Gerrit Hiemstra

Gerrit Hiemstra, meteoroloog en weerman van het NOS Journaal ‘Als ik ernaast zit, heb ik een slechte dag’

Uit de oude doos: februari 2001

Gerrit Hiemstra kreeg als weerman van het NOS Journaal landelijke bekendheid. Maar naast zijn televisiewerk doet Hiemstra nog meer. De inwoner van het Achterhoekse Stokkum, bij ‘s-Heerenberg, is directeur van DLV Meteo BV Hiemstra kan beide banen prima combineren en voelt zich er prettig bij. “Ik heb afwisselend en boeiend werk en woon in een prachtige streek.”

Gerrit Hiemstra (39), geboren in Friesland, voelt zich in de Achterhoek uitstekend thuis. Hij omschrijft de Achterhoekers als nuchter en gemoedelijk. “De mensen zijn hartelijk met elkaar. Dat bevalt me wel. Elders zijn ze veel meer op zichzelf. Het is hier fijn wonen. Zeker in zo’n mooi gedeelte van het land.” Ook de Achterhoekse mentaliteit sluit goed aan bij zijn eigen instelling. “De mensen blijven het liefste met beide benen op de grond. Daar houd ik zelf ook van.”

Zenuwen de baas

Hiemstra groeide op in Friesland en studeerde aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Zijn voorliefde voor meteorologie werd al snel duidelijk. Hij werkte voor Meteo Consult en het KNMI. In 1996 werd Hiemstra directeur van DLV Meteo in Bennekom, een functie die hij nog steeds bekleedt. “Mijn vrouw werkt in Duitsland, dus zochten we in de Achterhoek onze nieuwe woonplaats. Het werd Stokkum en dat bleek een goede keuze. Ruim twee jaar geleden kreeg hij de kans om als weerman bij het NOS Journaal aan de slag te gaan. “Ik beschouwde het als een nieuwe uitdaging, een erebaan. Mijn werk bij DLV Meteo hoefde er niet onder te lijden. Dat was wel een voorwaarde. Dus besloot ik toe te happen.” In het begin had Hiemstra best moeite met zijn nieuwe rol. “Je krijgt te maken met camera’s. Je bent je bewust van de vele kijkers, terwijl je in de studio tegen niemand staat te praten. De eerste paar keer gierden de zenuwen dan ook door mijn keel.” De spanning van de televisieoptredens maakte snel plaats. “Als je alle vaardigheden onder de knie hebt, groeit je zelfvertrouwen. Dat geeft een enorme kick.” Nu is de meteoroloog vooral bezig het weerpraatje inhoudelijk te perfectioneren. Volgens Hiemstra gaat het erom de informatie zo eenvoudig en compact mogelijk te brengen leder woord wordt van tevoren op een weegschaal gelegd. “De mensen willen gewoon weten wat voor weer het gaat worden. Teveel technische uitleg leidt alleen maar af. Daar houd ik nadrukkelijk rekening mee.”

Simpel en helder

manier van presenteren is hem op het lijf geschreven. “Zo ben ik nou eenmaal. Het werkt niet als je iemand gaat imiteren. Daar prikt de kijker zo doorheen.” Sommige andere weermannen kiezen voor een hele andere werkwijze. “Piet Paulusma en Jan Versteet bijvoorbeeld maken er veel meer een show van. Dat stukje amusement hoort bij de doelstelling van de betreffende omroep. Dat is hun goed recht.” De NOS kiest veel meer voor een aanpak zonder opsmuk. “Simpel en helder. Daar kan ik me helemaal in vinden en past ook wel bij mijn karakter.” Het gaat de inwoner van Stokkum er vooral om een betrouwbare weersvoorspelling te geven. Dat is niet zo makkelijk als sommige mensen denken. “De voorspellingen worden steeds nauwkeuriger. Toch kun je er nog wel eens naast zitten. Het is weer is geen zwart wit verhaal. Er zit altijd een onberekenbare factor in. Zeker als je het op de lange termijn bekijkt.” Hiemstra baalt stevig als hij een keer een verkeerde voorspelling afgeeft. “Als ik ernaast zit, heb ik een slechte dag. Zo hoort het ook, vind ik. Anders ben je niet serieus met je vak bezig.” Gerrit Hiemstra is meer dan gemiddeld geïnteresseerd in het weer. “Toch is het geen hobby. Al kan extreem winterweer me wel weer erg boeien. Op een vrije dag hoef ik echter niet allerlei weerkaarten te zien. Dan ben ik liever met mijn gezin bezig.” Of met het opknappen van de boerderij. “Dat vind ik prachtig om te doen. Het is nu bijna af, maar dat mag ook wel na tien jaar.” Daarnaast is hij gek op oldtimers. “Ik heb een oude Volvo Amazone en een Lancia HPE in de schuur staan. In onderdelen welteverstaan. Daar gaan nog heel wat uurtjes in zitten, voordat ik ermee kan rijden.”

Het weer via internet

DLV Meteo biedt via internetsite www.weeronline.nl een scala aan weergegevens aan. De pagina is interessant voor particulieren maar ook voor bedrijven. Naast het actuele weer zijn er vooruitzichten op te vragen. Maar er wordt bijvoorbeeld ook uitleg gegeven over verschillende weersverschijnselen. Verder kunt u het weer in uw eigen woonplaats bekijken. Deze individuele service is uniek in zijn soort. Via 500 webcams zijn beelden op te roepen van overal op de hele wereld.

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *