Filemon Wesselink

Filemon logeert nog altijd graag in de Achterhoek

Uit de oude doos: augustus 2010

Hij speelde in een pornofilm, slikte XTC, stond aan de wieg van een jongerenpartij en liet zich knock out slaan door een kickbokskampioene. We hebben het hier over BNN boegbeeld Filemon Wesselink (31). De presentator die bekend werd door het presenteren van spraakmakende programma’s als Spuiten en Slikken, Try Before You Die en Afkicken groeide uit tot een held onder jongeren. Minder bekend is dat de roots van deze tv-held in de Achterhoek liggen. Reden voor een interview.

Je bent geboren en getogen in de Achterhoek. Opgegroeid in Zutphen, later op een boerderij in Vorden. Hoe kijk je terug op je leven in de Achterhoek?

Heel plezierig, ik heb een hele fine jeugd gehad in vonden heb ik overigens niet eens 20 heel lang gewoond, pas vanaf mijn twaalfde. Ik ben opgegroeid in Zutphen en ook toen ik eenmaal in Vorden woonde, was ik met name in de stad te vinden. Want Zutphen, dat was echt mijn stad. Ik genoot vooral volop van het uitgaansleven en de gezelligheid daar. Maar ook van de natuur hield.  Ik hield en houd nog steeds trouwens ontzettend van wandelen. Daar is het landschap van de Achterhoek uitermate geschikt voor.

Droomde je als Achterhoeks jongetje al van een carrière voor de camera?

“Niet echt, vroeger wilde ik altijd filmregisseur worden. Als kind zeurde ik dan ook net zo lang bij mijn ouders aan de kop, totdat ze een camera aanschaften waarmee ik de straat op kon. Ik maakte scripts voor filmpjes, waar ik mijn klasgenootjes een rol in liet vertolken. Dat ik uiteindelijk voor de camera ben beland, had ik toen nooit gedacht. Het was mijn doel ook niet”

Sinds 2004 woon je in Amsterdam. Waarom heb je de Achterhoek verlaten?

“Eigenlijk uit pure noodzaak. Na de kunstacademie -afdeling mediakunst wilde ik dolgraag voor televisie werken. In de Achterhoek waren daar maar nauwelijks mogelijkheden voor. Vanuit de kunstacademie kwam ik via een interne radio-opleiding bij BNN terecht. Toen ben ik naar Amsterdam verhuisd, puur omdat ik daar dichter bij mijn werk woon.”

Welke binding heb je nu nog met de Achterhoek?

“Die binding is nog vrij sterk. Mijn hele familie woont er nog, dus ik kom er regelmatig Mijn moeder woont nog altijd op de boerderij in Vorden. Daar kom ik ontzettend graag. Ik mag in Amsterdam dan wel een tuin achter mijn huis hebben, ik vind het altijd super om bij mijn moeder te logeren. Die boerderij wordt omringd door bossen en velden, die rust en ruimte vind ik heerlijk.”

Je bent bekend geworden als presentator van programma’s als Spuiten en Slikken en Try Before You Die. Dankzij deze programma’s word je nu door jongeren beschouwd als held. Wat vind je daarvan?

“Wel grappig, maar ook een beetje gek. ik voel dat zelf helemaal niet zo. Dat mensen waarderen wat je zelf geweldig vind om te doen, is een prettige bijkomstigheid. Om eerlijk te zijn houd ik me niet zo bezig met wat mensen van mijn programma vinden. Ik had bijvoorbeeld nooit verwacht dat het programma Spuiten en Slikken zoveel stof zou doen opwaaien.”

En toen dat wel het geval bleek?

“Ik was met stomheid geslagen. Helemaal toen ook de politiek en de hele wereldpers zich er mee gingen bemoeien. Zo wereldschokkend was het toch allemaal niet? Ik had niet verwacht dat het zoveel impact zou hebben en dat het door zo veel mensen leuk werd gevonden. Inmiddels is die druk er wel vanaf. Ik denk dat wanneer mensen diezelfde filmpjes over veertig jaar bekijken, ze zich afvragen waar iedereen zich toen toch zo druk om maakte.”

Je hebt veel heftige dingen meegemaakt en gedaan voor televisie. Wat is je tot nu toe vooral bijgebleven?

“Ingrijpend vond ik vooral het programma Afkicken. Juist omdat je daarin de andere kant
van drugs zag, mensen die door de drugs een teringzooi van hun leven hadden gemaakt. Dat maakte zeker wel indruk. Spuiten en Sikken ging vooral over partydrugs, het feesten en de lol. Afkicken was daarvan toch wel een keerzijde”

In september start je samen met Paul de Leeuw met een nieuwe late night show de Madiwodovrijdagshow. Wat kunnen we verwachten?

“Met de exacte invulling zijn we nog volop bezig, dus concreet kan ik er nog niet veel over zeggen. Het wordt in elk geval een show waarin we op een leuke manier de actualiteit bespreken, een soort late night entertainmentshow, uiteraard met een flinke dosis humor. Drie avonden per week zal ik de show presenteren. In die drie dagen laat ik fimpjes zen, gerelateerd aan de actualiteit.

Naar aanleiding van je deelname aan Rankin The Stars werd je benaderd door Paul de Leeuw voor dit programma.

“Klopt, heel bijzonder ik ben altijd al een enorme fan van hem geweest, eigenlijk al vanaf Schreeuw van de Leeuw. Best spannend dus om nu ineens met hem te gaan samenwerken, hij is per slot van rekening toch mijn jeugdheld.”

Wat maakt hem voor jou zo bijzonder?

“Vooral zijn originaliteit en zijn humor Paul zoekt graag de grenzen op en gaat er soms zelfs overheen, dat spreekt mij wel aan voor een televisieprogramma wordt natuurlijk alles van tevoren compleet gescript. Elk moment is tot in de seconde ingedeeld en veiliggesteld. Maar Paul durft desondanks alles gewoon te laten gebeuren. Als er voor een bepaald moment maar twee minuten is gerekend, maar het is hartstikke leuk, dan laat hij het gewoon langer doorgaan. Daardoor ontstaan de leukste tv-momenten.”

Voor VIVA schrijf je wekelijks een column waarin je je verbaast over het gedrag van vrouwen. Waarom ben juist jij benaderd voor deze column? Heb jij werkelijk verstand van vrouwen?

“Ik heb geen idee waarom ze mij daarvoor hebben gevraagd. En nee, ik heb geen verstand van vrouwen. Net als elke man geniet ik van vrouwen, kijk ik naar vrouwen, denk ik aan vrouwen en verbaas ik me over hun gedrag. Aan de hand daarvan schrijf ik de columns”

Waar verbaas je je het meest over bij vrouwen?

“Over het feit dat ze veel indirecter zijn dan mannen. Als mannen zich aan elkaar irriteren zegt de één: je bent een lul. Dan zegt de ander jij ook. En dan is het ook meteen weer goed. Bij vrouwen gaat dat anders, een beetje zijdelings. Zegt ze wat een aparte broek heb je aan. Wat eigenlijk neerkomt op wat ben jij een trut Een beetje met een omweg dus. Dat kan toch veel gemakkelijker?”

in

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *