Harm Edens

Gelderse kop Harm Edens herenigd met oude liefde

Uit de oude doos: maart 2011

In Gelderland kent bijna iedereen hem van Gelderse Koppen. Het programma van TV Gelderland waarin hij in een Mini de hele provincie doorkruist op zoek naar bijzondere verhalen. Landelijk dankt Harm Edens zijn bekendheid grotendeels aan Dit Was Het nieuws. Het satirische nieuwsprogramma van de TROS waar in 2009 na dertien jaar een abrupt einde aan kwam. Goed nieuws voor de liefhebber: vanaf mei is onze Gelderse kop met Dit Was Het Nieuws terug op de buis. MIJN Magazine toog naar zijn woonplaats Zutphen voor een interview.

Na twee jaar keert Dit Was Het Nieuws terug op RTL4. Heb je er zin in?

“Absoluut, ik ben enorm enthousiast! Vorig jaar hebben we in aanloop de verkiezingen een proefuitzending gemaakt op RTL4 om te kijken of het programma ook op deze zender een kans had. Voor die test zijn we ruimschoots geslaagd. Wat kijkcijfers betreft zaten we meer dan goed en achteraf kregen we veel leuke reacties. Kijkers benaderden me vaak via Twitter en Facebook met de vraag; ‘waar blijft Dit Was Het Nieuws? We missen het!’. Ik ben blij dat ik eindelijk kan zeggen dat we vanaf mei weer te zien zijn.”

Heb je het programma gemist?

“Ik ben dertien jaar lang intensief bezig geweest met Dit was Het Nieuws. Als dat opeens wegvalt, voelt dat als een groot gemis. Zeker omdat ik er nog altijd heel veel plezier in had. Het programma was bovendien enorm succesvol, dat maakte het abrupte einde dubbel zo zuur. Je zou  kunnen zeggen je moet stoppen op je hoogtepunt, maar wij hadden het idee dat we dat punt nog niet hadden bereikt. We zaten nog vol ideeën en deden er alles aan om niet in te dutten, dus we waren er nog lang niet klaar mee. Als een omroep vervolgens besluit de stekker eruit te trekken, is dat best moeilijk.”

Wat heb je gedaan om die leegte te vullen?

“Ik ben echt niet in een gat gevallen hoor. In die twee jaar heb ik hartstikke leuke dingen gedaan. Ik ben enorm druk geweest met Gelderse koppen, heb twee zomers lang de dagelijkse talkshow On Air gepresenteerd, meegewerkt aan programmaontwikkeling en ik ben ook nog eens vader geworden van een prachtige dochter. Aan broeiende dingen in mijn leven geen gebrek. Maar los van dat alles mis je wel zo’n mooi programma…”

Er keken wekelijks meer dan één miljoen mensen naar Dit was Het Nieuws. Had je verwacht dat een andere omroep zich zou melden?

“Stiekem hadden we dat gevoel natuurlijk wel. De telefoon stond roodgloeiend toen het nieuws eenmaal naar buiten was gebracht, dus interesse was er meer dan genoeg. Maar ondertussen wisten we ook dat de afspraken omtrent een succesvol programma nogal ingewikkeld liggen bij de publieke omroep, dus dat een overname niet één-twee-drie geregeld zou zijn.”

De kogel is nu definitief door de kerk RTL4 maakt een doorstart. Wat zal er veranderen?

“Dit Was Het Nieuws is een beproefd concept, dus daar hoeft weinig aan veranderd te worden. Je zit natuurlijk met reclameonderbrekingen waar we een passende oplossing voor moesten vinden, maar de structuur van het programma zal hetzelfde blijven. Wel is er een verandering in de teams: Thomas Acda keert terug op de plek van Jan Jaap van der Wal ‘Always change a winning team’, zeg ik altijd maar”

Ah, een oude bekende.

“Precies, met Thomas is het weer als vanouds. Met hem zijn we in 1996 begonnen. Dat maakt deze doorstart na al die jaren als een nieuw begin, maar toch oud en vertrouwd.”

Wat beweegt jou als landelijke presentator om voor een regionale zender te werken?

“Ik hou heel erg van het medium televisie, als schrijver, bedenker en presentator. Waar en voor welke zender ik dat doe maakt me niet uit. Ik kwam per toeval bij Omroep Gelderland terecht en ik vind het geweldig. Het leuke aan regiotelevisie is, en dat zie je vooral in het programma Gelderse Koppen, dat je teruggaat naar de basis van het tv-maken. De regisseur duwt de Mini uit de klei als we zijn vastgelopen en ik draag de driepoot van de camera als dat nodig is. Ondertussen praat ik met iedereen; van professor tot zwerver. Het maakt niet ui, als ze een mooi verhaal hebben. Grappig is dat ik in Gelderland bekender ben door Gelderse Koppen dan door alle dingen die ik heb gedaan op de landelijke televisie. Daaruit blijk dat in deze regio veel waardering is voor dit soort televisie.”

Zelf ben je natuurlijk ook een Gelderse kop sinds 2003 woon je in Zutphen wat trok je naar de Achterhoek?

“Ik kom zelf uit Enschede en mijn vriend uit Eibergen, dus helemaal onbekend waren we niet met deze regio. Per toeval liepen we destijds tegen dit prachtige huis aan. Op dat moment woonden we na een verbouwing ‘from hell’ nog in Haarlem, maar dit huis liet ons niet meer los. Niet wéér een verbouwing, dachten we nog. We hadden honderdduizend redenen om niet te gaan verhuizen, maar we waren al verkocht. Dus besloten we toch weer onze biezen te pakken.”

Nog geen spijt?

“Nee, absoluut niet. Het bevalt ons hier uitstekend. Ik roep tegenwoordig ook tegen iedereen: Zutphen is saai en slecht bereikbaar, in de hoop dat niet iedereen hierheen verhuist. Dit is tenslotte het mooiste stukje Nederland. Zutphen is een ontzettend leuk stadje, maar vooral de omgeving is beeldschoon. Het is een aaneenschakeling van prachtige natuurgebieden. Hier kun je nog uren rondwandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Geweldig toch?”

Niet alleen ben je nauw betrokken bij Natuurmonumenten, ook ben je ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds. Waarom is de natuur voor jou belangrijk?

“Er is geen leven zonder de natuur. Ik ben van mening dat een samenleving verstikt als er niet genoeg open ruimte is. Nederland is in vergelijking met omliggende landen een aangeharkt parkje: er is geen originele boom meer te vinden. Dus het kleine beetje natuur dat er nog is moeten we beschermen.”

Wanneer is die betrokkenheid ontstaan?

“Vlak na mijn geboorte geloof ik, haha. Wat dat betreft ben ik echt een kind van de jaren ‘70. Ik kon me op jonge leeftijd al heel druk maken om zure regen en de gaten in de ozonlaag. En hoe ouder ik word, hoe meer zorgen ik me maak over de wereld. Bovendien leer je, als je in zo’n prachtige omgeving als de Achterhoek woont, de natuur elke dag meer waarderen…”

Over Harm Edens

Harm Edens is in 1961 geboren in Enschede en woont sinds 2003 in Zutphen. Hij studeerde Theaterwetenschappen in Amsterdam en ging na zijn studie aan de slag als tekstschrijver voor diverse comedyseries, zoals Sam Sam, In De Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ook spreekt hij commercials in, heeft hij jarenlang voor de radio gewerkt en toneelstukken vertaald. Harm dankt zijn bekendheid vooral aan zijn presentatie van de programma’s Dit Was Het Nieuws, Knowing Me Knowing You en On Air. Sinds vier jaar is hij ook bij TV Gelderland te zien, onder meer als presentator van de 4Daagse en Gelderse Koppen.

Wil jij weten wat Harm tegenwoordig allemaal doet? Bekijk het op zijn website: www.harmedens.nl

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *