De Ploeg Varsseveld

‘Een dag in de horeca is zo om’

Weinig sectoren hebben in de corona-periode hardere klappen gekregen dan de horeca. Sommige eigenaren van horecagelegenheden vatte de koe bij de horens en lieten het personeel allerlei andere klussen doen om hen maar niet te hoeven ontslaan. Zij zijn nu in het voordeel, want nieuw personeel aantrekken is in de horeca momenteel zeer problematisch, weten ook Nynke Hillen, die in de bediening werkt bij Restaurant Beneman in Vragender, en Clemens Ambting, gastheer bij De Ploeg in Varsseveld.

Nynke Hillen (21)
Werkt in bediening bij Restaurant Beneman in Vragender

Clemens Ambting (53)
Gastheer Hotel Restaurant De Ploeg in Varsseveld

Nynke Hillen (21)

is het werken in de bediening bij Restaurant Beneman in Vragender een bijbaan, want ze doet nu een master ‘Innovatie en ondernemerschap’ aan de universiteit in Nijmegen. Toch is ze al vijf jaar oproepkracht bij Beneman. “Ik had geen baantje toen ik zestien was en wilde graag wat geld verdienen. Ik kon bij Restaurant Beneman aan de slag. Ze zijn in het weekend open en doordeweeks, behalve op maandag en dinsdag, kan er catering worden besteld. Dat wordt dan bij de mensen thuis gebracht. Maar we doen ook feestjes en events.

Ik doe eigenlijk van alles, in de bediening van het restaurant, maar ik rij ook voor de catering en sta ook op feestjes. Ik vind het keileuk, want je maakt zoveel dingen mee. En ik heb heel leuke collega’s, bijna allemaal van mijn leeftijd, en dat maakt het ook heel gezellig. Ze hoeven mij niet in een supermarkt te zetten, want het leuke van de horeca is dat je zoveel meer contact met mensen hebt en het geweldig is om ‘hun avond of dag’ te maken.”

Clemens Ambting (53)

werkt al zijn hele leven in de horeca. Na vele jaren een eigen restaurant te hebben gerund, is hij nu drie jaar gastheer bij hotel restaurant De Ploeg in Varsseveld. “Ik houd me bij De Ploeg bezig met van alles. Van de bediening tot de planning en organisatie. Het hele pakket van wat er in de horeca gebeurt dus. Een dag is zo om. Ze zeggen wel eens dat als je het niet meer doet, dat je dan pas weet wat je mist. Dat geldt voor de horeca ook, als je er niet meer in werkt, dan weet je pas hoe leuk het werk in de horeca is. Je komt veel verschillende mensen tegen en je werkt vaak met jonge mensen. Dat houdt je ook jong. Ik mag dus niet mopperen, want ik heb eigenlijk van mijn hobby mijn werk gemaakt.”

Feiten en cijfers

  • De Achterhoekse economie heeft de afgelopen twee jaar een grote veerkracht laten zien. Na de flinke dip in tal van indicatoren aan het begin van de pandemie bevinden deze zich veelal weer boven het pre-COVID-niveau. De cijfers wijzen op een voorspoedig herstel van de totale Achterhoekse economie, maar de Horeca heeft als sector forse schade geleden.
  • Sinds 2017 neemt de werkgelegenheid in de Achterhoek (+7%) sterker toe dan in Nederland als geheel (+5,7 %). Negen sectoren hebben zich, in termen van werkgelegenheid, sterker ontwikkeld in vergelijking met de rest van ons land en daaronder hoort ook de horeca.
  • In de Achterhoek nemen vijf sectoren elk ongeveer 5 à 7% van de werkgelegenheid in. Dit zijn Bouwnijverheid (8.230, 6,5%), Advisering, onderzoek en dergelijke (7.430, 5,9%), Onderwijs (7.670, 5,8%), Horeca (6.350, 5,1%) en Landbouw (6.210, 4,8%).
  • Van de sectoren waarbij de werkgelegenheid in de periode 2007–2020 toeneemt is horeca met +910 (toename van 10 tot 25%) een flinke groeier.
  • In de Achterhoek als geheel ligt de arbeidsproductiviteit 7 procentpunt lager dan in Nederland. Er zijn tussen de verschillende sectoren grote verschillen. Zo laat de sector horeca (+16%) een hogere arbeidsproductiviteit zien in vergelijking met Nederland.
  • Arbeidsproductiviteit per werknemer was voor de sector Handel, vervoer en horeca in 2017 in de Achterhoek €68,20 en in Nederland €58,60. Als Nederland op 100 wordt gesteld, dan is de Achterhoek 116.

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *