Opgelucht

Een kind onterven, kan dat?

Wanneer het gaat over het onterven kan een kind ontstaat er vaak verwarring. Want kun je wel je kind onterven?

Het antwoord is ja, in een testament kun je bepalen dat het kind geen erfgenaam is. Of een kind daadwerkelijk niks uit de erfenis krijgt, hangt van het kind zelf af. In de wet staat namelijk dat een kind recht heeft op de legitieme portie. Dit is een minimumdeel en bedraagt de helft van wat het kind normaal zou hebben geërfd, als er geen testament zou zijn gemaakt. De legitieme portie is alleen een geldbedrag en geeft geen recht op spullen (zoals sieraden of meubels). Kinderen kunnen de legitieme portie ook claimen als ze door het testament minder erven dan het minimumdeel waar ze recht op hebben.

Hoe werkt het claimen van de legitieme portie?

Binnen vijf jaar na het overlijden van de ouder moet het kind de legitieme portie claimen. Heeft het kind wel wat geërfd maar is dat minder dan het minimumdeel, dan geldt vaak een kortere termijn en moet binnen drie maanden de legitieme portie worden geclaimd. Als een kind een beroep doet op de legitieme portie moet een berekening worden gemaakt om welk geldbedrag het precies gaat. Deze berekeningsmethode is door de wet voorgeschreven.

Wel recht op de legitieme portie, maar moeten wachten

In een aantal gevallen krijgt een kind dat de legitieme portie heeft geclaimd nog geen geld uit de erfenis. Het geld van de legitieme portie wordt dan namelijk pas uitbetaald als de echtgenoot die de overleden ouder achterliet, ook is overleden. Voor ongehuwde ouders geldt dat zij testament en een samenlevingscontract moeten maken om te voorkomen dat de langstlevende partner tijdens zijn/haar leven de legitieme portie aan een kind moet uitbetalen.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Bel of kom gerust langs op onze vestigingen in Groenlo of Eibergen.

Roerdink Grijsen Netwerk Notarissen

E: info@rgnotarissen.nl

I: www.rgnotarissen.nl

Winterswijkseweg 23 7141 DM Groenlo | T: 0544-46 19 25

Nijverheidsstraat 8-02 7151 HN Eibergen | T: 0545-72 61 99

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *