beperking

Droomhuis voor jongeren met een verstandelijke beperking

Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een prettige sfeer. De Achterhoek is een fijne streek om te wonen. De gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Aalten tellen ruim 300.000 inwoners. Aan fraaie huizen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzondere woning. Met deze keer Huize Midwijck in Vorden.

Imposant en charmant. Huize Midwijck is een opvallende woning in het centrum van Vorden. “Het grote witte huis, zo wordt het door Vordenaren vaak genoemd”, weet Wilma van Leeuwen. “Het fungeerde ooit als burgemeestershuis en in het pand uit 1853 was lange tijd een huisartsenpraktijk met apotheek gevestigd.” Wilma is niet de bewoner. Ze nam samen met Merel Durand het initiatief van De Wondere Wereld. “Wij werkten bij een grote zorgorganisatie en hadden een gezamenlijk idee, een droom eigenlijk. Wat zou het mooi zijn om een plek te creëren waar jongeren met een verstandelijke beperking kunnen wonen en werken. Met begeleiding uiteraard.

Geschikt pand

Wilma heeft een zoon met een verstandelijke beperking, Auke. “Als ze rond de twintig jaar zijn, komt er een moment dat ze deur uit kunnen. Maar waarheen? Een instelling is niet ideaal, een stad te groot, de doelgroep vaak te breed. Dat namen we mee in onze plannen. Uit het netwerk van Auke waren meer ouders die tegen hetzelfde probleem aanliepen. We hebben ze geïnformeerd en ze ontvingen ons verhaal heel positief.” De ouders van acht leeftijdsgenoten (tussen de 20 en 23 jaar), vrienden van elkaar of klasgenoten, zagen het helemaal zitten. Er moest nog wel een geschikt pand worden gevonden. Toen Huize Midwijck te koop kwam, waren Wilma en Merel er als de kippen bij. “Het voldeed aan onze eisen. Er was voldoende ruimte om te wonen en te werken en het heeft een warme uitstraling. Het is een huis met een verhaal. Na de bezichtiging wisten we gelijk: dit is het. Hier kunnen de jongeren groeien en bloeien. Ik was zelfs ontroerd.”

Sterke band

De financiering bleek echter een bijna onoverbrugbare horde. De vraagprijs was erg hoog. Een andere belangstellende deed een hogere bieding, maar haakte later toch nog af. “Dat was onze kans. Het huis is aangekocht door een investeerder. Daar huren we het van, een mooie constructie. Na een flinke verbouwing en een grondige voorbereiding kon onze droom werkelijkheid worden en draait De Wondere Wereld inmiddels drie jaar.” En dat gaat geweldig, zegt Wilma. “Ons idee pakt inderdaad erg goed uit. Het is een fantastische plek. De jongeren hoefden niet aan elkaar te wennen en hebben een sterke band.” De ruimte van het huis is een groot pluspunt. Er kunnen gezamenlijk activiteiten worden gedaan, maar je kunt je ook rustig in een vertrek terugtrekken als daar behoefte aan is.” Iedereen heeft zijn eigen slaapkamer en een gedeelde badkamer. Daarnaast is er een gezellige woonkeuken. De serre, de woonkamer en de tuinkamer zijn ook nog beschikbaar. Het huis ademt stijl en is uiterst sfeervol. De ramen met luiken, de entree met een stijlvolle trap, hoge plafonds, mooie tegelvloeren en de authentieke tegeltjes bij de houtkachel zijn bijzondere elementen.

Koetshuis

De voormalige apotheek naast Huize Midwijck is ingericht als atelier en winkel. Daar worden cadeauartikelen gemaakt en verkocht door de bewoners. “Maar ook cliënten die hier voor de dagbesteding komen, kunnen er aan de slag.” Het oude koetshuis is nog niet zo lang geleden verbouwd tot een B&B. De originele oude voederbakken van de paarden zijn er nog zichtbaar. Ze zijn in gebruik als plantenbakken. “De B&B wordt als het ware gerund door de bewoners. De gasten krijgen een warm welkom met uitleg en ze verzorgen het ontbijt. Dat vinden ze erg leuk om te doen.”

Sterke verbondenheid

Bij alles is het stimuleren van interactie een aandachtspunt. De bewoners werken in het pand, maar ook buitenshuis. Er is zelfs een sterke verbondenheid met het dorp, er worden klusjes gedaan bij plaatselijke ondernemers. “We zijn een onderdeel van de gemeenschap, heel mooi om te zien.” Met behulp van professionele begeleiders en veel vrijwilligers is een hecht team ontstaan. “Het is voor de bewoners een droomhuis. En voor de ouders is dat eveneens het geval. Maar voor ons als initiatiefnemers zeker ook. Kortom, we zijn erg dankbaar en trots.”

www.de-wondere-wereld.nl

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *