Cindy Starte is columniste van MIJN Magazine en schrijft maandelijks vanaf haar hoekbank over haar kijk op lopende zaken in de Achterhoek. Dit keer Half om half! Lees en geniet!
Bedekken met de mantel der liefde heeft in de loop der jaren een behoorlijk negatieve lading gekregen. Maar de mantel der liefde betekent niets minder dan een daad uit liefde. Iemand zorgt voor een ander, die dat zelf niet meer kan. Die iemand is de mantelzorger. Een onmisbare schakel tussen veelal een geliefde en zijn of haar zorgbehoeften.
Sint Maarten was misschien wel de eerste mantelzorger. Hij sneed zijn eigen rode, soldatenmantel in tweeën en gaf de helft aan een naakte bedelaar. De hele mantel kon hij niet weggeven, omdat die eigendom was van het Romeinse leger. Achteraf maar goed ook! Je moet zelf immers overeind blijven staan om een ander goed te kunnen helpen. Dus ook warm blijven, energie behouden en af en toe je vleugels wijd uitslaan. En lukt alle mantelzorgers dat? Nee, natuurlijk niet. Er is naast het mantelzorgen nog een baan, vaak een gezin. Maar je haalt wel alles uit de kast om je naaste te kunnen geven wat hij of zij verdient. Vol overgave ben je er zo goed als altijd voor die ander. Zelf had je ook niet anders gewild. Maar je verdwijnt langzaam uit je eigen beeld. Er ligt niets meer in je eigen kast.
Er zijn zoveel factoren die bepalend zijn voor het overeind blijven van de onmisbare mantelzorger. Is er een vangnet, met medemantelzorgers en/of reguliere zorg? Word je wel gezien en gehoord door je omgeving? Krijg je de waardering en liefde wel terug van de zorgbehoevende? Door psychische of fysieke achteruitgang van je geliefde is dit soms onmogelijk. Je accepteert dit, maar de pijn voel je. Door machteloosheid, je eigen vermoeidheid en door achteruitgang van je naaste, kun jezelf ook compleet uit balans raken. Je hebt nu absoluut een halve mantel nodig. Geen hele juist, want dan doe je het nog alleen. Alles uit handen geven wil je toch niet, dan maar samen zorgdragen.
Door de vergrijzing zullen velen van ons mantelzorgers worden. En vanuit ons liefdevolle standpunt: mijn ouders hebben al die jaren voor mij gezorgd, dan wil ik het dolgraag andersom ook doen, wil je maar wat graag gaan zorgdragen! Ik wil ook wel een unit achter in mijn tuin plaatsen voor mijn ouders, mocht het straks nodig zijn. Kippetjes en misschien drie geiten erbij voor wat reuring.
Het werk van de mantelzorger wordt echter nog behoorlijk onderschat. Er is zeker aandacht voor de psyche van de mantelzorger. Je komt o.a. in aanmerking voor het mantelzorgcompliment en er wordt in iedere gemeente veel georganiseerd voor de mantelzorger. Kijk maar eens bij: VIT-hulp bij mantelzorg. Maar waarom geen maandelijkse vergoeding? Moet je eens kijken hoeveel geld jij uitspaart voor de overheid door jouw optimale inzet?
Het geld dat de overheid bespaart per patiënt wordt in tweeën gedeeld. De overheid houdt de helft en de andere helft gaat naar de mantelzorger(s). De overheid is dan Sint Maarten. En iedereen blijft enigszins warm. Simpele oplossing, gezien vanuit mijn invalshoek, half liggend op mijn hoekbank.
___________________________________________________________________
MIJN Magazine columns
MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga
naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!