gezin

Familiestukken en wilsrechten: dit is wat je moet weten

Wilsrechten zijn regels die ervoor kunnen zorgen dat familiestukken bij overlijden in de familie blijven. Je kunt ze niet zomaar gebruiken; de wet bepaalt wanneer dat mag. Dit artikel werpt een blik op wat er gebeurt met de bezittingen van een overleden ouder wanneer de langstlevende ouder hertrouwt, en hoe wilsrechten hierin van belang kunnen zijn.

Wettelijke verdeling en hertrouwen

Als een ouder overlijdt, geldt meestal de wettelijke verdeling, behalve als het testament iets anders zegt. Bij de wettelijke verdeling wordt de langstlevende ouder 100 % eigenaar van alles wat de overleden ouder naliet. De kinderen krijgen een vordering op de langstlevende voor hun deel van de erfenis. Normaal gesproken kunnen ze de vordering pas opeisen als de langstlevende ouder ook overlijdt. Als de langstlevende ouder hertrouwt, bestaat hierdoor echter het risico dat de erfenis (inclusief bijvoorbeeld dat ene schilderij, wat van generatie op generatie wordt doorgegeven) in handen komt van de nieuwe echtgenoot of diens erfgenamen. Door een wilsrecht te gebruiken, krijgt een kind het recht om specifieke goederen uit de erfenis van de overleden ouder te ontvangen, ter grootte van zijn of haar erfdeel. Hierdoor kan het kind bijvoorbeeld dat schilderij alvast ‘veiligstellen’, zonder te hoeven wachten tot de langstlevende ouder is overleden. De langstlevende ouder behoudt echter wel het recht om die goederen te gebruiken.

Het uitsluiten van wilsrechten in het testament

In het testament kun je er echter voor kiezen om wilsrechten uit te breiden, te beperken of op te heffen. Een reden om in een testament de wilsrechten aan te passen, is dat de wet automatisch wilsrechten toekent aan de kinderen voor alles wat hun ouder naliet (dus niet alleen voor dat specifieke schilderij). Als je als ouder een testament opstelt, is het dan ook slim om goed na te denken over deze wilsrechten en hierover te praten met een notaris.

Testament

Heb je nog geen testament of is het alweer een tijdje geleden dat je er één hebt laten opstellen? Maak gerust een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken!

Roerdink Grijsen Netwerk Notarissen

E: info@rgnotarissen.nl

I: www.rgnotarissen.nl

Winterswijkseweg 23 7141 DM Groenlo | T: 0544-46 19 25

Nijverheidsstraat 8-02 7151 HN Eibergen | T: 0545-72 61 99

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *