Fiets

Fietsen door een bloeiende branche

In de Achterhoek gaat werken in de fietsenbranche verder dan simpelweg het repareren van banden en het smeren van kettingen. Wie dieper in de wereld van de Achterhoekse fietsenbranche duikt, ontdekt waarom dit het perfecte podium is voor mensen die hun carrière willen verweven met de dynamiek van de tweewieler. Aan het woord komen Jasper te Mebel en Randy Peters, die beide werkzaam zijn in deze bloeiende branche.

Jasper te Mebel (19 jaar)
Fietstechnicus/monteur bij Harm Takke Tweewielers in Dinxperlo

Randy Peters (43 jaar)
Eigenaar van Eltener Fahrradprofi in Emmerich am Rhein

Jasper te Mebel (19) rondde zijn MBO-opleiding fietstechnicus niveau 2 en 3 af en werkt sinds vier jaar in de fietsenbranche. Ruim een jaar geleden ging hij aan de slag bij Harm Takke Tweewielers in Dinxperlo. “Ik ben zelf een enthousiast liefhebber van het mountainbiken. Dit doe ik ter ondersteuning van mijn hoofdsport, het trialrijden op de motor. Ik ben gaan mountainbiken om mijn conditie te verbeteren. Omdat ik mijn mountainbike altijd tiptop voor elkaar wil hebben, stelde mijn moeder voor om stage te gaan lopen bij een tweewielerzaak. Ik heb toen twee weken stage gelopen bij een tweewielerzaak. Dat beviel zo goed, dat ik daar als zaterdagkracht ben gebleven.

Van daaruit ben ik de opleiding tot fietstechnicus gaan volgen. Het werk in de fietsenbranche bevalt heel goed en het klantcontact is erg leuk. Mountainbikes en race fietsen, het sportieve segment, hebben mijn voorkeur. Daarnaast houd ik me bezig met werkzaamheden als: grote beurten aan de fiets, tandwielen vervangen, piepende remmen verhelpen en storingen oplossen aan e-bikes. Daarnaast vind ik het leuk klanten te adviseren bij de aanschaf van nieuwe fietsen. Bij Harm Takke is het fijn werken, ik heb veel leuke collega’s waar ik goed mee overweg kan.”

Randy Peters (43) fietste als kind al graag en veel en zo groeide zijn interesse in fietsen als vanzelf. Vanaf zijn zestiende volgde hij de vierjarige opleiding fiets/bromfiets-techniek en werkte hij bij een fiets-bromfietswinkel in Duiven. “In 2009 stapte ik bij Eltener Fahrradprofi in Emmerich am Rhein in als compagnon. Doordat ik in 2002 in Elten (D) was gaan wonen was de stap om in Duitsland te gaan werken iets makkelijker.

Inmiddels woon ik weer in Nederland, is mijn compagnon ermee gestopt en heb ik het bedrijf overgenomen. Het meeste geniet ik van de verkoop. Het is leuk om een praatje te maken met onze klanten en hen te helpen bij de aankoop van nieuwe of gebruikte fiets, zodat ze tevreden zullen zwaaien als ik ze onderweg eens tegen kom. Ik heb ondanks mijn matige cijfers zelfs mijn leraar Duits een fiets kunnen verkopen. Als ik iets mag wensen, dan is het zolang mogelijk in goede gezondheid te mogen blijven werken en plezier te hebben met de mensen om me heen.”

Feiten en cijfers:

  • De vraag naar fietsreparateurs is de laatste jaren toegenomen, maar landelijk is het aantal leerlingen gedaald tot 300. In de fietsenbranche werken ongeveer 8.500 mensen en de verwachting is dat er nog meer medewerkers nodig zijn.
  • In de Achterhoek werken er 7,7 personen per tienduizend inwoners in fietsenwinkels en dat is hoger dan het landelijke gemiddelde (5,5).
  • In relatieve zin nam het aantal banen de afgelopen jaren bij fietsengroothandels in Nederland nog sterker toe dan bij fietsenwinkels. Hier groeide tussen 2014 en 2019 het aantal banen met maar liefst 31%.
  • Momenteel zijn er landelijk in de fietsengroothandels 2.790 arbeidsplaatsen, verdeeld over 440 groothandels in fietsen.
  • Hoewel door de COVID19-pandemie het recreatieve fietsgebruik een impuls heeft gekregen, nam het aantal ritten per saldo ook weer af. In de Achterhoek en in Nederland als geheel werden in 2020 ongeveer 17% minder verplaatsingen per fiets gemaakt dan in 2019. En ook al is in 2021 het gemiddeld aantal dagelijks verplaatsingen met de fiets weer wat gestegen, het blijft nog steken onder het niveau van voor de uitbraak van de COVID19-pandemie.
  • Het kunnen reizen van A naar B is voor veel mensen niet zo vanzelfsprekend. Daarom werd Gaon in het leven geroepen: het platform voor mobiliteit in de Achterhoek. Er staan ruim veertig deelfietsen verspreid over de regio. Hierbij wordt samengewerkt Deelfiets Nederland. Voor het onderhoud van deelfietsen wordt gekeken naar samenwerking met lokale fietsenmakers.

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je ook inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *