ferdi joly

Ferdi Joly – Met behulp van god

Met behulp van God.

Je kunt wel zeggen dat er het een en ander gebeurt. Het is geen saaie tijd. Met een groot wereldomvattend probleem. Klimaatopwarming, dus het stikstofprobleem. De branden overal, de recordzomers, inmiddels valt het niet meer te ontkennen dat er iets aan de hand is, dat er echt wat moet gebeuren en snel. En dan komt de corona pandemie daar nog bij. Maar de ontkenners. Ze zijn er. Meer dan je voor mogelijk houdt. Ze gaan en masse de straat op, om te strijden tegen de feiten, om te protesteren tegen de werkelijkheid. En eigenlijk pleiten ze, zonder het te weten, voor het recht op zelfdestructie. Alsof ze protesteren tegen regenbuien, tegen dag en nacht, tegen de jaarwisseling en tegen het ouder worden.

Als het zou helpen liep ik voorop.

En ontkenning is een ding, maar het betekent ook doorgaan op de oude voet, alsof er niks aan de hand is…. Het is moeilijk om mensen van hun ongelijk te overtuigen als hun inkomen of bestaansrecht op dat ongelijk gebaseerd is.

Maar het geloof in eigen gelijk kan desastreus zijn.
Er is een verhaal over een gelovige bisschop met een eigen leger, die er heilig van overtuigd was dat God hem door dik en dun zou beschermen. Niks, niks, niks kon hem gebeuren, de vijand werd met behulp van God vermorzeld.  Zelfs zonder wapens, zolang je maar heilig geloofde. God stond dan immers aan jouw kant. Om zijn weifelende manschappen hiervan te overtuigen reed hij ongewapend, in spierwitte kleding, luid prekend en zingend voor zijn leger uit, richting de overmachtige vijandelijk linies. 

Zijn manschappen volgden aarzelend op veilige afstand, vol bewondering, vol eerbied. Toen de bisschop de vijandelijk linies bereikte, werd het stil in de gelederen. Men wachtte vol spanning hoe de confrontatie van de bisschop (geholpen door God!) met de vijand zou uitpakken…. Minuten leken een eeuwigheid…. In de vijandelijk linies ontstond wat tumult. Het tumult bleek een steeds luider wordend gejuich en gelach. Even later zagen ze het hoofd van de bisschop door de lucht vliegen. De vijand voetbalde met het hoofd van de bisschop….

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *