Duurzaamheid

We staan voor een grote energietransitie. De Achterhoek wil in 2030 energieneutraal zijn. Daarmee zou onze regio vooroplopen in Nederland. Een mooi streven, want deze voorsprong levert veel op. Een toekomstbestendige onafhankelijke Achterhoek vergroot de aantrekkingskracht van zorgt voor financieel gewin.

Achterhoek loopt voorop: energieneutraal in 2030

Al in het Akkoord van Groenlo van 2013 hebben de acht Achterhoekse gemeenten afgesproken te streven naar een energie-neutrale Achterhoek in 2030. Er moet dan net zoveel energie duurzaam worden opgewekt als er wordt verbruikt. Dat geldt overigens voor de gebouwde omgeving, dus exclusief mobiliteit. Het beleid werpt zijn vruchten af, maar de komende tijd zal er een versnelling moeten komen om het doel te bereiken.

Huis met beter energielabel levert bij verkoop meer op

Met een energielabel is het voor kopers gelijk inzichtelijk hoe energiezuinig een woning is. Huizen met zo’n label worden gemiddeld 100 dagen eerder verkocht dan zonder een energielabel. Woningen met label A of B leveren ook meer op, zo blijkt uit onderzoek. Gemiddeld is de opbrengst 3,8 procent hoger dan huizen met een minder gunstig energielabel. Duurzame investeringen zijn sowieso interessant, ze zorgen voor een lagere energierekening en meestal een comfortabel binnenklimaat. Daarnaast leidt het tot een waardestijging van de woning.

De voordelen van een duurzaam huis of bedrijfspand

Een duurzaam huis of bedrijfspand biedt tot in lengte van jaren veel voordeel. Nu het gas in eigen land opraakt en de winning ervan wordt stopgezet, komt de energietransitie in een stroomversnelling. Het is goed om na te denken over alternatieve bronnen.

Lagere energiekosten en profiteren van extra comfort, wie wil dat nou niet? Mensen die hun huis en ondernemers die hun kantoor of fabriekshal hebben laten verduurzamen, zijn vaak razend enthousiast over de verbeterde huisvestingsomgeving. Het scheelt in de portemonnee en het is prettig wonen of werken.

Isolatie

Er zijn tal van maatregelen waar je mee aan de slag kunt. Het begint meestal bij de schil van woning of pand. Alleen als de buitengevel goed is geïsoleerd, kom je tot de beste resultaten. Vooral bij oudere gebouwen is muur-, dak- en vloerisolatie geen overbodige luxe. Twijfel je, dan is het mogelijk om een warmtescan uit te laten voeren. Dan wordt gelijk inzichtelijk of en waar iets dient te gebeuren. Verlichting is eveneens een voornaam onderdeel. Weinig mensen weten dat het stroomgebruik van lampen een enorme kostenpost is. Vaak is het goed voor zo’n veertig tot vijftig procent van de energierekening. Als je de traditionele lampen vervangt door ledverlichting valt er veel winst te behalen.

Zonne-energie

Voor niets gaat de zon op. Het benutten van zonne-energie is een uiterst effectieve manier om uw energierekening fors te reduceren. Zonnepanelen en zonnecollectoren zijn relatief goedkoop in aanschaf en hebben een snelle terugverdientijd van vijf tot zeven jaar. Daarna is de stroom tot in lengte van jaren feitelijk gratis. Steeds meer mensen ontdekken het rendement en het gemak van zonnepanelen en zonnecollectoren. Ze leveren veel meer op dan het spaargeld op de bank laten staan. Dan de traditionele cv-ketel. Die heeft zijn langste tijd gehad. Er zijn alternatieve methodes beschikbaar. Het toepassen van een warmtepomp voor de verwarming van huizen en gebouwen en de productie van warm water is enorm in opmars. Het kan door middel van warmte uit de lucht, grond of het grondwater te benutten. Op die manier is het mogelijk om de gasaansluiting vaarwel te zeggen, dat scheelt enorm in de gebruiks- en vaste kosten. Er zijn ook hybride warmtepompen die nog samenwerken met een cv-ketel. Een andere manier is de pelletkachel of het gebruik van infrarood panelen. Ook combinaties zijn natuurlijk mogelijk. De ontwikkelingen gaan momenteel razendsnel. Raadpleeg hiervoor uw installateur.

Elektrisch vervoer

Benzine, diesel, gas, de fossiele brandstoffen raken op. Op termijn moeten steeds meer auto’s op elektriciteit of waterstof rijden. Autofabrikanten spelen daar al gretig op in. Steeds meer merken geven aan elektrisch vervoer serieus te nemen en komen met modellen op de markt. De komende jaren zijn er al tientallen aangekondigd. Je hebt volledig elektrische wagens waarvan de actieradius de laatste tijd sterk oploopt. Daarnaast zijn er modellen die te boek staan als plug-in hybrides. Deze auto’s kunnen tientallen kilometers op stroom rijden, maar zodra de accu’s leeg zijn, wordt er overgeschakeld op de normale verbrandingsmotor. Voor ondernemers die te maken hebben met bijtelling is de aanschaf van een elektrische auto zeer interessant door het lage bijtellingspercentage, het ontbreken van wegenbelasting en gunstige fiscale regelingen. Autobedrijven informeren u graag.

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *