Wientjesvoort

Droomvilla met uitzicht op Kasteel Huis Bergh

Fons en Carla Bosch wonen bijna tien jaar in hun droomvilla aan de rand van ’s-Heerenberg. Na twee verbouwingen hebben ze de riante woning met B&B helemaal naar hun hand gezet. “Het is precies zoals we het voor ogen hadden”, klinkt het enthousiast. “Maar toch hebben we het te koop gezet. Het is tijd voor een nieuwe uitdaging.”

Het stel wil het na enkele hectische jaren wat rustiger aandoen. Dat heeft ook te maken met gezondheidsklachten waar Carla mee kampte. Ze is net herstellende van een zware operatie. De B&B, bestaande uit twee appartementen in het souterrain, neemt veel tijd en energie in beslag. Zeker op de manier zoals zij het aanpakken. “Het mag onze gasten aan niets ontbreken. Daar doen we alles voor.” Dat betekent dat ze zichzelf nogal eens wegcijferen. “Omdat we het ook zo fijn vinden om te doen. Om niet langer in die valkuil te trappen, is het beter een stapje terug te doen. We zoeken nu een leuke boerderij met één gastenverblijf, dat valt waarschijnlijk beter te behappen. Ook met het oog op de toekomst, we worden er namelijk niet jonger op.”

Betoverend

Maar voorlopig is dat nog niet het geval en nemen de bewoners alle tijd voor een rondleiding door hun moderne en nauwkeurig afgewerkte onderkomen. Dat vergt enige tijd, want met 2300 kubieke meter valt er genoeg te zien. We beginnen de rondgang in de royale woonkamer met open keuken en kookeiland. De ruimte is licht mede door de Italiaanse tegelvloer. “Vijftig tinten wit, dat is onze smaak”, legt Carla uit. Door grote raampartijen kijk je prachtig weg over de landerijen. Het uitzicht op Huis Bergh is adembenemend, zeker ’s avonds als het kasteel sfeervol verlicht is. Carla toont me er een haast betoverende foto van. “Die heeft een gast van de B&B gemaakt. Onze bezoekers ervaren het als heel bijzonder en dat is het natuurlijk ook.” Op dit niveau bevinden zich ook drie slaapkamers.

‘Vijftig tinten wit, dat is onze smaak’

Oase van rust

Vanuit de ruime hal met mooie zichtlijnen dalen we af naar het souterrain. Dat kan overigens ook met de lift. In het souterrain zijn tijdens de laatste verbouwing in 2015-2016 een praktijkruimte, een gezamenlijke woonkamer en keuken en twee appartementen met een eigen ingang gerealiseerd. “Het was de bedoeling om overnachtingsmogelijkheden te bieden voor mensen die een detox-behandeling wensten. Uiteindelijk is het nooit zover gekomen, want een Bed & Breakfast bood meer mogelijkheden. De B&B is erg goed ontvangen en zit vrijwel constant vol. De waardering is met een 9,9 op Booking.com en een 9,6 op de B&B site zelfs uitstekend te noemen. Gasten kunnen gebruik maken van verschillende wellness faciliteiten die voornamelijk buiten in de volledig omsloten tuin in Balinese sfeer zijn gesitueerd. Het gaat om een jacuzzi, infrarood- en Finse sauna en buitendouche. Het is een oase van rust, als dat geen ontspannen is. 

Duurzaamheid

Fons en Carla hebben ook oog voor duurzaamheid. Tijdens de verbouwingen werd nadrukkelijk rekening gehouden met het energievraagstuk. De woning werd voorzien van 96 zonnepanelen, vier collectoren voor warm water, een luchtwarmtepomp plus koeling en triple beglazing. Een extra schil van 28 centimeter zorgt ervoor dat de villa zeer goed is geïsoleerd. “Al met al zijn onze energiekosten te verwaarlozen. Dat scheelt enorm.”

Het is een woning met talloze mogelijkheden, zo is wel duidelijk. Mocht de villa niet worden verkocht, is dat ook geen probleem, aldus Fons. “We hebben de tijd en het is ook zeker geen straf om hier te blijven.” In ieder geval koesteren ze de periode dat ze er woonden. “Uiteraard voelen we ons op deze plek bevoorrecht. Het is iedere dag genieten. Dat zullen we best gaan missen als het zover is.”

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *