Kasteel Vorden

Riant wonen in een voormalige molen

Wonen in een voormalige molen, dat is niet voor veel mensen weggelegd. Gert den Hollander deed het twintig jaar met veel plezier. “De ligging, de historie en het karakter maken de woning uniek. Door de verbouwing in 2005 hebben we het helemaal naar onze hand kunnen zetten. Met veel ruimte en licht en prachtige vergezichten is het hier echt genieten.”

Het is een bijzondere woning op een bijzondere plek. Klassiek en modern gaan er hand in hand. De voormalige molen aan de Molendijk tussen Lochem en Laren kreeg een tweede leven als woonhuis. Na de ingrijpende verbouwing vijftien jaar geleden ontstond het huidige onderkomen in het Achterhoekse buitengebied. De fraaie monumentale molen kreeg destijds een eigentijdse aanbouw. De ingreep slaagde met glans, met veel woongenot tot gevolg. “Het waren veel hokjes, nu is het allemaal veel ruimtelijker en lichter”, vertelt Gert den Hollander die er vele jaren met zijn gezin woonde. Hij heeft het object onlangs te koop gezet. “Het is te groot voor mij alleen. Daarnaast heb ik mijn werkzaamheden vooral in het westen van het land. Vandaar dat ik terugkeer naar Woerden, de omgeving waar ik vandaan kom”, legt de planontwikkelaar uit.

Molenstomp na brand

Al in 1743 stond er op deze plek een molen, zo blijkt uit de overlevering. De huidige molen dateert van 1870. Een steen in de gevel geeft dat jaartal ook aan. Het was toen eigendom van de coöperatie.  Door de groei van omringende bomen, ving de molen steeds minder wind. De capaciteit nam af en door de opkomst van de stoommachine, dieselmotor en elektrische motoren waren molens niet meer zo functioneel als voorheen. Begin vorige eeuw brandde de houten opbouw af. De molenstomp bleef alleen over, want van herbouw kwam het niet meer. De coöperatie verkocht in de jaren zestig aan een particulier en zo kwam er een woonbestemming op. Lokaal staat het object bekend als de Maas Mölle, aangezien de familie Maas er lange tijd woonde. Van die familie kocht Gert den Hollander in 2000 de molen. “We waren er gelijk verliefd op, maar ook de ligging is geweldig. Dicht bij de stad Lochem met al zijn voorzieningen en dicht bij de A1 en toch zo landelijk. In de ochtend- en avondschemering zie je regelmatig de reetjes lopen aan de rand van het perceel. Het natuurschoon zal ik zeker gaan missen.”

‘Genieten van prachtige vergezichten’

Authentieke elementen

De woning biedt met een oppervlakte van 356 vierkante meter en 1875 kuub een zee aan ruimte. De oude molen kent nog een originele detaillering met authentieke openingen en robuuste gebinten. Het herbergt de living en een trap naar de verdieping. De living vloeit natuurlijk over in de eetkamer en keuken, voorzien van een hardstenen kookeiland met donkerbruine fronten en een bar. De open keuken is uitgerust met uitgebreide inbouwapparatuur en de kastenwanden zijn in notenfineer uitgevoerd en geven de keuken een stijlvol karakter. De schuifpui biedt veel daglicht en toegang tot het grote terras. Er zijn maar liefst zeven slaapkamers met vaak prachtige uitzichten, twee badkamers en een moderne keuken. De kavel beslaat 3280 vierkante meter. Het buitenterrein bestaat uit een prachtig ontworpen tuin op het zuidwesten met veel privacy en een brede dubbele afsluitbare garage. Deze woning met alle moderne snufjes én volop historie is zeer geschikt voor rustzoekers die toch niet afgelegen willen wonen.   

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Volg ons ook op facebook: https://www.facebook.com/MIJNmagazine

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *