Manon Vriesen

‘Een zorger heeft een zorg hart’

Mensen die voor een beroep in de zorg kiezen, doen dat vaak met hart en ziel. Ze zetten zich elke dag in voor anderen. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen verpleegtechnische handelingen. Een verpleegkundige of verzorgster stelt de patiënt en diens naasten gerust, is een luisterend oor en helpt waar nodig, vertellen ook de kraamverzorgster Manon Vriesen die vier jaar geleden herintrad en de ervaren Henriët van den Bovenkamp die mensen met dementie verzorgt.

Manon Vriesen (37)
Kraamverzorgster bij Naviva Kraamzorg in Deventer
Henriët van den Bovenkamp (62)
Verzorgster ig bij Herbergier Doetinchem

Manon Vriesen (37) sloot haar opleiding tot kraamverzorgster al in 2004 af, maar vier jaar geleden ging ze als herintreder weer in het vak aan de slag. Ze verblijft steeds ongeveer 49 uur, verspreid over acht dagen, bij een gezin. “Het is echt mijn droombaan. Ik vind het het mooist om twee volwassen mensen met een baby te zien veranderen in een gezin. Je komt de eerste ochtend bij mensen binnen en iedereen is vrolijk en blij met de pasgeboren baby, maar eigenlijk weten ze niet zo goed wat ze ermee aan moeten. Een baby huilt, praat nog niet en heeft geen gebruiksaanwijzing en ik begeleid dan het jonge gezin in hoe ze het best met de baby om kunnen gaan. Met alle uitleg die daarbij hoort. Daar krijg ik echt het warm van. Ik vind het heerlijk.”

Henriët van den Bovenkamp (62) is al veertig jaar actief in de zorg. Ze begon met een opleiding tot bejaardenverzorgster en groeide in de loop der door tot verpleegkundige. Sinds drie jaar werkt ze als verzorgster bij francise organisatie Herbergier, die kleinschalig onderdak biedt aan mensen met geheugenproblemen. “Ze zeggen altijd: Een zorger heeft een zorghart en het zorgen zit ook echt in mijn genen. Ik vind het fijn dat mensen de regie in handen kunnen houden en als dat niet meer lukt, te kunnen helpen en ervoor te zorgen dat ze een comfortabel en tevreden beeld van zichzelf hebben. Bij Herbergier zijn mensen met dementie in alle fases. Hen verzorgen brengt heel veel genoegdoening en tevredenheid. Je bent blij als iemand er weer mooi uitziet en keurig verzorgd is, dat ze complimentjes krijgen van de familie. Daar doe je het voor en krijg je positieve energie van.”

Feiten en cijfers:

  • 2021 was een slecht jaar voor de ontwikkeling van het zorggebruik van de kraamzorg in de Achterhoek. Aan het eind van dat jaar was dat gedaald met 12,22% ten opzichte van 2019.
  • Gelukkig trok het een jaar later weer aan en steeg het aantal weer tot 4,32% hoger dan in 2019. Dit jaar zal het zorggebruik naar verwachting nog verder stijgen tot 14,21% meer dan in 2019.
  • Het aantal werknemers in 2031 in de zorg en welzijn (smal) zal in de Achterhoek stijgen met 10,8% ten opzichte van 2021. In heel Nederland ligt die stijging op 14,3%.
  • Het aantal werknemer in de verpleging en verzorging (smal) was in 2021 in de Achterhoek 7.600 en volgens de prognose zal dit aantal in 2031 gegroeid zijn tot 10.100.
  • In 2021 werkten 3.900 werknemers in de Achterhoek in loondienst als verzorgende en dat aantal zal in 2031 zijn opgelopen tot 4.500.
  • Het aantal vacatures per honderd werkzoekenden in de branche zorg en welzijn (smal) was in de Achterhoek vorig jaar 86. De verwachting is dat dat aantal de komende jaren wat zal dalen, maar vanaf 2027 weer verder op zal lopen tot 357(!) in 2031.

Bron: ABF Research.

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *