf jaar geleden kozen ze voor een bestaan in de Achterhoek. “We waren de drukte zat en wilden in een mooie omgeving onze oude dag slijten. We zochten iets in het oosten van het land waar het nog relatief rustig is, maar niet te afgelegen.”

Lekker kneuterig

Na een zoektocht van enkele maanden kwam het douanehuis in Kotten op Funda voorbij. De aandacht was direct getrokken. Dat wilden ze graag van dichtbij bekijken. “De sfeervolle woning beschikt over voldoende ruimte, heeft een lieflijke uitstraling en is binnen lekker kneuterig”, geeft Janny aan. “Het gevoel was gelijk goed. Het is een huis met karakter, dat sprak ons allebei aan.” Daarnaast was de grote tuin, het perceel is 1.600 vierkante meter, een pluspunt. De moestuin van 300 vierkante meter was eveneens een schot in de roos. De bewoners zijn buitenmensen en houden van tuinieren.

Achterhoek

“We deden een scherp bod en dat werd gelijk geaccepteerd. Er heerste toen nog geen huizengekte.” De tussenwoning met een kleine tuin in Zeist waren ze snel kwijt. En voor dat geld kochten ze de riante vrijstaande woning in Kotten. “Wat moet je in de Achterhoek?”, reageerden bekenden. “Wij durfden het wel aan. Voor mensen uit het westen bestaat het idee dat de Achterhoek heel ver weg is, maar dat valt natuurlijk reuze mee. “En het is er heel fijn wonen, zo hebben we inmiddels ervaren. De mentaliteit spreekt ons aan, mensen zijn vriendelijk en groeten je.”

Douanekantoor

De woning bevindt zich op een steenworp afstand van de grens met Duitsland. Het deed niet voor niets als douanekantoor dienst. De huidige hobbykamer van Janny fungeerde als grenskantoor. Passanten moesten er hun paspoort laten zien en er werd gevraagd of ze iets aan te geven hadden. Bij het opheffen van de grens in 1993 verviel de functie. De laatste douanebeambte de heer Timmer bleef er wonen totdat echtpaar De Vries eigenaar werd. Er is verder niet te zien dat het ooit een douanehuis was. Maar er zijn wel de verhalen, de anekdotes die de herinnering levend houden. Jos: “Zo werden er vanuit Duitsland flessen sterke drank gesmokkeld door ze in de Slinge te gooien, die dan over de grens dobberden. Slimme boerenzoons onderschepten de flessen, ontdeden het van de inhoud en vulden ze met water, haha.”

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *