Zoeken
Groter problemen door engerlingen in de Achterhoek

Grote problemen door engerlingen in de Achterhoek: ‘Stoppen of verplaatsen’

Ze luiden de noodklok. Het ondernemersechtpaar Lammers in Heelweg waarschuwt voor een megaramp in de Achterhoek. “Engerlingen bedreigen tal van bedrijven. Wij moeten stoppen of verplaatsen, dat is de keuze.

Een onderschat probleem van grote omvang. Rudi en Harmke Lammers zien dat engerlingen, de larven van de meikever, overal in de Achterhoek grote schade aanrichten. Bij boerenbedrijven, boomkwekers, hoveniersbedrijven, sportverenigingen en particulieren. Het echtpaar Lammers heeft een kwekerij met snijbloemen tegenover ’t Hoge Venne in Heelweg en op twee locaties in Varsseveld en Sinderen. In totaal gaat het om twee hectare. Vooral de veenachtige zandgrond in Heelweg heeft te kampen met engerlingen die de wortels van de snijbloemen aanvreten. “Daardoor gaan veel planten dood. In totaal gaat het om maar liefst zo’n vijftig procent”, zegt Rudi Lammers. “Bij de moederplanten duurt het drie jaar voordat ze in productie gaan, je hoopt er dan twaalf jaar van te snijden. Maar dat lukt de laatste zes jaar voor een groot deel al niet meer.”

Tonnen schade

De schadepost voor het bedrijf is enorm. “Per jaar heeft het ons 2 ton gekost, dus in totaal al meer dan een miljoen euro. En er komen steeds meer engerlingen, dus dat is niet vol te houden. De verzekering dekt de schade niet.” Het bestrijden van de beestjes zorgt voor hoofdbrekens. Het uitzetten van aaltjes was geen oplossing. En ook het toepassen van een biologisch middel sorteerde geen enkel effect. “Tot 2005 mocht het bestrijdingsmiddel Parathion worden gebruikt, daarna niet meer. “Het milieu vinden wij ook heel belangrijk, maar er wordt vrij autistisch mee omgegaan. Door Parathion bijvoorbeeld mondjesmaat onder strenge voorwaarden op recept af te geven, kunnen veel problemen worden voorkomen. Je hebt het wel over het voortbestaan van veel bedrijven.” De gemeente Oude IJsselstreek neemt het probleem serieus en heeft aangegeven te willen meedenken in oplossingen. Rudi en Harmke nemen deze winter de beslissing. Stoppen of verplaatsen naar een perceel kleigrond elders in de Achterhoek. “Stoppen zou heel zuur zijn, het werk is al 25 jaar ons leven. We doen het met passie en plezier. Maar op deze manier kunnen we hier helaas niet verder.”

Hieronder een filmpje van het echtpaar Lammers.


Verder lezen