kunst kijken

Drie dagen kunst kijken op historische locaties

Schilderijen in een meer dan 200 jaar oude boerderij, mensgrote beelden bij een eveneens 200 jaar oude molen, beweegbare kunst in een bakkerij uit 1880 en een metalen libelle van 4 meter op een oude es. Dit zijn een aantal van de locaties van KunstOer 2022, het evenement in Winterswijk tijdens de pinksterdagen waar beeldende kunst, erfgoedlocatie en natuur samenkomen.

Het is in 2022 al voor het 5e jaar dat dit georganiseerd wordt en steeds meer bekendheid krijgt. In een aantal jaren steeg het bezoekersaantal van 4000 naar 1800 bezoekers. Tijdens KunstOer kan men kennis maken met de rijke geschiedenissen van de landgoederen met hun karakteristieke boerderijen waarmee moderne beeldende kunst een mooi contrast vormt, met als aanvulling de prachtige natuur rondom Winterswijk. In 2005 is dit karakteristieke coulisselandschap met de vele essen en beekbossen door de Nederlandse overheid tot Nationaal Landschapspark uitgeroepen en het is tevens een natura 2000 gebied.

Ook dit jaar is het gelukt om verrassende combinaties te maken tussen de locatie en de kunst. Een ervan is molen Bataaf, een grote beltmolen uit 1811. Daar laat Kunstenaar Carla Rump haar grote houten beelden zien. Er is ook een kijkje te nemen in het prachtig gerestaureerde Keunenhuis in buurtschap het Woold. Daar zijn in 200 jaar oude bijgebouwen 3 verschillende kunstenaars te zien zoals Trudi de Kreek die in het snieders huisje haar wonderlijke kunstleren jurken laat zien. In vroeger tijden leefde daar de snieder die werkkleding maakte en verstelde voor de boeren en hun personeel.

Tuunteman

Eveneens honderden jaren oud is het boerderijtje “Tuunteman”, 52 jaar geleden vertrokken de laatste bewoners en vanaf die dag ligt het verlaten maar wel intact bij. In deze staat vormt het een mooi decor voor de schilderijen van Roosmarijn ten Hoopen. Zij wordt geïntrigeerd door verlaten en eenzame huizen.  Op de meeste plekken vinden ook muziekoptredens plaats, zijn er rondleidingen, wandelingen, lezingen en demonstraties.                                                                                             

Uiteraard wordt er ook voor de inwendige mens gezorgd. Op de meeste locaties wordt thee of koffie geschonken en is er iets lekkers verkrijgbaar. Alle locaties zijn per fiets of auto bereikbaar.                                           

KunstOer is te bezoeken op:

  • Zaterdag 4 juni 14.00 uur – 17.00 uur
  • Zondag 5 juni 11.00 uur – 17.00 uur
  • Maandag 6 juni 11.00 uur –  17.00 uur

Het toegangsbewijs waarmee alle locatie te bezoeken zijn, kost € 5,– Daarbij ontvangt u gratis een kunstboekje met informatie over de locaties, de kunstenaars en andere activiteiten Te koop bij de VVV in het oude raadhuis, Mevr. Kuipers Rietbergplein 1, bij boekhandel Kramer Wooldstraat 24, bij Gifts en Media Holders Misterstraat 63 en op alle locaties tijdens KunstOer.   

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *