Gezondheid een groot goed

Wie wil er nou niet zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven. Maar doen we daar wel genoeg voor? Het vergt immers de nodige inspanningen én discipline. Gezondheid hebben we deels zelf in de hand. Mensen voelen zich gezond als ze geen last hebben van lichamelijke of psychische klachten. Toch staat gezondheid niet alleen voor de afwezigheid van ziekte. Het heeft ook te maken met de mate van welzijn en welbevinden. Gezond & Wel, daar draait het om. In de Achterhoek zijn tal van specialisten die zich op verschillende terreinen met het onderwerp bezighouden. Op de volgende pagina’s stellen we er een aantal aan u voor.  

Hoe blijf je gezond? Aan genen verander je niets, maar ook voeding en leefstijl hebben veel invloed. Ongezonde voeding, roken, kort slapen, het veelvuldig nuttigen van alcohol. Daarmee pleeg je roofbouw op lichaam en geest, zo is bewezen. Kortom, we kunnen zelf het verschil maken. Iedere dag maken we veel keuzes. Hierbij enkele tips die kunnen helpen om je prettig te voelen en gezond te blijven.

Voldoende slaap

Niets is vervelender om de hele dag uitgeput en futloos door te moeten komen. Zorg voor genoeg slaap. Cellen kunnen dan herstellen en je hersenen verwerken alle informatie en emoties. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat je zeven tot acht uur slaap nodig hebt, al verschilt de slaapbehoefte per persoon.

Eet bewust

Ieder pondje gaat door het mondje, zo luidt het gezegde. Dus let op wat je eet. Laat vooral ongezonde tussendoortjes achterwege. Toch honger? Neem noten of een stuk fruit. Regelmaat is ook een vereiste. Eet gewoon drie keer per dag een normale portie. Dan heb je minder behoefte aan snacken. Neem ook de tijd voor een maaltijd en kauw goed. Dan ontstaat eerder een volgevoel. Obesitas wordt veroorzaakt door structureel een teveel aan calorieën. Wees je bewust van wat je eet en hoeveel calorieën het bevat. Een man mag gemiddeld 2.500 calorieën nuttigen, terwijl de grens bij vrouwen rond de 2.000 calorieën ligt. 

Genoeg lichaamsbeweging

Bewegen heeft een positief effect op je gezondheid. Dat is algemeen bekend. Toch valt het niet mee om regelmatig te sporten. Een ijzeren discipline is immers niet voor iedereen weggelegd. Heb je moeite om jezelf aan te sporen. Mis je de stok achter de deur? Sluit je dan aan bij een loop- of fietsclub of natuurlijk bij een vereniging. De sportschool biedt ook uitkomst. Daar kun je collectief of individueel aan de slag. Iedere dag een stukje lopen in de pauze of na het werk is net zo goed als intensief sporten. Een betere conditie werkt ook in  mentaal opzicht. Je zit lekker in je vel en dat stimuleert weer om door te gaan op de ingeslagen weg. 

Minder alcohol en frisdrank

Geniet, maar drink met mate. Dat geldt ook voor frisdrank dat enorme hoeveelheden suiker bevat. Als je teveel alcoholische dranken nuttigt, is dat schadelijk voor je gezondheid. Tijdens een feestje of verjaardag een keer lekker doorzakken, kan natuurlijk geen kwaad. Het is wel kwalijk als teveel drinken een gewoonte wordt. Kies een keer voor water of thee. Alcoholvrij bier is eveneens een prima alternatief, het bevat weinig calorieën en de smaak wordt steeds beter. Een smoothie, bowl of sapje kan natuurlijk ook.

Stop met roken

Het kan niemand ontgaan zijn: roken is zeer ongezond. Toch rookt in ons land nog ruim twintig procent van de volwassenen. Stoppen valt niet mee, zo leert de ervaring van velen. Denk aan de grote voordelen als je van plan bent om de sigaretten in de ban te doen. Je gaat er beter uitzien, door een betere doorbloeding van de huid, Je krijgt meer lucht, ademt makkelijker en het geeft meer energie. Je longfunctie gaat er flink op vooruit. Ook gaat je geheugen beter functioneren en als je voor je 50e stopt, neemt de kans op longkanker met maar liefst 90 procent af.

Cijfer

Hoe scoort de Achterhoek als het gaat om gezondheid? De GGD-Noord- en Oost-Gelderland doet er regelmatig onderzoek naar. Hieronder enkele opvallende cijfers:

  • Ruim driekwart van de volwassenen en ouderen (78 procent) in de Achterhoek regio beoordeelt hun gezondheid als (zeer) goed. Dit is iets hoger dan gemiddeld in Nederland (76 procent).
  • In de Achterhoek rookt 19 procent van de volwassenen. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 21 procent.
  • 84 procent van de volwassenen in de Achterhoek nuttigt wel eens alcohol. De Gezondheidsraad adviseert om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Inwoners van de gemeenten Oost Gelre en Lochem drinken het meest, zo blijkt uit onderzoek in de regio Noord- en Oost-Gelderland.
  • In onze streek voldoet 66 procent aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Ook hier doet de Achterhoek het beter dan het landelijke gemiddelde, dat is namelijk 63 procent. Het cijfer stijgt, kortom we bewegen meer. Vrouwen scoren iets beter dan mannen. Regelmatige lichamelijke activiteit bevordert de kwaliteit van leven en kent diverse gezondheidsvoordelen. Matig intensieve lichamelijke activiteit, zoals fietsen of stevig wandelen, heeft al een gunstig effect op de gezondheid als je dit regelmatig doet. Intensieve lichamelijke activiteit, zoals hardlopen, voetballen en tennis, bevordert bovendien de conditie van hart en longen.
  • Van de volwassenen in de regio verricht 37 procent vrijwilligerswerk. Dit ligt hoger dan het landelijk gemiddelde (30 procent). Mannen geven iets vaker aan vrijwilligerswerk te doen dan vrouwen.
  • Obesitas wordt een steeds groter probleem. Ook de Achterhoek heeft ermee te maken. 52 procent van de volwassenen is te zwaar, dat is meer dan het landelijk gemiddelde van 49 procent.
  • Ruim 35 procent van de bevolking in Noord- en Oost-Gelderland heeft één of meerdere chronische ziekten. Dat percentage is alleen Zuid-Limburg, Groningen en Rotterdam-Rijnmond nog hoger.

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *