Ferdi Joly – Voorjaar 2021

ferdi joly

Ferdi Joly is columnist van MIJN Magazine. Velen zullen hem kennen uit de muziekwereld. In zijn columns schrijft hij over zijn fraaie Achterhoek. Dit kan over van alles gaan. Dit keer vertelt Ferdi over het voorjaar van 2021! Lees en geniet.

Het is zover, het voorjaar van 2021 komt eraan. Het wordt lichter, alles gaat bloeien, groeien en de hoop op het einde van het coronatijdperk groeit zachtjes mee. Gebaseerd op de kennis van nu, zullen eind augustus de meeste beperkingen zijn opgeheven.

Ik vind dat het lang genoeg geduurd heeft. Te lang, zullen velen zeggen. Als de voortekenen mij niet bedriegen, wordt het najaar één groot evenementen festijn. De mensen, die van de evenementen afhankelijk zijn, de geluidsmensen, podiumbouwers, lichtmensen enz. hebben de afgelopen tijd niks anders kunnen doen dan bankhangen en handenwringen en bierdrinken.

De afgelopen vijftig jaar heb ik de professionalisering van dat deel van de Nederlandse economie nogal actief en betrokken meegemaakt. Het eerste tiental jaren dat ik al optrad, bestond de evenementenbranche nog amper. In ieder geval niet in de huidige vorm. Met onze eerste band vertrokken we in een gehuurd volkswagenbusje naar de optredens. Het busje werd door ons zo ingepakt dat er ook zitplaatsen waren achterin, zodat iedereen min of meer een zitplaats had. We hadden vaak een lichtshow met bemanning bij ons, die al experimenterend met een diaprojector en gekleurde inkt, spuug en zeepsop, een extra dimensie toevoegde aan onze show. Ging ook allemaal bij in het busje. En zo kachelden we door het land. Overal waar we kwamen bouwden we onze, grotendeels zelfgebouwde, installatie op en na het optreden ging alles weer mee naar huis.

Pas zag ik een item op televisie over de problemen in de evenementen sector. In de loop der jaren heeft alles een enorme vlucht genomen. Ik zag een enorme hal, tot aan de horizon en hemel vol gestapeld met flightcases gevuld met peperdure apparatuur. De spullen staan al vanaf het begin van de crisis stof te verzamelen en in waarde te verminderen zonder dat er ook maar één cent verdiend word. De eigenaren zaten met hun handen in het haar. De wanhoop was van hun gezichten te lezen. Als straks, augustus, de regels worden losgelaten, dan gaan we wat meemaken. Als het tenminste aan de evenementenbranche ligt.

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *