Gewaagd ontwerp bijzonder landhuis in Lochem

Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een prettige sfeer. De Achterhoek is een fijne streek om te wonen. De gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Aalten tellen ruim 300.000 inwoners. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder huis. Met deze keer een woning met een uniek ontwerp in Lochem.

Een bijzondere woning op een fraaie plek. Het moderne landhuis van Frank en Karin Habraken oogt robuust, heeft karakter en biedt veel woonplezier. Licht, ruimte en ultiem comfort vechten er om voorrang. “Het is schitterend wonen”, benadrukken de bewoners. Toch staat hun droomhuis te koop. “Maar we hoeven niet weg hoor.”

Harmonieus

Dat laatste vraagt om uitleg. “We voelen ons hier echt thuis. Toch kriebelt het soms om nog een keer een ander droomhuis te realiseren. En dan helemaal van hout. Dus als een liefhebber zich meldt, dan verkopen we het. En als dat niet het geval is? Geen enkel probleem, dan blijven we hier gewoon.” En dat is bepaald geen straf, zo wordt duidelijk tijdens de rondleiding. Wat een ruimte! De inhoud bedraagt maar liefst zo’n 3.000 vierkante meter. De villa bestaat uit twee delen, een west- en oostvleugel. Ze zijn met elkaar verbonden en in dezelfde stijl opgetrokken maar hebben een andere maatvoering. Het zorgt voor een harmonieus samenspel. “We wonen hier met onze twee kinderen, maar feitelijk is er genoeg ruimte voor wel twee gezinnen.” Opvallend is de enorme lichtinval door het vele glas. De toepassing van vides doorbreken de verdiepingen.

Keuken in het hart

De vertrekken zijn smaakvol ingericht en de materialen ademen luxe en hebben een natuurlijke uitstraling. De stijlvolle Bulthaup keuken vormt het hart van de woning, het beschikt over een eiland en een werkblad van maar liefst 6,3 meter. De riante mastersuite met openslaande deuren is voorzien van een walk-in closet en een complete badkamer met whirlpool. Op kwaliteit is bepaald niet bezuinigd. Er is veel hout toegepast. Niet zo vreemd, want Frank is importeur van hout, hij geeft als derde generatie leiding aan een familiebedrijf. “De liefde voor hout zit diep. Het is sterk en geeft warmte.” Hij wist precies wat hij wilde. “Ik had het ontwerp al lang in mijn hoofd. In 1998 heb ik er al hout voor laten zagen. Dat waren grote stammen.” Zestien houten spanten vormen de hoofdconstructie, waarin de letter H van Habraken zichtbaar is en voor een handtekening zorgen. Het gaat om Iroko Afrikaans hardhout. De woning is voorzien van een koperen dak. Het transport van de vier platen met een totale lengte van 22 meter was een hele onderneming. 

Aangenaam in binnenklimaat

De bouw ging in 2003 van start en duurde anderhalf jaar. Er is sprake van houtskeletbouw in combinatie met prefabricage. Daarmee was men de tijd ver vooruit. Ook duurzaamheid en energiezuinigheid kreeg veel aandacht. Er is alleen gas om te koken. Een bodemwarmtepomp met een gesloten systeem zorgt voor warm water en de verwarming van het huis. Dat laatste gebeurt door middel van vloer-, wand- en plafondverwarming. “Heel comfortabel. Je hebt een constante temperatuur en een aangenaam binnenklimaat. In de zomer kun je heerlijk terugkoelen.” En dat alles met relatief lage energiekosten voor een huis van deze omvang, zo leert de ervaring. Dat zie je terug in energielabel A+.

Landgoed

Vooraf viel het nog tegen om partijen mee te krijgen, zo vertelt Frank. “Ik wist wat ik wilde, had het al lang in mijn hoofd. Het ontwerp en de manier van bouwen waren niet alledaags en dus relatief duur. Mensen verklaarden me destijds voor gek. Zo zijn er zes architecten in beeld geweest, maar dat werkte niet. Maas Architecten snapte het wel.” Het leidde uiteindelijk tot veel woongenot. En dat in een fraaie omgeving. De kavel van ruim 6.500 vierkante meter ligt op landgoed Dedinckweerd. De parkachtige en onderhoudsvriendelijke tuin met verlichting en een sproei installatie is onder architectuur aangelegd. Een robotmaaier houdt het gazon in vorm.

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *