ferdi joly

Ferdi Joly – Stil.

De vleermuizen zijn al weer verdwenen. Het is kwart over elf s’avonds en het wordt niet echt donker. De horizon kleurt oranje en boven me is het diep blauw.

Met vijfentwintig graden Celsius is het een warme avond. Buiten prima uit te houden, veel beter dan afgelopen middag. Ergens in de buurt hoor ik een landbouwmachine woedend zijn werk doen….. gras maaien…. zag ik vanmiddag ook ergens.

Als jongetje van vier mocht ik voor het eerst met Olthuus mee “grus meaj’n”. Als Olthuus “hoerijoep”riep, ging het paard vooruit en bij “truuke” achteruit. Het tuig kraakte als het paard zich langzaam maar met kracht in beweging zette. Parmantig stapte het paard door de wei en als het paard moest poepen, op de achterbokse, liep hij toch gewoon door.  Alleen als Olthuus zijn pijp moest stoppen of als er een bekende langs kwam, ging het van “huuuu…”en stond alles, zo lang als nodig was, stil.

De trekker van vanmiddag stoof vol gas door de wei. Tweemaal de breedte van de trekker werd in een keer gemaaid. Er kwam een haas tevoorschijn die rap de weg overstak. Hopelijk geen jong hazen in de wei, dacht ik nog. Met een uurtje was de klus geklaard.

Nu is het avond. Ik moet luisteren naar die machine. Het gaat er flink op, wat is dat spul sterk. Zal ik blijven zitten of een biertje pakken?

In een keer is het stil. Alles valt weg. Het werk zit er waarschijnlijk op. Ergens, in de verte hoor ik een hond blaffen. Van de andere kant, ook ver weg, wordt een antwoord geblaft. Het gevoel, wat mij langzaam maar zeker in bezit neemt, is eenvoudig, ongecompliceerd, vrij van politiek, vrij van spanning, vrij van alles, het gevoel nestelt zich in me. Het gevoel dat ik hier ben, en nergens anders, en op dit moment. Dit is ook het moment dat me dat jongetje te binnen schiet op die rustige warme middag ergens in augustus, in Zieuwent, in de vijftiger jaren. Nee, ik ga geen biertje halen. Ik ga dit gevoel zo lang mogelijk vast houden.

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *