Enst Daniel Smid

Ernst Daniel Smid: geboren Achterhoek-promotor

Uit de oude doos: mei 1998

De sprongen die zijn carrière ruim vier jaar geleden maakte, waren voor Ernst Daniel Smid reden om te verhuizen van de Achterhoek naar het centraal gelegen Diemen. De vele optredens, repetities en andere werkzaamheden door heel Nederland maakten de keuze voor ‘het westen’ destijds redelijk gemakkelijk. Inmiddels is de bekende zanger en televisiepresentator weer terug op ’t oude nest en woont hij in Winterswijk. “Hier vind ik de rust die ik na mijn werk wil hebben en daar heb ik graag enkele extra reisuren voor over.”

Ernst Daniel Smid, hij wordt 6 mei 45 jaar, zit dit jaar twintig jaar in het vak. “Na een lange tijd van pieken en dalen, van vallen en opstaan, gaat het de laatste jaren als een trein.” Direct klopt hij deze woorden af op de houten tafel. “Ik moet voorzichtig zijn, want ik weet hoe snel het over kan zijn. Vandaag hot, morgen not!”

Verpaupering

Smid kwam vorig jaar juli weer naar de Achterhoek. “Het was een combinatie van factoren die ons hebben doen besluiten te gaan verhuizen. Vertrek van vrienden uit de buurt en verpaupering van de buurt waren twee belangrijke oorzaken.” Smid kende Winterswijk goed, hij woonde er voor zijn vertrek naar Diemen vier jaar. “Daarvoor heb ik lange tijd in Lichtenvoorde gewoond en ik heb altijd het idee gehad dat ik weer terug zou gaan naar de Achterhoek.” Een keuze waar Smid nog geen enkele spijt van heeft. “Het gebied heeft zo ontzettend veel te bieden dat vind je nergens. Echt niet. Kijk alleen al eens naar de natuur. Dat is toch geweldig. Ik nodig regelmatig collega’s uit en neem ze dan mee op de fiets door het buitengebied. Dan kunnen ze met eigen ogen zien dat ik niet zit op te scheppen als ik het over de Achterhoek heb.”

Ambassadeur

Smid ziet zichzelf als een echte ‘ambassadeur’ van de Achterhoek. “Dat ben ik ook altijd geweest. Je mag het mooie en goede van je eigen streek best uitdragen. Dat het daarbij niet beperkt blijft bij natuur en landschap is voor Smid duidelijk. “Kijk eens naar de bekende mensen die hier vandaan komen.

Bennie Jolink

Noem een Bennie Jolink, Ronald Douglas Stuk voor stuk sterren. Allemaal producten van de Achterhoek, en zo zijn er veel en veel meer.” Smid is zelf ook actief op het gebied van
de Achterhoek-promotie. “Ik ben al enige tijd bezig om te kijken of er weer een groot muzikaal evenement in de Steengroeve gehouden kan worden. Daar is jaren geleden Die Zauberflote opgevoerd. Geweldig, maar dat moet niet bij een keer blijven. Je hebt hier een uniek podium liggen waar je bijvoorbeeld ieder jaar een midzomernachtconcert kunt organiseren. Met de grote namen uit de Nederlandse muziekwereld.”

Contacten

Volgens de zanger, die komende zomer weer tien afleveringen van het televisieprogramma Una Voce Particolare gaat opnemen, kunnen Winterswijk en de Achterhoek bij dergelijke producties gebruik maken van de contacten van Smid. Zonder arrogant te willen klinken, denk ik dat ik veel voor deze streek kan betekenen. Ik kan collega’s vragen om te komen. Dat gaat sneller en makkelijker dan wanneer de organisatie van een evenement dat moet doen. Dat is een voordeel waar deze streek gebruik van moet maken. Niet alleen via mij, via alle bekende Achterhoekers. Deze streek is het meer dan waard zichzelf te promoten.”

Nieuwe CD

Ernst Daniel Smid staat nog enkele weken met de musical “Sound of Music’ op de planken. Daarnaast promoot hij zijn nieuwe cd Una Voce Particolare’ en verzorgt hij optredens voor de Zonnebloem. “Erg druk, maar ook erg leuk. Bovendien is het een goed teken als je druk bent. Klassieke muziek zit in de lift en dat verdient deze muziekvorm ook. Je praat toch over echte kunst. Kunst die vaak al meerdere honderden jaren oud is en toch nog steeds waardering vindt. Ik weet niet of we over tweehonderd jaar nog de Top 40 hits van nu zullen zingen. De klassieke meesterwerken zijn er dan nog steeds. Daar ben ik van overtuigd.”

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *