ferdi joly

Ferdi Joly – Raamvertelling

Tjerrie had altijd meer dan genoeg zakgeld. Dat kwam door een afspraak met zijn aardige ouders, hij mocht zelf zijn zakgeld uit de kassa van de winkel pakken. En daar ging het mis.

Toen zijn ouders ontdekten dat hij steeds veel meer geld uit de kassa haalde dan was afgesproken, hadden ze een gesprek met hem, waarin ze hem lieten beloven dat nooit meer te doen. Hij hield zich echter niet aan de afspraak en ging op oude voet verder. 

De kassa ging uiteindelijk op slot, maar daar liet Tjerrie het niet bij zitten. En al helemaal niet op zaterdagavond, uitgaansavond. Wij stonden buiten op hem te wachten, hoorden het geruzie in het huis, probeerden ons goed te houden..

Er werd aan een stuk door gescholden en geschreeuwd door Tjerrie en in de zeldzame stiltes hoorde je zijn moeder op sussende toon. Toen Tjerrie merkte dat hij zo niet verder kwam, rende hij woedend naar buiten, het schuurtje in, de trap op naar boven en hij ging in het openstaande raam staan, dat hoog in de buitengevel zat. Hij hield zich met één hand vast, ondertussen  huilend en schreeuwend naar zijn moeder. Hij moest onmiddellijk  geld hebben en de kassa moest weer van het slot… en anders… sprong hij naar beneden…

Het raam was minstens een meter of zes boven de grond, misschien hoger. De spanning was te snijden, hij was ertoe in staat, dat wisten we. Vrijwel meteen kwam zijn moeder, met het gevraagde geld en de kassa zou ook weer van het slot gaan.

Iets vergelijkbaars gebeurde twintig jaar later. Ook dit keer iemand in een raam, bereid om zich, voor het winnen van een meningsverschil, naar beneden te storten. Een vriend van me riep naar boven: “Heb je een moment…!”, rende naar binnen, kwam even later naar buiten met een filmcamera. Toen zei hij: “Toe maar, ik ben er klaar voor,” en richtte de camera. En er gebeurde niks…

Beide verhalen zijn echt gebeurd.

Het eerste verhaal doet me denken aan de problemen waar ons land de laatste tijd mee worstelt en de “aanpak” daarvan, het tweede verhaal aan de durf die daarvoor soms echt nodig is.

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *