Roerdink Grijsen Notarissen

Geen erfbelasting in Oostenrijk: hoe zit dat in Nederland?

Enkele weken geleden maakte een Oostenrijkse erfgename bekend dat zij een groot deel van haar erfenis, te weten 25 miljoen euro, wilde ‘weggeven’. Zij vindt dat ze geen recht heeft op de erfenis omdat ze er niks voor hoefde te doen. Ze hoeft er zelfs geen erfbelasting over te betalen! Hoe zit het in Nederland met de erfbelasting?

Kleine erfenis

Als je in Nederland een kleine erfenis ontvangt, bestaat er een kans dat je ook geen erfbelasting hoeft te betalen. Dit komt omdat er in Nederland vrijstellingen gelden. Zo heeft onder andere de partner onder voorwaarden in 2024 een vrijstelling van maximaal € 795.156,- en hebben (klein)kinderen een vrijstelling van € 25.187,-. Als het geërfde bedrag lager is dan de vrijstelling, is er geen erfbelasting verschuldigd. Er gelden ook (lagere) vrijstellingen voor ouders en andere erfgenamen zoals broers/zussen.

Grote erfenis

Hoe zit het als je een groot bedrag erft? Trek dan eerst de voor jouw geldende vrijstelling van het bedrag af. Het overgebleven bedrag wordt belast. Voor bedragen tot € 152.368 (in 2024) betalen de partner en/of kinderen 10% erfbelasting. Als de waarde van de erfenis hoger is dan € 152.368,- betalen zij boven dit bedrag 20% erfbelasting. De percentages voor bijvoorbeeld kleinkinderen bedragen 18% en 36% en voor alle andere erfgenamen 30% en 40%. Bepaalde instellingen en organisaties betalen geen erfbelasting.

Het verschuldigde bedrag aan erfbelasting kan dus in bepaalde gevallen behoorlijk oplopen. Een testament kan regelingen bevatten om erfbelasting voor jouw erfgenamen te minimaliseren. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie? Maak dan gerust vrijblijvend een afspraak!

De genoemde bedragen zijn gebaseerd op het jaar 2024 en kunnen jaarlijks veranderen.

Roerdink Grijsen Netwerk Notarissen

E: info@rgnotarissen.nl

I: www.rgnotarissen.nl

Winterswijkseweg 23 7141 DM Groenlo | T: 0544-46 19 25

Nijverheidsstraat 8-02 7151 HN Eibergen | T: 0545-72 61 99

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *