God schiep hemel en aarde

ferdi joly

Zoals Hans, een vriend van me zei: God schiep hemel en aarde, de Friezen, Grunningers, Drenten en op et leste: den Achterhooker.

Hij spoj zich es in de hande, nam ne kloete zand , kneedden et en rol’n et en stompen der ne kere good in, got der ne flinke kladde Grolsch oaverhen……… spoj der nog es op… en kiek, daar stonne dan, den earsten Achterhooker! ’t Was neet vulle soeps, een schroa kealtje, nauwelijks konte in de bokse…

God kek hem ni-jsgierig aan, beni-jd naar zien earste weurde…..En wet i-j wat hi-j zei: Wuj maak’n daj van mien grond af komt!!

Het gevoel van persoonlijk eigendom, ons land, hun land; ons god, hun god; onze kleur, hun kleur. Het indelen in vakken, afdelingen, hokken, waar het volgens ons in thuis hoort. Het ligt diep in ons denken verankerd. We zien het terug bij scholen, omroepen en politieke partijen ingedeeld in geloofsblokken. Steeds weer zeggend: jullie hebben misschien gelijk maar wij hebben toch het meest gelijk.

Christelijk zijn is niet genoeg, ook daar maken we weer gradatieverschilen, die zorgen voor nieuwe vakken met onzichtbare omheiningen, van waarachter de leden van de ene club naar de andere kijken en vooral wijzen.

Groei

Net iets beter of graag veel beter. Waarbij je anderen opzij drukt en soms kapot maakt. Zolang het maar wettig is mag alles.

Ook onze zakelijke wereld is gebaseerd op het overtroeven van de concurrent en we willen hem het liefste verslaan. Groei en nog eens groei is de mantra van alle nieuwe bedrijfsplannen. Maar de rekening voor het maken van winst wordt vaak daar neergelegd waar je het niet ziet. Bij volkeren die zich niet kunnen verdedigen of bij de natuur.  

Mijn oom vroeger, was missionaris. Hij ging naar andere volkeren om ze te onderwijzen en ze te leren dat ons geloof en onze cultuur beter is. Of eigenlijk: de juiste.

Onze betweterigheid, ons meerderwaardigheidsgevoel, waarbij we andere culturen onze wil oplegden en nog steeds, moet toch op zijn minst aanleiding geven tot minderwaardigheidsgevoel bij de ander. Daar komen de zakenlui nog bij, die er achter aan reisden vroeger en de beschaving kwamen brengen met hun spreekwoordelijke spiegels en kralen. Denk aan hoe Shell bezig is in Afrika, hoe de blanken die ooit voet zetten in Amerika en net als de eerste Achterhoeker zeiden: dit is van ons.

Ik geloof dat we ons moeten gaan bezinnen op de wijze waarop onze denkwereld in elkaar steekt. Door steeds het verschil te benadrukken verban je gelijkheid. Onze manier van denken koerst af op een faillissement  van dat zelfde denken. Het wordt tijd dat we onze waarden gaan herzien. Dat betekent nieuwe afwegingen maken. Niet meer eruit halen wat erin zit, niet meer graaien, maar proberen in harmonie te leven met hetgeen er is. Dan is er ook genoeg voor iedereen.

Ferdi Joly – juli/augustus 2020
Uitgever – MIJN Magazine

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *