Een frisse neus in de feestmaand

Een frisse neus in de feestmaand

December is van oudsher een feestmaand. Het is genieten van de lange avonden, lekker eten, gezellige lichtjes en mooie versiering of met een kop warme chocolademelk bij de open haard. Maar het is ook heerlijk om af en toe een frisse neus te halen. De Achterhoek biedt ook in deze maand de gelegenheid om heerlijk te wandelen. Georganiseerd of ongeorganiseerd.

Zo kan op zondag 12 december er vanaf het ketelhuis van het DRU industriepark in Ulft weer de Midwinterhoornwandeling worden gelopen, waarin de klanken van de midwinterhoorn centraal staan. De organisatie die in handen is van De Huttepiepen, een werkgroep van de Oudheidkundige Vereniging OVGG, die een route van 13 kilometer heeft uitgezet die door de wandelaars individueel kan worden gelopen. Op vele plaatsen zullen de midwinterhoorns te horen zijn. Het blazen op de hoorn en het bouwen van de hoorn zijn inmiddels geplaatst op de Nationale Lijst van Immaterieel Erfgoed geplaatst.

Winterwandeltoch

Op 26 december, tweede kerstdag, start er vanaf Schuttersvereniging Willem Tell in Silvolde een prachtige winterwandeltocht, georganiseerd door VVV Oude IJsselstreek, met afstanden van circa 10, 15 en 20 kilometer. Nieuw dit jaar is de 5 kilometer, voor wie geen fanatieke wandelaar is of graag met de hele familie de benen strekt maar geen kilometervreter is. Onderweg geniet je bovendien van winterse sferen met midwinterhoornblazers, naast de inbegrepen glühwein.

De natuur in

Wandelt u liever in de natuur? Dan kunt u ook ongeorganiseerd wandelen bij Pinetum De Belten in Vorden. Hier is een verzameling van duizend verschillende soorten coniferen in collectie bijeengebracht op het terrein van het landgoed de Belten. Het woord pinetum is afgeleid van Pinus, dennenboom. Wandel over het terrein van bijna twee hectare en geniet van bomen uit alle hoeken van de wereld. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage in het nestkastje bij het toegangshek wordt gewaardeerd. Een rondleiding is mogelijk op aanvraag.

Landgoed Het Keunenhuis

Een wandeling over het Landgoed Het Keunenhuis en het omringende bijzondere moerasbos Bekendelle in buurtschap Woold bij Winterswijk is ook een aanrader. Het landgoed omvat een authentieke Achterhoekse boerderij, daglonershuisjes en een waterput, akkers, wei- en hooilanden en nog veel meer. Struin ongestoord door het gebied en geniet van de Achterhoekse natuur. Honden zijn ook welkom, mits aangelijnd. De toegang is gratis.

Landgoed Mentink in Winterswijk

Of wat dacht u van een wandeling over Landgoed Mentink in Winterswijk. Het is een prachtig natuurgebied dat in 1930 door een textielbaron werd gesticht. Kom langs voor een stevige wandelroute van vijf kilometer. Wandel langs akkers en door oude bomenlanen. Wil je verder wandelen? Loop dan door naar het aangrenzende Korenburgerveen.

Liefdespas

Of wat dacht u van een wandeling over het Liefdespad in Ruurlo? Zijn jullie al een poosje met elkaar aan de wandel of zetten jullie net samen de eerste stappen op de weg naar liefde? Op het Liefdespad in Ruurlo is iedereen welkom! Hier geniet je samen van de natuur op een wandelroute van ruim 5 kilometer. Onderweg kom je kunstwerken met een knipoog tegen. Leuk als date of als romantisch uitje of om de kinderen te vertellen over hoe jullie elkaar hebben ontmoet. Er zijn verschillende startpunten. Begin de wandeltocht bijvoorbeeld op het Dorpsplein of bij station Ruurlo. De toegang is gratis.

Dit is uiteraard maar een greep uit het aanbod. Op veel meer plekken in de Achterhoek kan heerlijk gewandeld worden. Ook in december. Geniet ervan!

Andere leuke uitjes in december:

  • 10 december: Achterhoek Rally

Het Gelderse Eibergen is op zaterdag 10 december 2022 het decor zijn van de afsluiter van het Open Nederlands Rallykampioenschap. Het kampioenschap startte in maart en kende in totaal acht manches. De ACtronics Achterhoek Rally is grote afsluiter, wat betekent dat de beslissing van het kampioenschap waarschijnlijk in Eibergen zal plaatsvinden!

  • 13 december: Winters Pleinenfeest in Hengelo

Bezoek op vrijdag 13 december van 16:00 tot 21:00 uur het gezellige Winters Pleinenfeest in Charles Dickensstijl met vele verschillende kramen rondom de Hengelose Remigiuskerk. Het is het feest voor jong en oud en de beste plek om je kerstinkopen te doen. Geniet er van zang, hapjes en drankjes. En mocht je je graag verkleden: Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen in gepaste kleding uit die tijd. Alleen kijken mag uiteraard ook.

  • 18 december: Vlooienmarkt Doesburg

Op zondag 18 december wordt in de Sporthal Beumerskamp te Doesburg een grote vlooienmarkt gehouden, vol met kramen en grondplaatsen met zolder- en garageopruimingen, nostalgische spulletjes, meubeltjes, lampen, tweedehands kleding, boeken, prenten, platen, speelgoed en nog veel meer. Er is voor iedereen wat wils!

  • 10, 11, 12, 18 en 19 december: Kerstmarkt in Zelhem

Op 10, 11, 12, 18 en 19 december wordt bij Cafe de Bocht in Zelhem een unieke Achterhoekse kerstmarkt georganiseerd. Kom en geniet van lokale lekkernijen en ambachtswerk. Maak kerststukjes, haal de kerstboom vast in huis of loop langs de kraampjes van juist startende of bijzondere lokale standhouders. De markt is geopend op zaterdag en zondag tussen 11:00 en 17:00 uur.

  • Culinair genieten tijdens het wildseizoen

Ben je een liefhebber van wild? Tot en met eind januari vind je ontzettend veel wildgerechten op de Achterhoekse menukaarten. De chefs doen hun best om de lekkerste menu’s samen te stellen. Doe je smaakpapillen een plezier en laat je verassen. Op wildetenindeachterhoek.nl vind je veel tips en heerlijke arrangementen. Eet smakelijk!

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan special binnen de overige redactiepagina’s. Dit keer was dat geld en financiën. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *