Janwilm tolkamp

Gitarist Janwilm Tolkamp wilde eigenlijk drummer worden

Uit de oude doos: september 2013

“Vijfentwintig jaar geleden kwam mijn droom uit en werd ik beroepsmuzikant. zzp’er noemen ze dat. Ik vind dat klinken als een geslachtsziekte en zeg liever zelfstandige, lacht Janwilm Tolkamp. Hij is acht jaar gitarist bij Normaal.

De Achterhoekse rockgroep Normaal loopt al vanaf zijn twaalfde levensjaar als een rode draad door het leven van Janwilm Tolkamp. Bij het afscheid van een leerkracht van de basisschool deed Janwilm met een stel vrienden mee aan de playbackshow. Hij herinnert het zich nog goed;  “We speelden Oerendhard van Normaal. Er stonden twee brommers op het podium en daarop zaten de mooiste meisjes van de klas. Zo stoer waren we toen!”

Snelle leerling

Janwilm Tolkamp wilde eigenlijk drummer worden. Hij mijmert: “Mijn vader vond dat niet zo’n goed idee, te veel herrie, en daarom kreeg ik voor mijn verjaardag een gitaar. Een buurmeisje van mij had al gitaarles en van haar leerde ik de eerste akkoorden. We schreven al snel Engelstalige nummers samen en ik wist toen al dat ik bij een bandje wilde spelen.” Janwilm bleek een talentvolle gitarist te zijn. Na anderhalf jaar gitaarles in zijn woonplaats kon de lerares hem niets meer leren. Klassieke les volgde Janwilm op de muziekschool in Doetinchem. De eerste band was So What. In die tijd bezorgde de Achterhoeker leesmappen en op die manier kwam hij bij Willem ter Horst, basgitarist van Normaal, over de vloer. “Ik vertelde Willem dat ik in een bandje speelde en Willem vroeg of hij iets mocht horen. Na het luisteren naar onze demo was hij enthousiast. We mochten in het voorprogramma van Normaal optreden.”

Smak geld

De Aaltenaar speelde in verschillende bands, na So What was hij gitarist bij Caz, Undercover en hij speelde in de band van Bert Heerink. Zijn eerste eigen formatie was de driekoppige band Big Jim. “We brachten een cd uit. In het Pakhuus in Silvolde moest op één avond alles gebeuren. We traden voor het eerst op en we presenteerden onze eerste cd. Ik had een smak geld geleend, het was een gok. Normaal gesproken ben ik niet gespannen voor een concert maar toen gierden de zenuwen door m’n keel. Gelukkig ging het fantastisch. We traden op voor een bomvolle zaal en we hadden alle onkosten op één avond terugverdiend.”

Vaste aanhangers

Tolkamp werd destijds gevraagd bij studiopnamen van Normaal, het eerste nummer dat hij inspeelde was ‘Remmen of Stilstaon’. In 2005 begon Janwilm als vaste gitarist bij Normaal en deed meteen mee met de theatertournee van dat winterseizoen. “Spelen bij Normaal is nog steeds een belevenis! Normaal heeft een grote schare hele trouwe fans. We verkopen veel albums en bij optredens zien we altijd dezelfde gezichten vooraan! We hebben een keer een tour door Canada gemaakt en we gaven daar concerten voor geëmigreerde Nederlandse boeren. Zelfs daar stond een groot aantal vaste “aanhangers’, die mee waren gereisd. Dat is toch geweldig!”

Carré

Acht jaar speelt Janwilm nu bij Normaal en hij is niet alleen als gitarist actief. Samen met frontman Bennie Jolink schrijft hij nummers en componeert de muziek. Ook techniek en productie zijn in handen van Jolink en Tolkamp. De gitarist heeft naast zijn activiteiten voor Normaal zelf ook nog toekomstplannen: “Deze winter toert Normaal niet in de theaters, we hebben in het seizoen van 2013/2014 een grote tournee gedaan met als hoogtepunt een optreden in Carré. Ik heb kort geleden een contract afgesloten met een platenmaatschappij en ga zelf met een paar muzikanten de studio in. We gaan een album maken en daarbij heb ik alle vrijheid. Ideaal toch?”

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *