Barink Badkamers

D’ran met Regionale Energie Strategie Achterhoek

De CO2-uitstoot moet drastisch worden verminderd. Wereldwijd, landelijk maar zeker ook regionaal. Dat is niets nieuws onder de zon. Wat minder bekend is dat in Nederland inmiddels dertig energieregio’s zijn ontstaan die moeten onderzoeken waar en hoe het best duurzame energie op land opgewekt kan worden. Die zoektocht gebeurt onder de naam Regionale Energie Strategie (RES).

De Regionale Energie Strategie Achterhoek is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van acht gemeenten. Zij moeten afstemmen hoeveel TWh wordt bijgedragen aan de landelijke opgave van 35 TWh opgewekte energie. In de Achterhoek zijn de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk aan de slag gegaan met de planvorming. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met stakeholders, de provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en netbeheerder Liander onder het motto ‘Samen d’ran’.

Windmolens en zonnepanelen

De regio bepaalt samen hoe de duurzame energie via zon en wind wordt opgewekt, zo is inmiddels duidelijk. Op die manier wordt bijgedragen aan de eigen energie-ambities en aan het landelijke Klimaatakkoord. Inmiddels is bekend dat RES Achterhoek een bijdrage wil leveren van 1,35 TWh aan duurzaam opgewekte energie, waarvan 0,35 TWh op bedrijfsdaken als onderdeel van de landelijke opgave van 35 TWh. Resteert nog 1 TWh. Om dat te halen moet er extra energie worden opgewekt dat gelijk staat aan 30 windmolens en 800 voetbalvelden met zonnepanelen.
De doelstellingen moeten in 2030 zijn gerealiseerd. Komende zomer moet er een goed plan liggen. Dat wil zeggen voor 70 procent moet duidelijk zijn hoe en waar de hernieuwbare energie wordt opgewekt. Dan gaat het over het volume per gebied en de meest geschikte plekken. Daarnaast moet er gewerkt worden aan draagvlak onder inwoners, bedrijven en instellingen. Het is zaak om slimme keuzes te maken. Ondernemers met grote daken kunnen een belangrijke rol spelen. Een verdere uitbreiding van het netwerk is eveneens hard nodig om de energie-ambities bij te kunnen houden.

Doel: 1,35 TWh aan duurzaam opgewekte energie in 2030

Voorsprong

De Achterhoek streeft ernaar in 2030 energieneutraal te zijn: er wordt dan evenveel energie duurzaam opgewekt als er verbruikt wordt. In hoeverre de regio al energieneutraal is, kan worden afgeleid uit de verhouding tussen de hoeveelheid opgewekte hernieuwbare (duurzame) energie en het totale energieverbruik in de regio. Het aandeel opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen in de Achterhoek stijgt en dit gaat met een hoger tempo dan landelijk. In 2018 is in de Achterhoek het percentage hernieuwbaar opgewekte energie gestegen tot 12 procent. Landelijk was dit 7,5 procent.
Over de periode 2011–2018 blijkt in de Achterhoek de hoeveelheid opgewekte hernieuwbare energie bijna verviervoudigd te zijn, terwijl het totale energieverbruik met slechts 8 procent toenam. Hiermee lijkt de Achterhoek een voorsprong te hebben genomen op het landelijke tempo, waar het gaat om de transitie naar een duurzamere energieproductie. En hoewel er nog flinke stappen te maken zijn, gaat de Achterhoek stukje bij beetje richting een energieneutrale regio. Desondanks is het een behoorlijke uitdaging om het ambitieuze doel in 2030 te halen.

Toekomstbestendig Wonen Lening

Heb jij plannen om jouw huis duurzamer, toekomstbestendig, asbestvrij of kwalitatief beter te maken? Veel woningen in de Achterhoek kunnen wel een verbetering op deze aspecten gebruiken, maar deze investeringen kosten vaak (veel) geld. De provincie Gelderland en de Achterhoekse gemeenten vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen energiezuiniger, toekomstbestendiger en beter worden gemaakt. Daarom bieden de provincie en een aantal gemeenten je de mogelijkheid om een aantrekkelijke lening af te sluiten voor het verbeteren van jouw huis: de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’. Heb je een nieuwbouwhuis en wil je deze bijvoorbeeld aardgasvrij maken? Dan kun je ook gebruik maken van deze lening. Door alle leningen voor het verbeteren van woningen onder één regeling aan te bieden, hoef jij niet meer uit te zoeken welke lening voor jouw woonwens geschikt is of meerdere aanvragen te doen als je jouw woning wilt aanpassen.
De maatregelen die voor deze regeling in aanmerking komen zijn: energie, levensloopbestendigheid, sloop van bijvoorbeeld verpauperde schuurtjes, funderingsherstel of asbestsanering. Vertrekpunt voor de regeling is duurzaamheid, daarom dient er wel altijd een energiebesparende of -opwekkende maatregel getroffen te worden. De ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ bestaat uit meerdere varianten en kan per gemeente verschillen. Voor meer informatie kijk op www.agem.nl

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Deze ging over duurzaamheid en Regionale Energie Strategie. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *