Afgelopen november organiseerden we alweer de elfde editie van De Talententuin. Elf jaar waarin veel is veranderd. In de wereld, in ons milieu en ook op het gebied van duurzaamheid! Waar we begonnen met een klein publiek op een kleine locatie, groeiden we uit tot een dag met meer dan 2.000 bezoekers en standhouders. Dat heeft uiteraard gevolgen voor onze manier van afvalscheiding.
Duurzame samenwerking
Achterhoeks bedrijf REMONDIS helpt daarbij. Zij sponsoren al jaren onze afvalverwerking voor, tijdens en na De Talententuin. Ze dragen bij door het aanleveren van rolcontainers, waar iedereen zijn of haar afval in achterlaat. Eenmaal teruggebracht naar Lichtenvoorde, zorgen zij daar voor het verdere scheiden van het afval. Een samenwerking waar we behoorlijk trots op zijn. Zeker in deze tijd!
Groei in bewustwording
Als jonge generatie zijn we ons namelijk donders bewust van de impact op onze planeet. En dat we daar een steentje aan moeten bijdragen. Het lijkt wel alsof elke generatie onder ons hier meer mee bezig is. Ter illustratie: de opleiding circulaire economie op de HAN kende een paar jaar geleden slechts één klas. Nu heb je een bachelor, minor én master. Bij Achterhoek Werkt wachten we op de eerste stagiair die tijdens zijn of haar sollicitatie al aangeeft dat dit een belangrijk thema is.
Hergebruik tijdens De Talententuin
Wij vragen onze standhouders ook steeds vaker om rekening te houden met dit veranderende moraal. Geen wegwerp weggevertjes tijdens De Talententuin bijvoorbeeld. Ga voor duurzame, écht bruikbare materialen. Dat is beter voor de planeet en maakt overigens ook meer indruk op de jonge bezoekers. En je stand? Met een paar aanpassingen kan die misschien ook volgend jaar nog wel mee!
Duurzaam inkopen
Ook wij zelf zullen steeds beter moeten kijken waar we het verschil kunnen maken. Organisatorisch kijken we al heel goed naar de manier waarop we onze producten bestellen bijvoorbeeld. Duurzaam materiaal, zaken hergebruiken enzovoorts. Onze beachflags gaan al jaren mee, de paraplu’s voor de aankleding toveren we elk jaar weer uit de kast en onze bierviltjes zijn volledig van papier. Maar tijdens het event schiet het er nog wel eens in. We zouden ook nog kunnen kijken naar statiegeld op bekers, afval tijdens De Talententuin al direct scheiden of duurzame verwarming van de SSP-Hal bijvoorbeeld.
Achterhoeks groen behouden!
Wanneer we allemaal ons steentje bijdragen, hopen we de impact op het milieu te verkleinen. En zeg nou zelf; de Achterhoek willen we natuurlijk wel in al haar groene schoonheid behouden!
___________________________________________________________________
MIJN Achterhoek werkt
Achterhoek Werkt, dat zijn wij. Trotse Achterhoekers die samen zoveel mogelijk naar de buitenwereld willen overdragen wat voor een mooie werkomgeving de Achterhoek heeft. Benieuwd naar deze matches, projecten en evenementen? Goed om te horen! Klik dan op de volgende link: https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijn-magazine/mijn-achterhoek-werkt/.