Frank Smulders bezorgt minder validen complete festivalbeleving

Hij leefde een heftig leven in de rock and roll. Als roadie van ondermeer The Rolling Stones, Joe Cocker, ZZ Top en Pink Floyd maakte hij in Europa de gekste dingen mee. Tot in 1993 een ernstig ongeluk in één klap aan vrijwel alles een einde maakte. Vanaf dat moment zit Frank Smulders (63) in een rolstoel en maakt hij zich hard voor feestende lotgenoten. 

‘We hingen er maar wat bij. Echt feest werd het nooit’


“Op de fatale dag was ik op weg naar een vriend, voetballen kijken. Maar zover kwam ik niet. Acht dagen later werd ik wakker in het ziekenhuis, coma. De arts stond naast me en tekende met een grote zwarte viltstift van links naar rechts een streep over m’n borst. Vanaf daar naar onderen was ik voor altijd verlamd.”
De directheid van spreken tekent het optimisme van de Silvoldenaar. Hij zat niet bij de pakken neer. Na een langdurige revalidatie begon Frank Smulders vanuit z’n rolstoel zelf met het organiseren van popconcerten. Eerst heel klein, met in 1994, een country- en westernfestival tussen Ulft en Gendringen. “Maar voor de tweede editie, een jaar later, vloog ik speciaal naar Nashville (Het mekka van de internationale country- en western – red.), en kwam terug met Amerikaanse bands en een grote rodeoshow. Dat werd nog een heel spektakel. Want al die mensen van PETA (Een wereldwijde organisatie die zich inzet voor de rechten van het dier – red.), liepen daar te protesteren. Maar goed. Er zaten dat jaar wel negenduizend mensen”, lacht Frank Smulders.

Netwerk

Door zijn ongekende netwerk in de muziekwereld werden de festivals al snel groter en groter. Dat deed Frank Smulders niet in zijn eentje maar met een aantal compagnons, waaronder zijn kornuiten Jeroen Megens en Bennie van Keulen.
“Wat me bij elk festival steeds weer opviel, was dat er niet of nauwelijks faciliteiten waren voor mensen met een fysieke beperking. We hingen er maar zo’n beetje bij. Bier halen was super lastig en heel langdurig. Vaak waren er voor ons geen speciale toiletgroepen. De festivalcampings waren voor ons niet lekker toegankelijk, laat staan bij slecht weer. Kortom: een echt feestje werd het nooit.”

Daar bedacht Frank Smulders iets op. Na wat experimenteren en proefdraaien, startte hij in 2018 de stichting NRPU (No Restrictions, Party Unlimited). Met in het logo een opgevoerde rolstoel.

Complete paviljoens

Vanuit de stichting verhuurt Frank Smulders inmiddels complete paviljoens voor minder validen. En daarbij is letterlijk aan alles gedacht. ‘”Zie het als een themaweide op een festival. Zoals glamping Grasnapolsky op de Zwarte Cross. Wij bieden een luxe tent voor iedereen met een lichamelijke beperking. In 2019 op de Zwarte Cross heette dat ‘MiVa Las Vegas’. Een onderkomen, waarbinnen voor de rolstoelganger alles is gefaciliteerd. Professionele zorgmedewerkers, medicatie, catering. En voor wie wil, kan er worden overnacht in speciale zorgbedden. Er is een speciale parkeerplaats, dichtbij het onderkomen.”
Nadat de Covid-crisis ruim een jaar lang roet in het eten gooide, zijn er op dit moment vele bekende festivals die gebruik gaan maken van de diensten van NRPU.
Denk daarbij aan de festivals in Roskilde in Denemarken en in Hongarije Sziget. “Maar straks staan we met ons paviljoen ook bij Concert @ Sea in Zeeland en de Formule 1 in Zandvoort.’

De Stichting is inmiddels zo groot en professioneel, dat een flink aantal grote sponsors zich aan het initiatief verbonden hebben. “Het idee voor NRPU ontstond toen ik in 2018 met serieuze schouderklachten in het ziekenhuis terecht kwam. Daar kwam ik in aanraking met  Barry Hegeman van bouwgigant Dura Vermeer. Samen met revalidatietherapeute Diane kwamen Barry en ik aan de praat over hoe lastig het is, om als rolstoelgebruiker echt inclusief feest te kunnen vieren op een festivalterrein. Dat was eigenlijk de start. Nou. Nadat we de nodige voorbereidingen hadden getroffen en afspraken hadden gemaakt, belde ik met De Feestfabriek, de organisatie van De Zwarte Cross. Ik zeg: ’Jongens, luuster es: ik heb wat biezunders!’ We hebben een minuut gepraat, toen was het al helemaal goed. In kannen en kruiken.”

Belangeloos

“De medewerking is fantastisch. En vanaf de start allemaal belangeloos. Buurtzorg Nederland levert de gekwalificeerde zorgverleners. Die mensen werken in shifts van zes uur. Zit de dienst erop? Dan gaan ze met z’n allen de Zwarte Cross op. Het werkt perfect. We zijn een stichting en hebben dus geen winstoogmerk. Onze inkomsten bestaan uit sponsorbijdragen en fondsenwerving. Daarbij sloten we een partnerdeal met Handicap NL, de grootste organisatie van Nederland, die zich inzet voor de belangen van mensen met eeondersteunen zij ons met marketing en naamsbekendheid.”

Een weekendje festival is inmiddels peperduur. Wat betekent deze voorziening dan financiëel voor de doelgroep? Smulders: “Niets meer of minder dan voor elke andere festivalbezoeker. Een weekendje festivalcamping kost voor bezoekers van onze accommodatie hetzelfde als voor elke andere campingbezoeker.”

“Eigenlijk is het logisch dat onze formule succesvol is. Want in 2023 is inclusiviteit in heel het land verplicht. Dat betekent dat iedereen, niemand uitgezonderd, altijd en overal gebruik moet kunnen maken van alle faciliteiten die er in dit land worden aangeboden. Wat dat betreft waren wij er zeer op tijd bij.”
 

www.nrpu.nl

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *