Energieneutrale woning zonder gas en warmtepomp

Energieneutrale woning zonder gas en warmtepomp

Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een prettige sfeer. De Achterhoek is een fijne streek om te wonen. De gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Aalten tellen ruim 300.000 inwoners. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder huis. Met deze keer een energieneutrale woning in Harfsen.

Een droomhuis op een mooie locatie. Theo Smidt (63) en Atty van de Brake (60) hebben hun woongeluk gevonden. Ze willen oud worden in hun bijzondere en energieneutrale woning in het buitengebied van Harfsen. “Het is een comfortabel en duurzaam huis met een heerlijke tuin en een prachtig uitzicht. Meer hebben we niet te wensen.”

Droomhuis

Hij kan er nog om lachen. Theo Smidt zocht ruim tien jaar geleden een aannemer om zijn droomhuis te bouwen. Dat bleek nog niet zo makkelijk, integendeel. “Geen aannemer wilde met me in zee. Ze verklaarden me zelfs voor gek.” Zijn plan om een energieneutrale woning te bouwen zonder gas en zonder warmtepomp werd door ‘bouwend Nederland’ als onhaalbaar ingeschat. “Niemand zag er heil in. Uiteindelijk heb ik een Duitse aannemer gevonden. Die durfde het wel aan.” De Nederlandse installateur liep tijdens de bouw regelmatig hoofdschuddend rond. Ook hij had zijn twijfels of het allemaal goed zou komen. Alle sceptici kregen ongelijk. “Eenvoudig duurzaam bouwen is mogelijk, dat bewijst dit concept. Daar ben ik heel blij mee. Het was destijds toch een soort experiment. Eigenlijk moeten meer mensen dit weten”, meent de elektrotechnisch ingenieur.

Sloop

Theo woonde in een oude bungalow op een steenworp afstand van zijn huidige woning. Hij wilde een duurzamer huis en kreeg de kans toen de boerderij een stukje verderop te koop kwam te staan. “Eerst dacht ik aan een flinke opknapbeurt, maar dat was toch te bewerkelijk. Het werd sloop.” Hij moest met de nieuwbouw wel twee jaar wachten vanwege de benodigde vergunningen. De agrarische bestemming moest namelijk worden gewijzigd. “En dat was nog niet zo eenvoudig. De ambtelijke molen werkt moeizaam en traag. Ik wilde bouwen zonder gasaansluiting. Ook dat bleek een lastig verhaal, hemel en aarde moesten worden bewogen om het voor elkaar te krijgen. Je kunt het je nu niet meer voorstellen.”

Goed isoleren

De tekening van het nieuwe huis begon met het dak. “Het dak op het zuiden in de ideale hellingshoek ligt vol met zonnepanelen. Dat was de basis. Daarmee wordt 17.000 kWh aan stroom opgewekt. Belangrijk als je voor full-electric kiest.” Erg goed isoleren is de sleutel tot succes, zo wist Theo uit ervaring. Het houtskeletbouw huis is voorzien van een isolatiepakket van ruim 50 centimeter. “De warmte vasthouden is de kunst. Dan verbruik je maar weinig energie.” De bewoners spreken van een comfortabel huis dat energieneutraal is. Ook de twee elektrische auto’s laden er stroom van. En zelfs dan wordt er nog wat aan het net terug geleverd. Waar velen hinder ondervinden van de enorm gestegen energiekosten, hebben Theo en Atty geen enkele reden tot klagen. “Het is inderdaad ook leuk voor de portemonnee. Al was dat niet de insteek. Ik wilde vooral mijn droomhuis realiseren, laten zien dat het ook op deze manier kon.” Ze hebben er zelfs een boek over geschreven en adviseren mensen die het concept ook willen toepassen. “Volledig elektrisch kan, ook zonder warmtepomp. Dat bewijs leveren we.” 

Fraaie leemkachel

De woning in Harfsen beschikt over een unieke uitstraling. Dat komt door de drie dakvlakken met verschillende hoeken en de houten betimmering van red cedar. Binnen is het ruim en gezellig met voldoende lichtinval door de vele raampartijen. De kurken vloer met vloerverwarming en de leemkachel zijn bijzondere elementen. “De brede kachel vinden we mooi en haalt een hoog rendement, hij blijft wel drie dagen warm.” Er is een kooktoestel en een pizzaoven in geïntegreerd. De serre aan de ene kant en de overkapte veranda aan de andere kant zijn favoriete plekjes, afhankelijk van waar de zon zich bevindt. De zwemvijver omringt een groot deel van het huis. De tuin van ruim een hectare heeft eveneens veel te bieden met o.a. mooie kunstobjecten. Theo en Atty kijken er hun ogen uit. “We zien hier regelmatig bijzondere vogels als geelgors, gekraagde roodstaart, ijsvogel en, je gelooft het misschien niet, aalscholver. Maar ook reeën, dassen en steenmarters bevinden zich in de buurt. Al met al is het erg fijn wonen. We zeggen wel eens gekscherend: we vertrekken hier alleen tussen zes plankjes, haha.” 

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *