ferdi joly

Ferdi Joly – “Die kansen pakken..”

Onze band was door een beroemdheidsexplosie in korte tijd uit zijn voormalige beleidsvoegen geknald. Dat had tot gevolg, dat veel zaalhouders in hun vuistje lachten. Die hadden ooit dit bandje geboekt voor een amateurprijs. En nu was de zaal tjokvol, terwijl ze amper de portemonnee hoefden te trekken. Soms zette men een grote feesttent op, waar drieduizend man in kon. De band ging met een paar honderd gulden naar huis met achteraf zelfs nog een rekening voor een kratje bier.

Zo reden we op zondagmiddag, een uur voor aanvang het parkeerterrein op van “van Linden”. Er stonden lange rijen voor de deur en de stemming zat er in. De mensen kenden onze elpee van binnen en buiten. Het ene na het andere nummer galmde door de Dorpsstraat. 

De eigenaar, mijnheer S., deed opgetogen de deur open, voor ons, de kip met de gouden eieren. 

We vroegen hem met klem de zaal nog niet te openen, eerst moesten we soundchecken, en als we daar mee klaar waren, dan mocht de zaal voor het publiek worden geopend. Echter…onze soundcheck was nog niet begonnen of daar kwam het publiek al binnen gestormd.

Volle zaal

Het was afgeladen vol. En de deur ging op slot. Tijdens ons optreden kon je door de ramen zien, dat het buiten nog zwart was van de mensen. Ze gingen niet weg, men bleef wachten, kennelijk hoopten ze toch naar binnen te kunnen. In de pauze liep ik even naar het podium om wat op te halen en zag tot mijn verbazing dat de zaal leeg was! Hoe was dat mogelijk?? Wel, S. bleek onder zijn zaal een discotheek te hebben met dezelfde oppervlakte als de zaal.  Die had hij tijdens onze pauze geopend. S. had iedereen beneden uitgenodigd, de band zou ook komen, voor een extra feestje. Tegen de mensen buiten had hij eerder gezegd: Als jullie wat geduld hebben, kunnen jullie er straks ook allemaal in! Toen iedereen beneden in de discotheek was, deed S. de deur van het slot en liet de mensen, die buiten stonden te wachten, binnen. Voor de tweede keer op dezelfde middag een volle zaal!

Ons Achterhoeks kwartiertje zat erop en wij begonnen weer te høken en te brekken. Het viel ons meteen op, dat er allemaal anderen vooraan stonden.

Toen de mensen uit de discotheek weer naar boven wilden, ontstond er achterin de zaal onenigheid, want de zaal was vol, ze konden er niet meer bij! Het liep uit op een gigantische knokpartij, die de rest van de middag in zijn greep hield..

Een maand later speelden we er weer, hij had een ordedienst van twintig man ingehuurd om de tent heel te houden. De kwetsbare gemoedelijkheid had plaats gemaakt voor een ijzeren vuist.

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *